Segítség

„Nélküle a nő elvérzett volna" – oktatás közben mentett életet Tamás

K. D. R.

Létrehozva: 2024.06.18.

Tóth Tamás, a Vida Autósiskola szakoktatója, egyben szabadnapos rendőr, oktatás közben volt szemtanúja egy közlekedési balesetnek Nyíradonyban. Észrevette, hogy az egyik autó utasa súlyosan megsérült. Az oktató azonnal cselekedett.

Tóth Tamás autósoktató, a Vida Autósiskola szakoktatója épp vezetést oktatott valakinek, amikor szemtanúja volt egy közlekedési balesetnek Nyíradonyban. Észrevette, hogy az egyik autó utasa súlyosan megsérült, így azonnal a helyszínre sietett. A helyszínen egy idős hölgyet talált, a térdhajlata fölött súlyosan vérző sebbel. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy az éppen arra járó autósoktató egyben a Készenléti Rendőrség járőre is, így azonnal tudta mit kell tennie, még ha épp szabadnapos is volt.

A Készenléti Rendőrség járőre azonnal tudta, hogy mit kell tennie, még ha épp szabadnapos is volt és vezetést oktatott Fotó: Gé

A rendőrségen is oktat

Az éber oktató azonnal direkt nyomást alkalmazott a sebre, amellyel sikerült elállítania a vérzést. Közben másokat arra kért, hogy értesítsék a mentőket és hozzanak kötszert. A kapott géztekerccsel kitömte a sebet és tovább folytatta a nyomást a mentősök kiérkezéséig. A mentősök megállapították, hogy Tóth Tamás szakoktató helyszíni beavatkozása nélkül a nő elvérzett volna. A sérültet további ellátásra kórházba szállították.

Ilyenkor azonnal cselekedni kell. Az idő döntő fontosságú ilyen helyzetekben. Sikerült azonnal felismernem a helyzetet, ami a „Police Medic III” végzettségemnek is köszönhető. Ez egy úgynevezett rendészeti sebesültellátó végzettség, amit a rendőrségen szereztem 

– nyilatkozta a szakoktató, aki jelenleg már Police Medic instruktorként oktatja kollégáinak a különböző sérülések ellátását.

Az elsősegélynyújtási ismereteket mindenkinek ajánlom, hogy tanulja meg, hiszen életeket menthetünk vele. Ne féljetek cselekedni, ha szükség van rá – tette hozzá Tóth Tamás.

A közúti elsősegélynyújtás megtanulása mindenkinek kötelező, aki jogosítványt szeretne szerezni. Ez az eset is jól mutatja, hogy a megfelelő elsősegélynyújtási ismeretek mennyire fontosak lehetnek, akár ténylegesen is életet menthetünk vele.

Tóth Tamás autósoktató mentette meg a balesetet szenvedett nő életét Nyíradonyban   Fotó: Vida Autósiskola

Hősként tekintenek az életet mentő autósoktatóra

Tóth Tamás szakoktató példája jól mutatja, hogy az elsősegélynyújtás ismerete mennyire szükséges. Rendkívül fontos, hogy az autósiskola tanulói ne csak vezetni tanuljanak meg, hanem szükség esetén életmentő ismereteket is alkalmazhassanak. Ennek eléréséért minden tőlem telhetőt meg is teszek

– mondta Molnár József, az Országos Mentőszolgálat mentésvezetője és a Vida Autósiskola elsősegélynyújtó tanfolyamának oktatója. Tóth Tamás hősiessége és szakértelme példaértékű nemcsak a rendőri hivatásában, hanem autósiskolai munkájában is. A Vida Autósiskola is büszke arra, hogy ilyen elkötelezett és segítőkész oktatói vannak, akik minden helyzetben készek a segítségnyújtásra.

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek