Rezsicsökkentés

Rezsicsökkentés: itthon már be se kötik a gázt az új lakásokba

Létrehozva: 2022.08.06.

A rezsicsökkentés változásának bejelentése után minden korábbinál nagyobb lett az igény az energiahatékony otthonokra. A kialakult helyzetben egyik napról a másikra az lett a legfontosabb szempont a lakáskeresők számára, hogy milyen energetikai besorolású egy ingatlan. Nem csak a kevesebb rezsi fizetése a cél, hanem a környezetvédelem is. A Bors utánajárt milyen lehetőségek vannak, például teljesen gázmentes lakásokat is árulnak.

Forrás: Facebook/Lakáskultúra

A rezsicsökkentés változásának bejelentése után minden korábbinál nagyobb lett az igény az energiahatékony otthonokra. Mint ismert, a magyar kormány augusztustól energia-veszélyhelyzeti intézkedéseket vezetett be. Ezeknek része, hogy már nem a teljes áram- és gázfogyasztás lesz rezsicsökkentett, hanem az átlagfogyasztás szintje, ami fölött már a piaci árat kell megfizetni. 

A lakásvásárlásoknál ezért megváltoztak a prioritások: megnőtt az igény a kis rezsijű, energiatakarékos otthonokra.

energiahatékony lakás
A rezsicsökkentés marad, de megnőtt a kereslet az energiatakarékos lakásokra  Fotó: Facebook

Tömösváry Zsigmond, a budapesti, Haller utca 11. szám alatt zajló zöld ingatlanfejlesztés értékesítési vezetője elmondta, azoknak az épületeknek, amelyek 2022. június 30. utáni időpontban szereznek használatbavételi engedélyt, kötelezően teljesíteniük kell a közel nulla energiaigényű épületek energiahatékonysági előírásait. Ezeknek az ingatlanoknak a maximális energiafogyasztása 100 KWh/m²/a lehet, azaz egyáltalán nem áll fenn annak a veszélye, hogy az átlagfogyasztás fölé mennek a lakók. 

A szigorítás utáni hetekben egyértelművé vált, hogy az emberek spórolni szeretnének a rezsin, ezért a lokáció és a szobaelosztás mellett már az energiahatékonyság is kiemelt szempont a vásárláskor – árulta el a szakember. 

– Budapest megújuló negyedében, a Haller utcai zöld projekt során már a tervezéskor ügyeltünk arra, hogy minimális legyen a tulajdonosok rezsije. A koncepciónk iránt júliusban túlzás nélkül kilőtt a kereslet. 

geotermikus energia
Káros kibocsátás nélküli geotermikus központokat építenek  Fotó: Facebook

A geotermikus energia olcsó, kényelmes és környezetkímélő

Az új projekt vezetője azt is elmondta: a geotermikus energiának köszönhetően a lehető legalacsonyabb rezsiköltség mellett biztosak lehetnek abban, hogy környezetbarát energiával fűtenek. A gáz egyáltalán nincs és nem is lesz bevezetve az épületbe, a fűtésrendszer pedig a plafonokon fut majd végig, a radiátorok hiánya pedig könnyíti a lakások berendezését. A hőszivattyúk a földből és a levegőből kinyert hőenergiát alakítják át meleg vízzé, amivel a fűtés is biztosítottá válik. Így nincsen semmilyen károsanyag-kibocsátása az innovatív technológiának, hiszen nem kerül ki az épületből semmi, ami káros lehet. 

Fenntarthatóság

A fenntarthatóság leginkább a hatékony energiafelhasználást jelenti: minőségi építőanyagokat, jó szigetelést, jól záródó ablakokat, továbbá a nap, a szél, a víz, a föld energia felhasználását a lakótérben. Rendületlenül tart a napelemes rendszerek fejlesztése, így a piacon egyre modernebb, hatékonyabb és tartósabb eszközök válnak elérhetővé. Így a manapság egyre nagyobb népszerűségnek örvend az elektromos fűtés, amely egy napelemes rendszerrel kiegészítve költséghatékonyan kiválthatja a hagyományos földgázt használó berendezéseket. Az elektromos fűtésnek a környezettudatosság mellett rengeteg előnye van. Többek között elektroszmog mentes, alacsony a fenntartási költsége és zajtalan a működése, nem beszélve arról, hogy a modern fűtési megoldások dizájn és helytakarékosság szempontjából is az élen járnak. 

Zöld lakáshitel

Az észszerűbb energiafelhasználású otthonok kialakításában segít a piacon augusztus elejétől elsőként elérhető új, saját, zöld lakáshitel termékcsalád, amit K&H bank dobott piacra. Alapvető célja az, hogy az adott ingatlan energetikai besorolása és energiafogyasztása javuljon, így megfeleljen a „közel nulla energiaigényre vonatkozó követelményeknek”, vagyis az ingatlan legalább BB energetikai besorolási osztályba kerüljön, energiafogyasztási értéke évente legfeljebb 80 kWh óra legyen négyzetméterenként. A hitel felhasználható az MNB által meghatározott speciális beruházási célok finanszírozására is. Ilyenek például: 

  • a napelem vagy napkollektor telepítése
  • geotermikus, levegő-víz, levegő-levegő hőszivattyú telepítése
  • a szélturbina telepítése
  • a hő- és elektromos tárolóegységek telepítése
  • az épülethatároló szerkezetek hőszigetelése
  • a homlokzati nyílászáró cseréje energiatakarékos nyílászáróra

Zöld átállás

Az MNB megújított zöld ajánlásában három időbeni szakasz teljesítésével várja el a hazai hitelintézetektől, fióktelepektől, hogy 2025-ig álljanak át a zöld működésre, azaz azonosítsák, mérjék, kezeljék, felügyeljék és hozzák nyilvánosságra az éghajlatváltozással kapcsolatos és környezeti kockázatokat. A bankok szerepe kulcsfontosságú a teljes hazai gazdaság karbonsemleges átállásában, így alapvető, hogy képesek legyenek megalapozott stratégiai és üzleti döntéseket hozni ennek kapcsán.

Faluház, Szőlő utca, Óbuda, Google Streetview
Az óbudai Faluház hamar lépett  Fotó: Google Streetview

Az óbudai Faluház elsőként lépett

Mintegy 3000 lakó él a Szőlő utcai hosszú panelház tömb 886 lakásában. Mindannyian egyetértettek azzal, hogy 2009-ben, hogy ideje a korszerűsítésnek. A felújítás során a teljes homlokzatra mintegy 24.000 négyzetméteren került fel 10 centiméter vastag polisztirol hab. A szigeteléssel, a nyílászárók cseréjével és a tetőre elhelyezett 1500 négyzetméternyi napkollektorral a ház energiafelhasználása körülbelül 45%-kal csökkent. A napkollektor-rendszer évente 240 tonna CO2 kibocsátás csökkenést eredményez, és éves szinten a meleg víz szükséglet 52%-át biztosítja. 

https://cdn.borsonline.hu/2022/08/AbpXHguAi1hCgtnD6o3flsrXbGYLB5HahK-qyZ7mSa4/fill/276/155/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2I5NjlhYjlkZGM1MDQwOTdhN2ZlZjEwZDJmNjUzMTEw.webp
Ezt ne hagyd ki!

Rezsicsökkentés: 10 tipp, amivel minimumon tarthatjuk az áramfogyasztást

 

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17166736_auto_resized.jpg
origo.hu

Új fejezet kezdődik az orosz-ukrán háborúban

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17166403_auto_resized.jpg
borsonline.hu

3 csillagjegy, akiknek május elejéig sosem látott karmikus szerencsében lesz része

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17158286_auto_resized.jpg
vg.hu

Menekülnek az üzemanyag-kereskedők a benzinárstop elől: péntektől újabb árcsökkentést hajtanak végre

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17161183_auto_resized.jpg
life.hu

Közfelháborodás kísérte Bridget Jonesként, övé a Golden Globe egyik legkínosabb pillanata

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162142_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

Bekeményítettek a hazai autópályákon, mert amíg szépen kérték, senkit nem érdekelt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27484_resized.jpg?avcount=1714165512
origo.hu

Ezt még nem láthattad tőle! Till Attila többször elsírta magát

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17166219_auto_resized.jpg
lakaskultura.hu

Legyen a terasz a nappali folytatása: skandináv életérzés a kertben is

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27151_resized.jpg?avcount=1714165512
she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27483_resized.jpg?avcount=1714165512
videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27468_resized.jpg?avcount=1714165512
origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/JFNWf7mmWEpw5pefPCStAvMzjd1iDbJYH6M84_RYm3Q/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzExMmFlY2MyMzQxZTRhZDRiNmQ5MzllNDQzM2MyNWVi.webp
Veszélyes

„Sosem volt allergiás" – éjjel rohant a mentő a magyar tinilányért, rejtélyes tüneteket okozott az eper

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/u7ptSj9iRCOm-kNdbpSuZodFbrk4Lvzph-Ia1iIi0h8/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2ExOGMwZTBmNDM4ODQwNjk4NzZiYTk5YzgxNzBhNzQw.webp
Szívszorító

„Sírva közöltem vele a hírt" – meg vannak számlálva a 14 éves Melissza napjai