Itt az igazság: Így tudja meg, hogy milyen a sör, amit rendelt

Itt az igazság: Így tudja meg, hogy milyen a sör, amit rendelt

friss
PUBLIKÁLÁS: 2022. június 17. 12:30
Annak ellenére, hogy a világ legjobb borai közül számos hazánkban készül a magyarok többségéről elmondható, hogy sörivó. Azonban a hazai fogyasztók is egyre inkább a jó minőségű magyar söröket keresik, de vajon egy laikus meg tudja mondani egy pohár hűsítő nedűről pusztán az illata, a színe, esetleg a habja alapján, hogy az megfelelő minőségű-e?
Kurkó Gyula

A legfrissebb statisztikák szerint a 18 év feletti hazai lakosság évente átlagosan 2,6 liter sört fogyaszt, persze ez az arány korosztályok és nemek szerinti bontásban erősen megváltozik, hiszen csak a fér­fiak, közülük is a 45-50 év közöttiek fogyasztása önmagában hetente 2,8 litert tesz ki. Éves szinten egyre inkább előtérbe kerülnek a hazai gyártású és az utóbbi években már a kézműves sörök is. Ennek megfelelően elég nagy az eltérés a sörök árai és minősége között. Egy korsó sör (0,5 l) a Balatonnál 1000, míg Budapesten 1200 forint, ugyanez a Tisza-tónál 800, míg a Fertő-tónál 900 forintba kerül átlagban.
Tóth Marcell, a székesfehérvári Hübris Sörfőzde sörfőző mestere segített nekünk abban, hogy laikusként mik lehetnek az árulkodó jelek, amikből arra következtethetünk, hogy az általunk rendelt sör megfelelő minőségű-e.
A tükrös, aranysárga megjelenés a Lager és Pilseni sörök sajátossága, ez azt jelzi, hogy elég ideig tartott az ászokolás. A szakértő szerint a hab is nagyon beszédes a söröknél. 

Egy frissen csapolt, vagy egy kitöltött üveg sörnél a habtartósság is kiemelten fontos. Érdemes kipróbálni az úgynevezett gyufapróbát. Ezt a módszert sokáig alkalmazták a főzdékben is. Egy gyufaszálat helyeztek a friss csapolt sörbe, és akkor tudták, hogy rendben van az ital, ha minél tovább megtartotta a habkorona a tűzgyújtó eszközt. Ezzel megállapítható, hogy a sör élő, jó minőségű, nem volt túl sokat kezelve, szűrve – fejtette ki a sörfőző mester. Azonban a legtöbbet az illata árul el a sörről, ezt is megosztotta velünk Tóth Marcell. 

Beer.,Cold,Craft,Light,And,Dark,Beer,In,A,Glass
Fotó: Shutterstock


Az illat talán a legmeghatározóbb, hiszen a friss sörnek roppanó, éles komlógyanta illata van, ami viszont gyorsan elmúlik. Elsőként a szén-dioxid kellemes csípősségét érezzük meg, ezt követi a komlógyanta frissessége, ha ez enyhén fanyar, akkor az a sör biztosan jó. Amikor amolyan kartonpapíros-diós illatú a sör, az az oxigén miatt van, ami a sör legnagyobb ellensége – részletezte a szakértő.
A sörfőző szakember arról is beszélt, hogy az úgynevezett gasztroforradalom a hazai alkoholok közül utolsóként, de a söröket is elérte, és ugrásszerű minőségjavulás ment, illetve megy végbe hazánkban, ami egészen a koronavírus világjárványig élesen ívelt felfelé.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.