II. Erzsébet királynő

Részvétét fejezte ki Ferenc pápa, néma csenddel tisztelgett az ENSZ II. Erzsébet halála miatt

Létrehozva: 2022.09.09.

Módosítva: 2022.09.09.

Ferenc pápa a brit királyi családnak címzett részvétnyilvánító üzenetében a csütörtökön elhunyt II. Erzsébet királynő hitét és kötelességtudatát méltatta.

II. Erzsébet és Ferenc pápa a Vatikánban 2014-ben

Életének 97. évében elhunyt tegnap II. Erzsébet. Ferenc pápa részvétét és tiszteletét fejezte ki a család és a világ állampolgárainak táviratában - közölte az MTI.

„Mélyen elszomorított, hogy őfelsége II. Erzsébet halálának híréről értesültem, szívélyes részvétem őfelségének (III. Károly királynak), a királyi család tagjainak, valamint az Egyesült Királyság és a nemzetközösség lakóinak” 

- áll a katolikus egyházfő táviratában.

„Készséggel csatlakozom a gyászolókhoz, kik imádkoznak a királynő örök nyugalmáért és tisztelettel adóznak a nemzete és a nemzetközösség nagylelkű szolgálatába állított élete, sziklaszilárd hitvallása Jézus Krisztusban és ígéretei megvalósulásába vetett biztos reménysége előtt” 

- olvasható az üzenetben.

II. Erzsébet királynőként az anglikán egyház feje volt. Először még hercegnőként látogatott el a Vatikánba 1951-ben. Királynőként már XXIII. János pápa fogadta 1961-ben.

II. Erzsébet királynő 1952. február 6-án lépett az Egyesült Királyság trónjára, utódja az eddigi trónörökös, Károly Fülöp Artúr György, aki III. Károly néven fog uralkodni.

II. ERZSÉBET; VI. GYÖRGY; III. KÁROLY
Fotó: Andrew Matthews / MTI

Gyászolnak a világ vezetői

Csütörtökön este az ENSZ egyperces néma csenddel tisztelgett a brit uralkodó előtt, és részvétüket fejezték a nemzetközösségi államok, az afrikai és az amerikai kontinens, valamint Ázsia több országának vezetője is.

Az ENSZ-közgyűlés ülésének kezdete előtt Abdulla Sahíd elnök részvétét fejezte ki a brit népnek. Közölte, hogy később hivatalos tiszteletadást is tartanak majd.

Antony Albanese ausztrál kormányfő - akinek országának államfője II. Erzsébet volt - részvétét fejezte ki az uralkodó miatt, és hangsúlyozta, hogy 

„hűséggel, becsülettel és humorral végezte a feladatát, uralkodása idején Ausztrália és Nagy-Britannia kapcsolatai érettebbé és fejlettebbé váltak”.

„Tudom, hogy az Új-Zélandon élők nevében beszélek, és fejezem ki mindnyájunk legmélyebb együttérzését a királyi család tagjainak a királynő elhunyta miatt. Számunkra nagyon csodált és tisztelt uralkodó, számukra édesanya és nagyszülő volt” - mondta Jacinta Ardern új-zélandi kormányfő.

Új-Zélandon félárbocra eresztik a lobogókat és állami megemlékezést tartanak. Az új uralkodó, III. Károly immár Új-Zéland új államfője is. 

Jair Bolsonaro brazil elnök háromnapos gyászt rendelt el a brit uralkodó iránti részvét jeleként.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek