Ha hidegre fordul az idő, akkor indul igazán a rablóhalas szezon. Egyre kevesebb a zsákmányhal, így nagyobb eséllyel csalhatjuk horogra a ragadozókat. A késő őszi, téli hónapokban a kapitális harcsák is előmerészkednek, így ebben az időszakban könnyebben kapásra bírhatjuk az 50 kiló feletti példányokat is.
– Ez az időszak az, amikor a harcsák egy utolsó nagy lakomát tartanak, hogy átvészeljék a téli időszakot – fogalmazott a Borsnak Petróczi István, a Mysticat Team Modern Harcsázás pecása, aki kiemelte: ebben az időszakban, ha élő halat használunk, akkor érdemesebb a nagyobb példányokat horogra tűzni, mert ez a kapitális ragadozó kevés erőfeszítéssel igyekszik nagy kalóriához jutni.
– Fontos, hogy olyan csalihalakat kínáljunk fel, amelyek a hideg vízben aktívak. Ilyen például a bodorka vagy a vörösszárnyú keszeg – tette hozzá Petróczi.
Katona József szerint a harcsázás arra is remek alkalom, hogy összehozza a családot.
– Mivel rengeteg időt töltünk a vízparton, ezért a családot is magunkkal szoktuk vinni. Azt látom, hogy a gyerekeim is hihetetlenül élvezik, hiszen ők is részesei a horgászatnak. Általában az ő feladatuk a csalihal megfogása, de az olyan táborozásra jellemző dolgokat is nagyon szeretik, mint a szalonnasütés vagy a sátrazás. Nyilván utóbbit már nem novemberben – mosolygott a pecás, aki hozzátette: a gyerekek számára az is hatalmas élmény, hogy ember méretű halakat csodálhatnak, vagy akár fáraszthatnak. – Egy barátomnak a kisfia 8 éves, ő például egyedül simán kivett egy 30 kilós bajszost.
Bár a harcsa éjszakai ragadozó, a lehűlő vízben inkább nappal aktív.
– Ahogy előbújik a nap, és picit elkezd felmelegedni a víz, akkor megjön a ragadozó kapókedve is. Novemberben az a tapasztalatom, hogy a reggeli órákban és a kora délutáni időszakban lehetünk a legeredményesebbek. Ilyenkor már sokszor kapás nélkül telnek el az éjszakák – hangsúlyozta Petróczi István, aki arról is szót ejtett, hogy harcsahorgászat közben, hogyan kerüljük el az egyéb ragadozókat, például a csukát, amely sokkal intenzívebben táplálkozik, mint a harcsa.
– Nem egyszerű a dolgunk, mert még a csalihal méretével sem tudjuk teljesen kiszelektálni. Ha a felkínált keszegfélékre csak csuka érkezik, akkor érdemes puhatestűre, például nadályra váltani.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.