Így készül a mákos croissan Paskó atya konyhájában

Paskó Csaba
PUBLIKÁLÁS: 2024. december 24. 14:00 / FRISSÍTÉS: 2024. december 24. 14:32
Mákos croissant süt karácsonyra a vajdasági magyar plébános. Paskó atya köztudottan jól bánik a fakanállal, még saját főzős műsora is volt.

Paskó Csabát már kisfiúkorában elbűvölték a jobbnál jobb ízek, mégsem ebben az irányban folytatta tanulmányait az érettségi után. A zeneművészetet választotta, majd a papnevelő intézetbe jelentkezett. Már felszentelt pap volt, amikor úgy döntött, hogy továbbra is hódolni fog gyerekkori szenvedélyének, a gasztronómiának. Plébánosként egy közösségi házat is alapított, ahol az ő irányítása alatt finomabbnál finomabb ételkülönlegességeket készítenek.

Paskó Csaba
Paskó Csaba szívesen süt  Fotó: Paskó Csaba

A Youtube-on több videót is közzétett, melyen saját receptjeit mutatja be. Így tett egy igazán ünnepi süteménnyel is.

- A croissant általában a pékségben kakaóval, csokoládéval, vaníliával vagy csak simán kínálják. Mi most a karácsonyt megidézve egy különleges máktöltelékkel fogjuk ezt bemutatni – mondta Paskó atya.

Paskó Csaba művészi szinten kreál süteményeket

A croissant tésztája nem tartalmaz semmi extrát, csak az alábbi hozzávalókra van szükség 4 főre:

A recept

85 g kristálycukor

200 g sima fehérliszt

10 g só

1 egész tojás

1 tojás sárgája

1,2 dl tej

1,8 dl víz

30 g zsiradék (vaj/zsír/olaj)

20 g élesztő

Egy rugalmas tésztát kaptunk. Tehát nem túl lágy, de ugyanakkor, nem túl kemény A tészta közé bekerült a vaj és most kezdődik maga a technika, 

A croissant készítés technikája a hajtogatásból áll, azaz összehajtogatjuk, majd újra kinyújtjuk a tésztát. Ezt minimum háromszor meg kell ismételni, pontosan 27 réteget kapva.


A töltelék

150 g mák

100-120 g szilvalekvár

40 g porcukor

vanília

1 felesnyi szilvapálinka 

 A tésztát, miután egy éjszakát állt a hűtőben, kivesszük, majd jó vékonyra kinyújtjuk, és jöhet is a háromszögek kivágása. 

Minél szélesebb a háromszögnek fönti része, annál nagyobb croissant fogunk kapni 

Ez után már csak tölteni kell, lekenni tojással, majd egy fél órás pihentetés után mehet is a 180-200 fokra előmelegített sütőbe, 25 percre. 

 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.