Hőség

7 praktika a hőség ellen, így hűtheted a lakásod

Erdei Róbert Arnold

Létrehozva: 2024.06.19.

Berobbant az igazi nyár! A június végével közel negyven fokos hőség érheti el hazánkat, a kánikula pedig senkit nem kímél. Ilyenkor az otthonunkba ajtóstul ront be a forróság. Mutatjuk a praktikákat, hogyan védekezhetsz ez ellen.

Nincs annál rosszabb, mint amikor úgy felszökik a hőmérő higanyszála a lakásunkban, hogy a hőmérsékletet már nem lehet elviselni, rendesen szenvedünk tőle. Ilyenkor jó, ha csak izzadunk, de akár hőgutát is kaphatunk. A kánikula idén már június végén berobbant: szerdán 36 Celsius fokot is mértek, és ez még csak a kezdet!  Érdemes erre felkészíteni a lakásunkat, hogy a hőség elől biztonságos helyre tudjunk menekülni. 

Néhány egyszerű praktikával hűvöset teremthetünk az otthonunkban kánikula idején /
Néhány egyszerű praktikával hűvösebb lehet az otthonunk kánikula idején / Fotó: antoniodiaz /  Shutterstock 

A négy fal között is veszélyessé válhat a hőség

Az otthonunk a béke szigete, ahova rendszerint egy fárasztó nap után pihenni vonulunk vissza, viszont ha a hőség átveszi az irányítást, akkor fegyvert kell ragadni: ügyes trükkökkel kiűzhetjük a azt a lakásunkból. A Borsnak a díjnyertes háziorvos, dr. Mangó Gabriella árulta el a 7 legjobb módszert, amivel jó eséllyel lehűthetjük magunkat.

A háziorvos szerint nemcsak a lakáson kívül, a négy fal között is veszélyes tüneteket okozhat a kánikula, ami különösen igaz az emeletes házakban, panelokban élőknél. 

Ha nagy kánikula van, akkor otthon úgy felforrósodhat a levegő, hogy hőgutát kaphatunk. Szédülés, hányinger és látászavar is kialakulhat

 – mondta a doktornő aki arra figyelmeztet, hogy ilyenkor azonnal forduljunk orvoshoz.

Praktikák

Előzd meg a rosszul létet ezzel a top 7 tuti tippel!

  1. Jó megoldás a vizes borogatás. Egy kendőt, törölközőt vizezzünk be és borogassuk vele a csuklónkat, bokánkat, mellkasunkat negyed óráig. Egész nap viszont ne járkáljunk vizes ruhában!
  2. Örök klasszikus a klíma élesítése, de csak csínján vele! A túlzott használata megfázást okozhat. A lakást maximum 25 fokra hűtsük le, ha kint 30 foknál melegebb van.
  3. A ventilátor is jó megoldás, csak úgy helyezzük el a lakásban, hogy körkörösen, felfelé mozogjon a levegő, ne közvetlenül ránk fújja azt. Ha még jobb hatást akarunk elérni, helyezzünk a kosarára egy nedves ruhát, mert a vízzel a hőérzet javítható.
  4. Napi öt-hat liter vizet is érdemes meginni a nagy hőségben, amelyből legalább egy liter ásványvíz legyen, így az izzadással elvesztett ásványanyagot vissza tudjuk pótolni. A kánikulában otthon a zacskós levest is elővehetjük a konyhafiókból, hogy a sót pótoljuk a szervezetben, és kivételesen megengedett a sós nass: ropit, pereceket is fogyaszthatunk.
  5. Este, amikor lehűl a levegő, szellőztessük át a lakást, nappal pedig ott, ahonnan besüt a nap, árnyékoljunk!
  6. Öltözzünk lazán, lógjon rajtunk a bő ruha, hogy a levegő átjárhassa, és iktassunk be sziesztát, mert a szervezetet megterheli a meleg.
  7. Ha otthon vagy a hőségben, naponta többször állj a tus alá, és langyos vízzel frissítsd fel magad.

 

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek