Aktuális

A Bors utánajárt: három nap áramszünet kell a kártérítéshez

B. B. A.

Létrehozva: 2019.09.24.

Napokra meleg víz nélkül marad, vagy elmegy az áram, a számla mégis ugyanannyi a hó végén? Mi történik, ha önhibáján kívül nem fér hozzá a különböző szolgáltatásokhoz? Nos, három nap kiesés kell ahhoz, hogy a szolgáltatók térítsenek.

Forrás: Pintér Péter

Dühösen fordult a Borshoz egy Békés megyében élő, panelházban lakó hölgy. Edit abban kérte a Bors segítségét, járjunk utána, hogy lehet, hogy majdnem 36 órán át nem volt meleg víz a lakásban, a számláján azonban semmivel sem lett kevesebb a befizetendő összeg hónap végén.

– Nem értem a dolgot, mivel több mint egy napig nem     használtunk meleg vizet, mivel nem volt. Akkor hogy lehet mégis annyi a számlánk, mint amikor rendesen használjuk mindennap a meleg vizet? – tette fel a kérdést lapunknak Edit.

A Bors megtalálta rá a magyarázatot.

Van meleg víz, csak hideg

– Egy távhő által fűtött ingatlanban a meleg vízzel tulajdonképpen két helyen kell elszámolni: a köbméterárat a vízszolgáltatónak kell kifizetni, a hődíjat viszont a távhőt biztosító szolgáltatónak – magyarázta a Borsnak Ruska Zoltán vízszerelő.

– Edit esetében az lehetett a probléma, hogy a csap meleg vizet biztosító részét használta azokon a napokon is, amikor nem volt meleg víz. Ezt a legegyszerűbben úgy lehet elmagyarázni, hogy volt meleg víz, csak az akkor hideg volt, mert nem volt semmi, ami felfűtse. De a felhasznált vízmennyiség ugyanúgy a melegvíz-órán áramlik át, ha a csap azon részét használjuk. Tehát az elszámolásban is így jelenik meg – fejtette ki a vízszerelő a Borsnak.

Nem mindig jár a kötbér

Nem csak ilyen jellegű szolgáltatásnál gyűlhet meg az ember baja, ha nem figyelmes kellőképpen. Egy másik olvasónk a Pest megyei Dunaharasztiban tapasztalta azt, hogy ugyan másfél napig nem volt internetszolgáltatása és televízióadása, mégis ki kellett azokat a napokat is fizetnie.

Bármilyen meglepő, a dolognak semmilyen jogi következménye nincs, a szolgáltató jogosan nem fizet kötbért, tudta meg a Bors Salamon András ügyvédtől.

– A jogszabály lehetővé teszi, hogy lehet olyan idő, amikor nem jut hozzá a szolgáltatáshoz az ügyfél. Persze, hogy melyek ezek az esetek, erre szigorúan ki kell térni. Ilyen például a vis maior helyzet, javítás, karbantartás időszaka. Teljes mértékben jogszerű, hogy csak akkor kell kötbért fizetni, ha a szerződésben megszabott idő lejárt és még mindig nincs szolgáltatás – magyarázta el a Borsnak az ügyvéd.

Pontosan 72 óra a határ

A Telekom távközlési és telekommunikációs vállalat, valamint a UPC is arról tájékoztatta lapunkat, hogy amennyiben az előfizetőik hibát észlelnek, azt többnyire gyorsan bejelentik valamelyik hibabejelentésre szolgáló elérhetőségen. A hibák jelentése – a saját érdeken túl – az Általános Szerződési Feltételek alapján is kötelezettsége az előfizetőnek. Ez azonban nem jelenti egyből azt, hogy a hibát észlelve és jelentve azt kevesebb lesz majd a befizetendő számla összege is.

–A szolgáltató köteles az előfizető által bejelentett hibát kijavítani, ez benne van az elektronikus hírközlésre vonatkozó magyar jogszabályban, de olyan módon, hogy a hiba bejelenté­sétől a hiba kijavításáig terjedő időtartam nem haladhatja meg a 72 órát – tájékoztatta a Telekom a Borsot.

Magyarul ez azt jelenti, hogy akár három napig is szolgáltatás nélkül maradhat az ügyfél anélkül, hogy ezért bárminemű kártérítés járna neki. A Bors megkereste a UPC-t is, ahol szintén az a szabály, hogy három napot meghaladó szolgáltatás-kimaradás esetén köteles csak kötbért fizetni a vállalat.

– Társaságunk köteles a valós, érdekkörünkbe tartozó hibát a bejelentéstől számított 72 órán belül kijavítani, ezen túlnyúló hibajavítás esetén köteles kötbért fizetni. Az ezen felül érkező kompenzációs igényeket társaságunk egyedileg bírálja el a vonatkozó jogszabályok és szerződési feltételek alapján – tájékoztatta lapunkat az internetszolgáltató.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17145665_auto_resized.jpg
origo.hu

Kiderült, hová költözött a kispesti baloldali pénzszivattyú - videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27222_resized.jpg?avcount=1713565212
origo.hu

Bugyi nélkül fotózták a Magyarok Világszépe királynőjét

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17138898_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Gyermekei is meggyűlölhetik Meghan Markle-t döntései miatt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17143570_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Nyugaton végre megfejtették, miért menekülnek a németek Magyarországra

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17144892_auto_resized.png
metropol.hu

Tíz orvossal bővült a Szent-Györgyi Albert orvosi díjasok köre

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27220_resized.jpg?avcount=1713565212
origo.hu

Brutális bírságot kapott az RTL Klub

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17073172_auto_resized.jpg
astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. március 23.: az Oroszlán megkönnyebbül, a Nyilasnak komoly felismerései vannak

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27216_resized.jpg?avcount=1713565212
origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27156_resized.jpg?avcount=1713565212
videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17141717_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Megszűnik a magyarok egyik legkedveltebb csatornája

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17142646_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Next Top Model Hungary: Bikinis fotóval jelentette be, babát vár

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/IzobYAUPf4-jlaB8z4BCyiO9Gs7AbBaKJk8LCzTy7aw/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzM2MTFlZTQwNmNmZjQ0ZWViNWI3MTI4NDE3MzRiYjEz.jpg
Para

„Olyan volt, mintha jöttek volna utánunk” – rémisztő, mik történtek a magyar szellemkórházban

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/fXZC9zgrIxMs0KQAVMs58EPcxoGV_sf9LI1N5FPAGNo/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzE2YWU1ZTNmNjRjYzRjOTRiN2EwZDI5MDY0YTg3MjVi.jpg
Nemzet

Semjén Zsolt: a Magyarok kenyere ünnep, a búza- és kenyérszentelés ünnepe a magyar nemzet egységéről szól