Program

Családi hétvége és premier a Fővárosi Nagycirkuszban

Létrehozva: 2022.10.14.

A Fővárosi Nagycirkusz színes programokkal várja a családokat október 15-én és 16-án. Október 15-én, 19 órától tartják a Jókai Mór novellája alapján készült Melyiket a kilenc közül? című összművészeti karácsonyi előadás premierjét. Ezen kívül egész napos, ingyenes cirkuszművészeti rendezvényekkel, virtuális valóság játékkal és az épület előtti téren magasdrót bemutatókkal várják az érdeklődőket.

A Fővárosi Nagycirkusz egy összművészeti produkcióval segít ráhangolódni a legszentebb családi ünnepre és kiszakadni a mindennapok rohanásából, miközben fricskát mutat a fogyasztói társadalomnak. Jókai Mór: Melyiket a kilenc közül? című novellája alapján készült karácsonyi mesében harmonikus szinergiában jelenik meg a cirkuszművészet, a zene, az ének, a színház-és a bábművészet. A Jászai Mari-díjas Fekete Péter rendezésében és Rátkai Erzsébet érdemes művész jelmezeivel egy varázslatos világba csöppenünk, ahol a legfontosabb értékek kelnek életre a cirkusz-és a társművészetek által. 

János mester szerepében a Nádasdy Kálmán-díjas Szomor György színművész látható, a Szomszédot Faragó András és Dancs János színművészek alakítják. A Fővárosi Nagycirkusz évekkel ezelőtt, többször is műsorra tűzött Lúdas Matyi a cirkuszban című első, saját összművészeti darabjához hasonlóan a Melyiket a kilenc közül? előadás is bővelkedik látványos díszletekben. Feltűnik például egy élethű bábelefánt, egy zeppelin, egy óriási karácsonyfa, egy hőlégballon, óriási legyezők a szereplőkre applikálva, amelyeken mozgóképek elevenednek meg vagy éppen különleges forgó londzsokban alászálló angyalok. A darabhoz Szakál László zenekarvezető és Pál Dániel Levente dramaturg saját dalokat írtak, melyek közül több orgonán csendül majd fel. 

Közép-Európa egyetlen, egész évben nyitva tartó, világhírű kőcirkuszában csak a legjobb artista produkciók mutatkozhatnak be. 

A Melyiket a kilenc közül? karácsonyi mesében is többszörös cirkuszfesztivál-díjas művészek varázsolják el a közönséget emberfeletti műsorszámaikkal.

Látványos produkciókban nem lesz hiány Fotó: Markovics Gábor

 Fellépnek a 2016-os Dima karácsonya című műsorunk sztárjai, a Monte-carlói Nemzetközi Cirkuszfesztivál Ezüst Bohóc-díjas artistái, a Markin Family elképesztő perzs számukkal. Dmitry Chernov zsonglőr bejárta a világ nagy cirkuszait, ahol egyedi előadásmódjával és bravúros trükkjeivel nem csak a közönséget, hanem a cirkuszi szakmát is elvarázsolta; produkcióját több nemzetközi cirkuszfesztiválon díjazták. A Medel Family tagjai Mexikó leghíresebb cirkuszi dinasztiájából származó két fiatal nővér, akik fogódzkodás nélkül lengenek a trapézon, miközben karikákat pörgetnek vagy éppen egymást tartják a magasban. Lenyűgöző szám a generációkon át öröklődő tudásról és a testvérek közötti bizalomról. A Kirichenko Acrobats tagjai a torna világából érkeztek, produkciójukban ötvözik a tornából szerzett tudásukat, a cirkuszművészetet és a táncot, melynek nyomán egy látványos összművészeti produkciót mutatnak be a nagymúltú városligeti porondon. Az ember és állat közötti szereteten, bizalmon és játékon alapuló kapcsolatot Wolfgang Lauenburger mutatja be bájos kutyusaival. Az erős tradíciókkal rendelkező magyar cirkuszművészetből is ízelítőt kap a közönség. Ádám Rudolf lovaszsonglőr számmal lép porondra, Novákovics Noémi pedig kötél számában egy nő belső harcait jeleníti meg. Ádám Henrik szédületes magasdrót produkciójától garantáltan elakad a lélegzet.

Világhírű előadók lépnek fel Fotó: Markovics Gábor

Az október 15-től látható Melyiket a kilenc közül? – Karácsonyi mese Jókai Mór novellája alapján című összművészeti darab gazdag látványvilágával és mély mondanivalójával az egész család számára maradandó élményt nyújt.

A Fővárosi Nagycirkusz is bekapcsolódik a Fővárosi Állat és Növénykert játszóparkjában, a Holnemvolt Várban a Vitéz Kürtős és az Édes Mackó kürtőskalács-cukrászda által szervezett Kürtősbon Fesztiválba október 15. és 16. között. Az új formát öltött kürtőskalács, a kürtősbon egyediségét az adja, hogy a kürtőskalács tésztáját töltik meg csokoládé, szilva vagy  barack krémmel, majd az elkészült kürtőskalácsot málnás, diós, fahéjas szórással teszik még ínycsiklandóbbá. 

A közvetlenül a Holnemvolt Vár mellett található cirkuszi lovardában 10 és 17 óra között interaktív ismeretterjesztő játékokkal készülnek a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ szakemberei. A Magyar Cirkuszművészeti Múzeum munkatársai műtárgyrejtvénnyel és cirkusztörténeti kvízzel, cirkuszi plakátkészítéssel és kollázsolással várják az érdeklődőket. Petró Eszter etológus, állattréner, kutyakiképző, a Fővárosi Nagycirkusz állatvédelmi referense, a felelős állattartás jegyében interaktív kutyás bemutatókkal várja a családokat. A cirkusz animációs foglalkozások során a látogatók megismerhetik és elsajátíthatják a cirkuszi mozgásformákat és alaptechnikákat. Egy igazán különleges élmény is várja a résztvevőket: egy egyedülálló virtuális valóság játék, melynek hála a látogatók a kötéltáncosok bőrébe bújva átélhetik, milyen érzés 7 méter magasan egyensúlyozni. 

 a Fővárosi Nagycirkusz lovardájában zajló cirkuszi programok ingyenesek! Fotó: Markovics Gábor

A Kürtősbon Fesztivál állatkerti belépővel látogatható, viszont a Fővárosi Nagycirkusz lovardájában zajló cirkuszi programok ingyenesek!

Magasdrót produkció a Fővárosi Nagycirkusz előtti téren A cirkuszművészet mindenkié! Október 15-től november végéig az időjárási viszonyoktól függően, a Fővárosi Nagycirkusz előtti téren, az előadások előtt magasdrót produkció borzolja a cirkuszbarátok idegeit. Két elképesztő kolumbiai artistaművész, Manuel Beltran és Jhon River 7 méter magasságban, biztosítókötél és védőháló nélkül egyensúlyoznak a vékony drótkötélen. 

 

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17005017_auto_resized.png
origo.hu

Ez már maffia: megmérgezték a brüsszeli korrupciós botrány nyomozóit

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/25501_resized.jpg?avcount=1709245818
origo.hu

Szexszel edzett Superman szerepére Henry Cavill

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17003439_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Lehetetlen fejtörő, csak a legokosabbaknak sikerül válaszolni mindhárom kérdésre

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17004406_auto_resized.png
hirtv.hu

Tarlós István: Karácsony Gergely elhajtotta a bicskei pedofilügy támogatást kérő áldozatait + videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/16997820_auto_resized.jpg
ripost.hu

Ennek a 3 csillagjegynek az életét a romantika uralja majd

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17003201_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Putyin háborúja elérte: most aztán tényleg bekerítették az oroszokat

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/25502_resized.jpg?avcount=1709245818
origo.hu

Váratlanul drámaian megváltozott a Föld pályája

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17001600_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

10 fűszeres, krémes tészta recept, amiben a spagettié a főszerep

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17004783_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Csak rád vártam kicsi hercegem!” – G.w.M szívmelengető sorokkal jelentette be, hogy ismét apa lesz

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/25467_resized.jpg?avcount=1709245818
life.hu

A stressztől is felborulhat a menstruációs ciklusod ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/25394_resized.jpg?avcount=1709245818
she.life.hu

Így szüntette meg a cikluszavaromat a barátcserje ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/16991851_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Ő lenne a világ legfittebb nagymamája? 60 éves, de kirobbanó formában van

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/02/eh_E2ieUBA4TWCuanyfUbxKxRPYSfW3S1u68xARLtrA/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2RmZTIyMzMxZDQ4ZjQ3YzNiYWRlODZiNzhmZTkwMGNh.jpg
Csoda

Hátborzongató jóslatot kapott öngyilkos édesapjáról és születendő babájáról a 8 hónapos terhes Dia

https://cdn.borsonline.hu/2024/02/sIVhFSamVfK-DLuE_EIvm-glsX_lnCEY7tTWIMbHE48/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2EyNjZlN2QzYWE1MzQwZDBhODJmYTM5YTE0MTM1OGE3.jpg
háború

Megszólalt Putyin: szerinte a NATO megtámadja Oroszországot