Vírus

Kemény járvány jön: Ekkor robban be az influenza

Létrehozva: 2022.12.20.

Az elmúlt évekhez képest, amikor alig-alig támadt az influenza, most komoly járványra lehet számítani. És mivel már elhagytuk a maszkot, fertőtlenítős kézmosást, távolságtartást, sokkal gyorsabban terjed majd. A szakember ezért óva int attól, hogy lázasan, köhögve is részt vegyünk a karácsonyi családi vacsorán.

1891436707

Nyakunkon az influenzaszezon, ami idén durva tünetekkel támad már most is. Azt pedig továbbra sem lehet tudni, hogyan és mikor mutálódik tovább az omikron, ezért kell a megelőzésre nagy hangsúlyt fektetni. A szakember arra is figyelmeztet, hogy bár a covid-járvány visszaszorult, nem kellene elfelejtkezni a pandémia alatt jól alkalmazott fertőtlenítős kézmosásról, a maszkviselésről és a távolságtartásról. Arról nem beszélve, hogy sokkal lazábban veszik az emberek a köhögést, hőemelkedést, torokfájást

Dr. Bense Tamás
Bense Tamás óva int az idei influenzától  Fotó: Picasa / Facebook 

Pedig továbbra is érvényes, hogy ha már kicsit is náthásnak, megfázottnak érezzük magunkat, maradjunk otthon 

– fejtette ki véleményét. Dr. Bense Tamás családorvos. – Főleg a most kezdődő karácsonyi családlátogatásoknál legyünk körültekintőek, mert nagy veszélyben vannak az idősek, krónikus betegek, és sajnos a gyermekek sincsenek védve. Egyetlen védekezés az oltás! Ha most elmegyünk, akkor bár korácsonyig nem, de az influenza januári berobbanásáig simán kialakul a védettség. Ráadásul sokan térítésmentesen megkapják a háziorvostól. Van oltás hat hónapos kortól hároméves korig és van a 3-tól a 113 éves korig. Jó hír, hogy a félős gyerkőcöknek már van orrba fújós oltás is.

A szakembertől azt is megkérdeztük, hogy akinek több covid-oltása van, neki is kell-e az influenza védőoltás. 

Sokan rosszul tudják: a koronavírus elleni oltás nem véd az influenzától és az influenza oltás nem véd a covidtól!

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek