Hőség

Hogyan lehet kibírni a 40 fokos hőséget?

Címkék
frisshőség

2022. június 28. kedd 10:30

Beköszöntött a forróság. Csütörtökön akár 40 fokra is kúszhat a higanyszál. A trópusi meleg megviseli a szervezetet. Különösen az idősek és a krónikus betegségben szenvedők vannak veszélyben, ezért rájuk fokozottan vigyázzunk.

Forrás: Bors

Tombol a hőség Magyarországon. Nem csoda tehát, hogy életbe lépett az országos tiszti főorvos által elrendelt harmadfokú hőségriasztás, amely csütörtök éjfélig tart. Ezt akkor rendelik el, ha a napi középhőmérséklet legalább három egymást követő napon eléri a 27 fokot. A kánikula minden szervezet számára megterhelő, legyen az idős vagy fiatal. A 70 év feletti korosztályra, illetve a krónikus betegségben szenvedőkre fokozottan kell figyelnünk, mert ők viselik a legnehezebben a hőséget.

– Krónikus betegség alatt a cukorbetegséget, szív- és érrendszeri problémákat és a magas vérnyomást értem. Ha az érintett kategóriába tartozók bármilyen szokatlan panaszt észlelnek magukon, akkor minél hamarabb vegyék fel a kapcsolatot az orvossal, aki útba tud minket igazítani, hogy hova is forduljunk a problémánkkal – mondta a Borsnak Bense Tamás belgyógyász.

Érdemes ilyenkor gyakrabban vérnyomást mérni, illetve konzultálni az orvossal a gyógyszerek szedéséről. A pollenallergia is tombol, figyeljünk oda tehát arra, hogy rendszeresen szedjük az előírt tablettákat.

– Nem szabad megfeledkeznünk a kellő folyadékbevitelről sem. A legalkalmasabb erre a szoba-hőmérsékletű víz, levesek és gyümölcsök, esetleg gyümölcslevek – figyelmeztet bennünket az orvos.

Bense Tamás
Arra kér minket Dr. Bense Tamás, hogy figyeljünk oda a folyadékbevitelre.   Fotó: Bors

A belgyógyász felhívta arra is a figyelmünket, hogy ha tehetjük, akkor maradjunk a hűvös lakásban. Ha mindenképp szeretnénk egy kicsit kimozdulni, azt reggel 9 óra előtt, vagy este 7 után tegyük. Mindenféleképpen kerüljük a fizikai megterhelést, amibe a kisebb kerti munkák is beletartoznak.

kerti munka
Kerüljük a kerti munkát a forróság idején  Fotó: Bors

 Óriási felelősség nehezedik ilyenkor a hozzátartozókra. Gyakran nézzünk rá idős ismerőseinkre, legyen az akár szomszéd vagy családtag. Nagyon fontos a társadalmi felelősségvállalás. Ilyenkor ez akár életeteket is menthet – teszi hozzá.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Elrabolt egy magyar anyát egy albán bűnöző Milánóban

vg.hu

Megdöbbentő kéréssel fordult Klicsko az ukrán lakosokhoz

metropol.hu

Most jelentették be, időszakosan kikapcsolják az áramot az energiaválság miatt Koszovóban

ripost.hu

Ez a három csillagjegy a legnagyobb pletykafészek, vigyázz, mit árulsz el magadról

borsonline.hu

Kiderült, ki a gyanúsítottja a VV Anett drámájába fulladt szeánsznak

metropol.hu

Okosabb vagy, mint egy kisiskolás? Tedd próbálra tudásod és nyerj!

vg.hu

Acélcsarnokpiac: erős év, bizonytalan kilátások (X)

origo.hu

Exkluzív dokumentumfilm sorozatot forgatott Szalai Attiláról a BioTechUSA (x)

borsonline.hu

Dráma Milánóban: magyar családanyát rabolt el az albán maffia

További cikkek

Dráma

Harmadik születésnapján derült ki a tündéri kislányról, hogy halálos beteg

Rezsi

Rezsicsökkentés: ma még bediktálható a mérőállás