Aktuális

A Bors utánajárt: kétféle alapelven működnek és biztonságosak a vakcinák

D. G.

Létrehozva: 2021.01.08.

Zöld utat kapott az amerikai fejlesztésű Moderna oltóanyaga is az Európai Gyógyszerügynökségtől, Magyarország 1,74 millió adagra számíthat. Ezzel tovább bővül a vakcinaellátottság. Az újabb amerikai fejlesztésű vakcinával együtt, hamarosan két oltóanyag is elérhető lesz hazánkban.

Forrás: AFP

Vírust nem tartalmaznak

Az amerikai Moderna és az amerikai–német Pfizer–BioNTech vakcina működési elve nagyon közel áll egymáshoz, mind a kettő mRNS alapú. A virológus szerint rendkívül nagy hatékonyságúak.

– Az mRNS tartalmazza a koronavírus fehérjéi közül annak a fehérjének a kódját, amelyik az ellenanyagok képzését kiváltja a szervezetünkben, ezzel megvédenek bennünket attól, hogy fertőzés esetén megbetegedjünk – mondta prof. dr. Rusvai Miklós, aki elmondta a részleteket is.

– A messenger RNS, amit beoltanak a szervezetünkbe a vakcinával, bejut az izomsejtekbe, és egyéb sejtekbe, arra késztetve őket, hogy letermeljék a vírusfehérjét. Tehát az emberi sejtek fogják a vírusnak ezt az egy fehérjéjét előállítani, aminek hatására ellenanyagok, vagyis antitestek képződnek bennünk. És onnantól kezdve kimondhatjuk, védettek vagyunk. Teljesen veszélytelen mindkettő, mert vírust nem is tartalmaz, csak egyetlen fehérje kódját. Ami mégis mellékhatást válthat ki, azok a különböző immunrendszert segítő adalékok, illetve a konzerválószerek. Ezekre azért van szükség, hogy az mRNS-molekula, ami az oltóanyagban van, le ne bomoljon, mielőtt bejut a sejtekbe. Ugyanezt a célt szolgálja az is, hogy ezeket a molekulákat hűteni kell, a Pfizer–BioN­Techet mínusz 70 fokra, a Modernának mínusz 20 fok is elegendő – magyarázta.

Fehérjekóddal véd az angol oltóanyag

Az egyelőre az EU-n belül nem, csak az Egyesült Királyságban engedélyezett angol Astra Zeneca vakcina más működési elven alapul. Nem az mRNS-t fecskendezik a szervezetbe, hanem a fehérjének a kódját hordozó, ártalmatlan vírust. 

Mindig az a fehérje a kulcsfontosságú, ami ellen az ellenanyagok képződnek a szervezetben

– folytatta a szakember.

– Az angol oltóanyag ugyanezt a gént egy másik, úgynevezett hordozó (vektor) vírusba építve tartalmazza. A koronavírusnak egy bizonyos génjét, ami ezt a fehérjét kódolja, beültetik egy ártalmatlan úgynevezett adenovírusba. Ez azért fontos, mert a vírusok sejten belül szaporodnak, ez az adenovírus pedig betegséget nem okoz. Amikor bejut a sejtbe, beviszi magával a koronavírusnak ezt a bizonyos génjét is. Ennek a vakcinának az az előnye, hogy stabilabb, nem igényel mínusz 20 fokot sem, akár 4 fokon is lehet tárolni, hónapokig. Ennek is nagyon jó a hatékonysága. Ami miatt kis probléma lehet, hogy ezek az ártalmatlan hordozó vírusok gyakoriak különböző országokban, nálunk is széles körben okoznak fertőzést anélkül, hogy tudnánk róla. S mivel elterjedtek, ellenanyagok is jelentős számban vannak a  vérben. Aki valamikor találkozott már ezzel a hordozóval, megfertőződött vele, abban a vakcina nem tudja a hatását kifejteni.

Magyarok is dolgoznak a megoldáson

Ma­gyarország is dolgozik saját, koronavírus elleni oltóanyag fejlesztésén. Ma Magyarországon egyetlen cégnek, az influenzaoltást is készítő Fluartnak van humánvakcina-gyártási tapasztalata. A mostani fejlesztés a Debreceni Egyetem és a Nemzeti Népegészségügyi Központ közös projektje, amiben a Fluart is részt vesz. Várhatóan egy éven belül eljuthat a magyar vakcina is az előrehozott törzskönyvezésig.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17168924_auto_resized.jpg
origo.hu

Félmeztelen privát képeken a gigamellű magyar modell

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27563_resized.jpg?avcount=1714390811
origo.hu

Sokkoló iskolai késelés Bőnyben: egy hatodikos lány szúrta meg osztálytársát

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17165676_auto_resized.jpg
life.hu

Kitálalt a királyi család egykori sajtósa: „Harry teljesen más ember lett, mióta megházasosott"

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17165936_auto_resized.jpg
vg.hu

Különös dolog vette kezdetét az egyik legnagyobb magyarországi boltban: visszafizetik a vásárlás egy részét a kasszáknál

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17169256_auto_resized.jpg
ripost.hu

150 éves festmény a bizonyíték az időutazásra - Fotó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17166171_auto_resized.jpg
vg.hu

Itt vannak az otthonfelújítási program részletei

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27562_resized.jpg?avcount=1714390811
origo.hu

Új, ismert nővel látták Marics Petit

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17171142_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Meghalt a nemzet művésze, válságban a TV2 párjának házassága, de nem csak rossz híreket hoztunk a héten – ez a heti top 5

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27483_resized.jpg?avcount=1714390811
videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27468_resized.jpg?avcount=1714390811
origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/OrN_qLxI3C2TS3vHsghs7IS8hRGiPBx-eRMFJbh6MlI/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2QyNDdlNDgwZmI4ZjQwMjViNzI3MWZiOTViMzYxMzIy.webp
Gaztenger

Szentkirályi Alexandra akcióba lépett Kőbányán – Videó

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/r3NXLRrpfh66m0JEBBPhHUDa8abtwec-BijRnEAsZNU/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2RkNzNmMWVlZTg4YjQxNzFhNzVlNjI5ZjI1ZDZjZjYz.webp
Tragédia

Megszúrta tanulótársát egy lány a Szent István Király Általános Iskolában - Videó