Jár még a pincérnek borravaló 2024-ben? Itt a válasz

felszolgáló
PUBLIKÁLÁS: 2024. augusztus 24. 09:30
Dübörög a nyár, ilyenkor különösen jólesik beülni kedvenc kávézónkba egy hűsítő italra, vagy egy hangulatos étteremben elfogyasztani a vacsorát. Örök kérdés, hogy milyen módon és milyen összeget illik adni a pincérnek.

1.

Rajta van a számlán!

Fontos, hogy a szervízdíj nem egyenlő a borravalóval! Mértékét a vendéglátóhely szabadon határozhatja meg, de köteles feltüntetni az étlapon. Előnye, hogy kedvezményes adózású, és nem csak a felszolgáló, hanem a vendéglátóhely mindegyik dolgozója részesül belőle - írja a Fanny magazin.

bor randevú randi étterem
Fotó: Pexels / Pexels

Mégis mennyi az annyi?

A borravaló a szervízdíjjal ellentétben nem kötelező, ez egyfajta köszönet a jó kiszolgálásért vagy a minőségi szolgáltatásért. A mértéke országonként eltérő, ezért ha külföldre utazunk, érdemes előre megismerni a helyi szokásokat. A legtöbb európai országban, így például hazánkban is 10-15 százalék a borravaló összege.

 

Készpénz vagy kártya?

Nem mindegy, hogy a borravaló hogyan kerül kifizetésre, készpénzben vagy bankkártyával, valamint, hogy a számlával együtt vagy külön adjuk át, mivel ez hatással lehet az adózási kötelezettségekre is. Ha nem vagyunk biztosak a helyi szokásokban, nyugodtan kérdezzük meg a pincértől, hogyan adhatjuk át a borravalót.

 

Rendezzük inkább külön!

Ha készpénzben adnánk borravalót, célszerű azt a végösszegtől elkülönítetten, közvetlenül a pincérnek átadni. Így nagyobb az esélye annak, hogy a teljes összeget a felszolgáló kapja, és adó- és járulékmentesen juthat hozzá.

 

Készüljünk fel erre is

Sok helyen nem fogadnak el kártyás borravalót, ennek oka lehet, hogy legtöbb esetben adó- és járulékfizetési kötelezettséggel jár. Jobb felkészülni az ilyen esetekre, ezért érdemes kisebb címletekben készpénzt is magunknál tartani. Ráadásul néhány helyen kártyás fizetés esetén szervízdíjat is felszámíthatnak.

 

Hogyan osszuk kétfelé?

Ha a számlát és a borravalót nem a felszolgáló pincérnek, hanem a fizető pincérnek kell fizetnünk, megtehetjük, hogy a borravaló egy részét a számla fizetésekor a főpincérnek adjuk, és egy külön összeget pedig rajta keresztül vagy közvetlenül a pincérnek adjuk át, ezzel megköszönve a munkáját.

 

Tegyük a közösbe!

Van megoldás arra is, ha a vendéglátóhely összes dolgozóját szeretnénk jutalmazni a kiváló munkáért. A legtöbb étteremben a pénztárnál található egy erre a célra elkülönített tároló, ahová betehetjük a kívánt összeget.

 

Számít a gyorsaság

Egyre gyakoribb, hogy az éttermek házhoz szállítást is vállalnak. Ha rossz az időjárás vagy a szállítási idő nagyon gyors volt, a szokásos 10 százalékon felül adhatunk egy kicsit többet is a futárnak. Néhány cégnél online fizetés során előre meghatározhatjuk a borravaló összegét, de természetesen a kiszállítás végén is adhatjuk, ha elégedettek vagyunk.

 

Hagyjuk ott az aprót!

Az önkiszolgáló büféknél, például a lángososnál vagy a fagyizónál nem szokás borravalót adni, de ha elégedettek vagyunk a kiszolgálással és a minőséggel, akkor megköszönhetjük a munkájukat. Az ilyen helyeken kisebb összegek is megfelelőek, akár 5 százalékot is adhatunk, vagy fizetéskor kerekítsünk felfelé.

 

Szöveg: Reiter Georgina

forrás: www.gvh.hu

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.