Kezdődik a szezon a Balatonon: ilyen árak várnak

magyar tenger
PUBLIKÁLÁS: 2023. május 30. 12:30
Bár a part még nincs tele emberrel, a hosszú hétvégére a kereskedőknek mindenképpen megérte kinyitni.

Pünkösd miatt háromnapos hosszú hétvégénk volt, így a családok is tudtak egy kicsit pihenni. Többen úgy gondolták, a jó időben ellátogatnak a magyar tenger partjára is. Bár a víz még hideg, de a hekkesek és lángosos helyek már várták a vendégeket.

Fotó: Bánkúti Sándor

Péter a feleségével és a kislányával, az ötéves Rozival merészkedett a tópartra Siófokon.

Egyelőre nem fürdünk, inkább hattyúkat etetünk 

– mosolygott a családfő.

Péter és családja inkább a hattyúkat eteti. Fotó: Bánkúti Sándor

A Zamárdi szabadstrandon szombat délelőtt csak Gézát és tíz év körüli fiát találtuk a tóban. Kérésünkre örömmel bemutattak néhány attrakciót: Bálint felállt apja vállára, hogy onnan ugorjon a vízbe.

Eleinte kissé hideg, de percek alatt megszokható, és akkor már kellemes 

– jellemezte a férfi a magyar tenger nyújtotta élményt, majd elárulta: ő csak a szombatot tölti pihenéssel, a fiát viszont a szünet végéig a nagyszülőknél hagyja majd. A kecskeméti család nyáron is visszatér, akkor persze már hosszabb időre.

Bálint édesapja nyakában Fotó: Bánkúti Sándor

Biztatóan indul a szezon

A vállalkozók egy része már május elejétől kinyitotta büféjét, igaz, a legtöbben csak a hétvégékre.

Szili Zsolt, a nevét viselő grillbüfé tulajdonosa szerint már e pünkösdi hétvége is biztatóan alakulhat, de a szezon igazából csak az iskolai szünet kezdetével indul be.

A jó idő hatására egyre többen vannak, hiszen az itteni turizmus a strandolókra épül. Általában augusztus végén-szeptember elején zárunk, tehát bő három hónap áll a rendelkezésünkre 

– árulta el a vállalkozó, és hozzáteszi: igyekszik mérsékelni az árakat, de ezeket befolyásolják a nyersanyag-, a villany-, a személyi bérek költsége is. Ezek bizonyos esetekben többszöröse is lehet a tavalyiknak, ezért legalább 20 százalékot ők is emelni kényszerültek.

Szili Zsolt is kénytelen volt árat emelni Fotó: Bánkúti Sándor

A dolgozókra vonatkozóan Zsolt elárulta: egyre nehezebb szakképzett munkaerőt találni.

A fiatalok is egyre kisebb számban jelentkeznek, de hál’ Istenek sok a visszatérő, főleg nyugdíjas dolgozónk

 – mondta a vállalkozó, majd megengedte, hogy a konyhán megtekintsük, hogyan készül a lángos. A Kati mamaként bemutatkozó nyugdíjas hölgy hosszú évek óta a szakmában tevékenykedik, a szezonon kívül leginkább az iskolában készít hasonló finomságokat.

Kati mama egy kész sajtos-tejfölös lángossal Fotó: Bánkúti Sándor

Az üzletet Zsolt egyébként a szüleitől vette át. Zsuzsa a 90-es években építette a büfét, most már inkább csak besegítenek.

A fiunk ezt a szakmát tanulta, és mondhatjuk, nagyon ügyesen műveli. Mi azt tapasztaltuk, hogy nagyon fontosak a visszatérő vendégeink. Zsolt egyébként sok mindent újított, főleg modernebb gépeket szerzett be. Mi még papíron jegyzetelve vettük fel a rendelést, ő már modern számítógépet használ. A vendégkört illetően érezhető, hogy sokkal kevesebb a német, mint régen, de szerencsére sok magyar érkezik 

– mesélte Zsuzsa.

Ennyibe kerül a gombóc fagyi

Balatonföldváron 1985 óta kínálja fagylaltját Kárpáti Péter.

Itt kezdtem, és innen is visznek majd egyszer a sírba

 – mosolygott az idős cukrászmester, aki egyetért azzal, hogy az áremelés elkerülhetetlen, de igyekszik azt kordában tartani.

- Tavaly 400 forintot kértem egy gombócért, most 450-et. Annyi kibúvót hagytam magunknak, hogy azokat az ízeket, melyekhez nagyon drága az alapanyag, 600-ért kínálom. Ezek a pisztácia és a diabetikus fagylaltok.

Péter 17 -féle fagyit árul. A legnépszerűbbek a a csoki, a vanília és az eper, de igény van a különlegességekre is. A mester a fagylaltjait maga kreálja.

Az egyik népszerű újdonságunk a homoktövis, a legnagyobb büszkeségem pedig a napraforgó, amivel egy versenyt is megnyertem. Mi a fagylaltokat tényleg gyümölcsből készítjük

 – fejezte be Kárpáti Péter.


 


 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.