Egészségére

Ettől lesz jó a pezsgő, különösen a magyar

BGA

Létrehozva: 2022.12.31.

Szilveszterkor mi mással koccinthatnánk, amikor éjfélt üt az óra, mint pezsgővel. Ám sokan nem tudják, hogy is készül ez a nedű, és mi a titka a minőségi pezsgőnek. Nos, a Bors még 2022-ben rántja le erről a leplet!

Mit öntünk a koccanó pezsgős pohárba? Tankpezsgőt, vagy minőségi, magyar pezsgőt? Mi a különbség a pezsgő és a gyöngyözőbor között? Erre és még sok más kérdésre adott választ lapunknak Hernyák Tamás borász, a Hernyák Birtok társtulajdonosa.

Hernyák László és Hernyák Tamás, a Hernyák Birtok tulajdonosai
Hernyák László és Hernyák Tamás, az etyeki Hernyák Birtok tulajdonosai Fotó: Miknyóczki Dóri

Nagyhatalom voltunk

Hazánkban a pezsgőzésnek 140 éves hagyománya van, hiszen 1882-ben alapította Törley József az azóta is működő budafoki gyárat. Az ital hamar elterjedt a monarchiában, hiszen az első világháború előtt évi kétmillió palack pezsgőt állítottak elő az üzemben, amellyel a franciák mögött a világ második legnagyobb nagyhatalma volt hazánk. A két világháború sajnos sok mindent tönkretett, majd az orosz piac mennyiségi szemlélete gyűrűzött be a gyártásba. Ahogy Hernyák Tamás mesélte, ekkor jelent meg az úgynevezett „tankpezsgő”, amely gyorserjesztésű, emiatt sokkal rövidebb idő alatt került a polcokra, mint a hagyományos pezsgő.

Mindent a minőségért

– Magyarországon nagyjából tíz éve indult el egyfajta áttörés, amelynek köszönhetően egyre több minőségi, tradicionális pezsgő került a piacra a tankpezsgőkkel szemben – magyarázta Hernyák Tamás, aki többedmagával azon dolgozott, hogy az Etyeki Pezsgő eredetvédelmet kapjon 2020-ban. Ezzel a megjelöléssel a tizenkét pincéből, akik a településen jelenleg pezsgőkészítéssel is foglalkoznak, már csak a klasszikus módon készített, közel azonos minőségű nedűt dobnak a piacra. Az első eredetvédett Etyeki Pezsgők legkorábban 2023-ban kerülnek majd forgalomba.

– Négy jellemző szőlőfajtából készítünk pezsgőt: ezek a pinot noir, a chardonnay, a szürkebarát és a pinot blanc, hiszen a filoxéra-járvány után ezeket telepítették Etyek környékére, minőségi pezsgőbor termő fajtáknak.

Hernyák Tamás, pezsgő, szőlőszemek vizsgálata
A kevésbé érett, alacsony cukorfokú szőlőszemekből készül a legjobb pezsgő Fotó: Miknyóczki Dóri

Savas bor az alapja mindennek

A szakember szerint sok apró tényezőn múlik az, hogy milyen pezsgő kerül a poharunkba. Az egyik ilyen a térség klímája.

A jó pezsgő egyik titka, hogy aránylag korán kell szüretelni hozzá a szőlőt, ügyelni kell rá, hogy ne érjenek be nagyon a szemek.

Ezzel itt Etyeken nincs gondunk, mert szélcsatornában fekszik a falu, így 0,5-1 fokkal alacsonyabb az átlaghőmérséklet, mint a többi északi borvidéken. Ez hozzájárul ahhoz, hogy a szüret után egy savasabb, alacsonyabb alkoholtartalmú bort kapunk, mely régen egyfajta hátrány volt, mert azt tartották, hogy az etyeki bor túlságosan savas. Ez a tulajdonság viszont a pezsgőnél komoly előnynek számít a többi tájegységgel szemben, mert a savak tartják össze a bort a hosszú érlelési idő alatt – mesélte a borász.

Buborékok masszírozzák az ember nyelvét”

Természetesen az erjesztés és az érlelés is nagyon lényeges mozzanat a pezsgőkészítésnél.

– A másik titok az erjesztés. A pezsgőt minden esetben kétszer erjesztjük. Először akkor, amikor a mustból bor lesz; ezt a folyamatot az élesztők segítik elő. A második erjesztésnél úgynevezett tirázs likőrt – élesztőt és cukrot – adunk a borhoz. Ettől újraindul az erjedés, aminek a végén plusz alkohol és szén-dioxid képződik a palackban. A két 2-3 hetes erjesztés alatt,

a keletkező széndioxid úgymond elnyeletődik a pezsgőben, és sok apró buborék jelenik meg az italban, amik aztán ivás közben masszírozzák az ember nyelvét

– részletezte Hernyák Tamás.

A harmadik dolog az érlelés, aminek az ideje – ahogy például a whiskynél, úgy a pezsgőnél is – változhat. A magas savtartalom miatt szerencsére a pezsgő egy hosszan eltartható ital, akár tizenévig is érlelhető. Ám fontos kiemelni, hogy ez nem hordóban, hanem magában a palackban történik. Erre azért van szükség, mert élesztők az erjedés után benne maradnak az üvegben, így tulajdonképpen egy élesztőpárnán pihen az ital. Ettől egyfajta vajasságot, kekszes-briósos illatokat kap a pezsgő, s ettől válik igazán különleges itallá – vázolta fel a folyamatokat birtoktulajdonos.

Pezsgő, Hernyák Birtok, Hernyák Tamás, szilveszter
Az érlelés után kapunk tradícionális, jó ízű pezsgőt Fotó: Miknyóczki Dóri

Száraz pezsgők előnyben

A borász szerint manapság a pezsgők trendje is változik, nemcsak a boroké. Tamás szerint, amíg 20-30 éve sokan még az édes borokért rajongtak, addig ma már ciki, ha valaki társaságban nem száraz borral jelenik meg. Ez a folyamat épp napjainkban jelenik meg a pezsgőpiacon.

– Még néhány éve is az édesebb pezsgők domináltak az üzletekben, ám ma egyre többen keresnek egyre szárazabb pezsgőt, például a szilveszteri koccintáshoz is – zárta a beszélgetést Hernyák Tamás.

Pezsgő, habzóbor, champagne – mi a különbség?

Érdemes ezt a kérdést is tisztába tenni így Szilveszterkor, a borász pedig ebben is segített nekünk. – A pezsgőt az előzőekben már kitárgyaltuk, minden esetben egy természetes erjesztésből származik a szénsavtartalma. A habzóbor (vagy gyöngyözőbor) tulajdonképpen mesterségesen születik, hiszen a szénsav-elnyeletés alatt visszahűtik a folyadékot. Amikor a hőmérséklete 0 és 4 °C között van, plusz szénsavat buborékoltatnak (szaturálnak) az italba, s ettől habzik a bor. Ennek egyébként a nyomása, habzása is jóval kisebb – magyarázta Hernyák Tamás. A champagne pedig olyan eredetvédett pezsgő, amit a franciaországi Champagne régióban állítanak elő, és csak az itteni italt lehet így hívni.

 

 

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17161462_auto_resized.jpg
origo.hu

Összeomlott a Házasság első látásra egyik botrányos szereplője

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27451_resized.jpg?avcount=1714085411
origo.hu

Rejtett kampányfinanszírozás a fővárosban?

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17161300_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Teljes siker, buknak a 18 éves magyar úszónőre a tengerentúlon

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17163717_auto_resized.png
hirtv.hu

Vezércikk – A CPAC Hungary a konzervatív erők egyik legfontosabb rendezvényévé vált + videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17161912_auto_resized.jpg
ripost.hu

Ez a 3 csillagjegy érzi a jövőt, te köztük vagy?

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17160756_auto_resized.jpg
vg.hu

Hivatalos: kiválasztották a nyertest, a valaha volt legdrágább Duna-híd épül meg Magyarországon, de minden forintját megéri – térkép

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27444_resized.jpg?avcount=1714085411
origo.hu

Dögös dominaként pózol újabb fotóin az Exatlon bombázója

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17158702_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Csodaszer a konyhából, ami ragyogó tisztává varázsolja a zuhanykabin üvegfelületét

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162190_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Kismamának is gyönyörű: Lékai-Kiss Ramónát gömbölyödő pocakkal kapták le

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162561_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Most kaptuk a lesújtó hírt: meghalt a nemzet művésze

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17157532_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Gyereknevelés mellett főállás? Majoros Hajni kitálalt, miért nem ment vissza dolgozni

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/4H8GEHwcNa4dvFUzCSOoHZ2BNappZ9kvhVqjVouuGi4/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2ExOGMwZTBmNDM4ODQwNjk4NzZiYTk5YzgxNzBhNzQw.jpg
Szívszorító

„Sírva közöltem vele a hírt" – meg vannak számlálva a 14 éves Melissza napjai

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/2vudeWudvFN4VNz1BKE6oQuXwnhIptwHisHvWY4I5hY/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzMyZDczMmIzOWVlYTQzYmQ4ZWNmMmNkMDM2OWExNGJk.jpg
Betegség

„Arra jött be, hogy üvöltök és bőgök” - kitapintott egy csomót, sokkoló diagnózist kapott Piros