Aktuális

Dráma Balassagyarmaton: Koleszos lányokat ejtettek túszul a laktanyaparancsnok fiai

Ú. M.

2021. november 20. szombat 20:00

A Kádár korszak közepén a laktanyaparancsnok két fia elhatározta, betör a balassagyarmati lánykollégiumba, túszokat ejt, és az így kikövetelt pénzzel és helikopterrel külföldre disszidál. A terv tragédiához vezetett.

1973. január 7. és 12. között a balassagyarmati Geisler Eta Középiskolás Leánykollégiumban a felfegyverkezett Pintye András és testvére, László húsz lányt ejtett foglyul. 

A két fiú a közeli laktanya parancsnokának fia volt, ezért könnyen be tudta szerezni a túszejtésnél használt gépfegyvereket. A lányok közül az elején hatan kiszöktek a WC ablakán, néhány nap múlva pedig még egy lányt kiküldtek ivóvízért, és ő sem ment vissza. Egyikük pedig kiugrott az ablakon. 

A helyzet nagyon komoly volt, mert senki sem volt biztos abban, hogy a fiúk, akik Amerikába akartak szökni, nem nyitnak-e tüzet a bent maradottakra. Ráadásul akkoriban még nem voltak túsztárgyalók, így a helyi kórház pszichiáter főorvosa, Dr. Samu István tartotta velük a kapcsolatot.

– Olyasvalaki kellett, akitől nem félnek, viszont várnak valamit a közvetítésétől. Két napig járkáltam ki-be, vittem a hírt, hoztam nekik ennivalót a táskámban. Azt utólag tudtam meg, hogy egy rádióleadó is be volt téve. Mindent hallottak, amit beszéltünk – emlékezett vissza a professzor.

A rendőrök és a titkosszolgálat munkatársai a kollégiummal – amelynek második emeletére zárkóztak be a túszejtők – szemközt, a városháza épületéből irányították az öt napig tartó akciót. Az épületre egyébként a fiúk többször is rálőttek. 

– A Pintye testvérek a végletekig hittek abban, hogy teljesíteni fogják a követeléseiket, ezért nem adták fel. Az elbeszélések alapján pedig az is lehetséges, hogy nem szerették volna a lányok előtt megadni magukat, mert az ciki lett volna – számolt be kutatásairól Hatala Csenge író, akinek csaknem 40 év után sikerült megszólaltatni a túszokat. Könyvet is írt az esetről Hírzárlat címmel. 

A rendőrség és a katonaság napokig csak tétovázott, ami a helyi pártvezetést is aggodalommal töltötte el. A városban élők körében a Pintye fiúk korábbi üzelmei miatt lincshangulat alakult ki, így végül valamit lépniük kellett. 

Ráadásul az elbarikádozott szobában is egyre szörnyűbb állapotok uralkodtak. A lányokat az idősebb fiú folyamatosan félelemben tartotta, nem engedte ki a szükségleteik elvégzésére, alig kaptak enni, sőt volt olyan, hogy órákig a falnál kellett térdelniük.

Miután a rendőrség kihozta az egyik lányt az épületből, Pintye András őrjöngött, és onnantól még kegyetlenebbül bánt a túszokkal. Azt hitte, az öccse összejátszik velük ellene, ezért már néhány lány megölését tervezte. 

Január 12-én mindenképpen be akarták fejezni az akciót. András pedig egyszer csak az ablakhoz lépett, mire egy mesterlövész végzett vele. Lászlót a kollégium folyosóján tartóztatták le, 11 évet kapott és végül a szegedi csillagból szabadult. 

Az eset után az egész családot elköltöztették. A katona apuka rangjelzését megtarthatta ugyan, de nevet kellett változtatnia. Soha többé nem térhettek vissza a városba. A már más néven élő László azt mondta, ma már tudja, hol rontották el. Ha akkor a bátyja nem áll ki az ablakba, minden másképp alakult volna.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15146005_auto_resized.jpg
origo.hu

Tóth Andi köldökig kivágott ruhában jelent meg Marics Petivel egy esküvőn - fotók

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/8851_resized.jpg?avcount=1664148610
origo.hu

37 ember robbant fel Márkushegyen

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15144539_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Összeesett és meghalt a fiatal családanya, egyetlen falat okozta a tragédiát

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15145973_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

Karavánt szerveznek, tömegesen törnének be a migránsok az EU-ba

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15145432_auto_resized.jpg
ripost.hu

Hihetetlen videó került elő II. Erzsébetről: így mentette meg Vilmos herceget

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15144857_auto_resized.jpg
vg.hu

Óriási a készültség: Putyin is részt vehet az elcsatolási ünnepségen

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/8847_resized.jpg?avcount=1664148610
origo.hu

Melltartó nélkül, merész fotókon Money or Love Szandi

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15144207_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Riasztást adtak ki, az ország felét letarolja a vihar

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15146094_auto_resized.jpg
borsonline.hu

"Az anyám terhes a páromtól - azt hittem, meghalok, amikor megtudtam"

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15146620_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Most jelentették be a tudósok: hátborzongató leletre bukkantak

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15144511_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Észak-Korea kilőtte a rakétáját, elszabadult a pánik

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2022/09/xwp2N8Irm7TgHGpr8JW_J7ETB4HMBhIOhW7EH4FNGQA/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzExZDEwOWM3MTAwNTQwYWU4OTA3ZDQ3NmE3MTJmOWJk.jpg
Köhögés

"Az egész világ a darabjaira hullott" - meghalt egy 4 gyermekes édesanya

https://cdn.borsonline.hu/2022/09/M7owaMFnxX_gCi838CCWFB88k2CU0yd17QZr20eY-Zs/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzBkN2ZmZmU2ZjZlNjRmNWI4NjIyYTYxYjA4MWYyMjIy.jpg
Törés

Felfoghatatlan fájdalom: édesapja után egy nappal meghalt a fiatal családanya is