A Balaton jegén főzött levest a magyar kalandor

Fejest ugrott az ismeretlenbe Centauri, a Jack London-rajongó magyar író, aki kedvence születésnapján, január 12-én, ötezer forinttal és némi élelemmel indult világgá.
Fejest ugrott az ismeretlenbe Centauri, a Jack London-rajongó magyar író, aki kedvence születésnapján, január 12-én, ötezer forinttal és némi élelemmel indult világgá.

Arról, hogy merre menjen, hol időzzön és mennyi munkát vállalhasson, a Facebook-oldalán szavazók döntenek. Stoppol és gyalogol, megköszöni a szállást, de ha kell, levest készít a Balaton jegén és alszik a szabad ég alatt.

– Miközben hiszek abban, hogy segítőkész emberek igenis léteznek, arra is felkészültem, hogy a világ végén, éhesen és senkit sem érdekelve talál rám a fagyos hajnal – meséli a Borsnak a valódi nevét és arcát tudatosan rejtő kalandor író. A negyvenes éveit taposó, bevállalós szerző február elsejéig tervezett útja félidejénél jár, ám lehet, kitolja a kalandot, mert eddig olyan élményekben volt része, amiket döbbenetes módon átjár Jack London szelleme.

– Alaposan megmártóztam a 140 éve született szerző kalózos-csavargó korszakában a Jákob botja című kötetem írása során, amelynek végén rájön, hogy nem tengeri kalandor, hanem sikeres író akar lenni. Minderre hihetetlenül rímel, hogy az elmúlt tíz nap során mások jóvoltából utazhattam hajón és alhattam színpadon. Mégis mennyi az esélye, hogy a szavazók a Balatonhoz küldenek és stopposként egy hajós vesz fel előbb az autójába, majd a hajójára, s átszelhetem vele a jeges magyar tengert? Vagy a fagyos éjszakában történő alvásra készülve Budapestről autózik le értem egy másik ismeretlen, csak azért, hogy segítsen? – kérdezi az író, akit előbb a Dunakanyar, a Balaton, Kozármisleny, s most Eger, illetve Miskolc irányába sodor a neten voksolók sora.

– Éltet a bizonytalanság és a szervezetem jól bírja a megpróbáltatásokat, mely új ismeretségekkel és tapasztalatokkal tesz gazdagabbá. Ami az előttem álló napokat illeti, nem meleg szállásra és finom falatokra vágyom, hanem erdőre, hegyekre. Azoknak még nem jutott hely ebben a kalandban. Persze az önzetlen segítség is jól jön – teszi hozzá.

Merész példakép

Az éneklő kutya szerzője, Jack London a 19. század végén alaposan kivette a részét a kalandokból: vonatok alvázára felkapaszkodva, jegy nélkül járta be Amerikát. Koldulásból, lopásból, rablásból és alkalmi munkából élt, sőt a kalózok életébe is belekóstolt, mielőtt az írás mellett tette volna le a voksát. Fiatalkori tapasztalatait aztán regényeiben kamatoztatta.

Készülj velünk az ünnepekre! Készítsd el a legjobb recepteket!

@borsonline

Elindult a Bors #dellatanc kihívása 💃 Töltsd fel a saját #dellatanc videódat a borsonline.hu-ra és nyerj Samsung fülhallgatót! #bors #reklam #nekedbe

♬ eredeti hang - Bors