Aktuális

Dráma Balassagyarmaton: Koleszos lányokat ejtettek túszul a laktanyaparancsnok fiai

Ú. M.

2021. november 20. szombat 20:00

A Kádár korszak közepén a laktanyaparancsnok két fia elhatározta, betör a balassagyarmati lánykollégiumba, túszokat ejt, és az így kikövetelt pénzzel és helikopterrel külföldre disszidál. A terv tragédiához vezetett.

1973. január 7. és 12. között a balassagyarmati Geisler Eta Középiskolás Leánykollégiumban a felfegyverkezett Pintye András és testvére, László húsz lányt ejtett foglyul. 

A két fiú a közeli laktanya parancsnokának fia volt, ezért könnyen be tudta szerezni a túszejtésnél használt gépfegyvereket. A lányok közül az elején hatan kiszöktek a WC ablakán, néhány nap múlva pedig még egy lányt kiküldtek ivóvízért, és ő sem ment vissza. Egyikük pedig kiugrott az ablakon. 

A helyzet nagyon komoly volt, mert senki sem volt biztos abban, hogy a fiúk, akik Amerikába akartak szökni, nem nyitnak-e tüzet a bent maradottakra. Ráadásul akkoriban még nem voltak túsztárgyalók, így a helyi kórház pszichiáter főorvosa, Dr. Samu István tartotta velük a kapcsolatot.

– Olyasvalaki kellett, akitől nem félnek, viszont várnak valamit a közvetítésétől. Két napig járkáltam ki-be, vittem a hírt, hoztam nekik ennivalót a táskámban. Azt utólag tudtam meg, hogy egy rádióleadó is be volt téve. Mindent hallottak, amit beszéltünk – emlékezett vissza a professzor.

A rendőrök és a titkosszolgálat munkatársai a kollégiummal – amelynek második emeletére zárkóztak be a túszejtők – szemközt, a városháza épületéből irányították az öt napig tartó akciót. Az épületre egyébként a fiúk többször is rálőttek. 

– A Pintye testvérek a végletekig hittek abban, hogy teljesíteni fogják a követeléseiket, ezért nem adták fel. Az elbeszélések alapján pedig az is lehetséges, hogy nem szerették volna a lányok előtt megadni magukat, mert az ciki lett volna – számolt be kutatásairól Hatala Csenge író, akinek csaknem 40 év után sikerült megszólaltatni a túszokat. Könyvet is írt az esetről Hírzárlat címmel. 

A rendőrség és a katonaság napokig csak tétovázott, ami a helyi pártvezetést is aggodalommal töltötte el. A városban élők körében a Pintye fiúk korábbi üzelmei miatt lincshangulat alakult ki, így végül valamit lépniük kellett. 

Ráadásul az elbarikádozott szobában is egyre szörnyűbb állapotok uralkodtak. A lányokat az idősebb fiú folyamatosan félelemben tartotta, nem engedte ki a szükségleteik elvégzésére, alig kaptak enni, sőt volt olyan, hogy órákig a falnál kellett térdelniük.

Miután a rendőrség kihozta az egyik lányt az épületből, Pintye András őrjöngött, és onnantól még kegyetlenebbül bánt a túszokkal. Azt hitte, az öccse összejátszik velük ellene, ezért már néhány lány megölését tervezte. 

Január 12-én mindenképpen be akarták fejezni az akciót. András pedig egyszer csak az ablakhoz lépett, mire egy mesterlövész végzett vele. Lászlót a kollégium folyosóján tartóztatták le, 11 évet kapott és végül a szegedi csillagból szabadult. 

Az eset után az egész családot elköltöztették. A katona apuka rangjelzését megtarthatta ugyan, de nevet kellett változtatnia. Soha többé nem térhettek vissza a városba. A már más néven élő László azt mondta, ma már tudja, hol rontották el. Ha akkor a bátyja nem áll ki az ablakba, minden másképp alakult volna.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ha bántják, mert fideszes, akkor azt mondja: csakazértis!

origo.hu

Ők az Onlyfans legújabb meztelen sztárjai - galéria

metropol.hu

Az emberek 1%-a látja jól ezt a színt: te vagy a kivétel?

mandiner.hu

Putyin titkos megbeszélést folytatott a háborúról

ripost.hu

Soha nem volt még ekkora meteorzápor, mint ami most jön

mandiner.hu

Vajdasági magyar vezető: a migránsinváziót Szerbia déli határán kell megállítani!

origo.hu

Rengeteg meztelen lány és fiú egy furcsa valóságshow-ban - fotók

mindmegette.hu

Kívül ropogós, belül omlós: így lesz tökéletes a sült csirkecomb!

borsonline.hu

Csak egy parányi tanga feszült a popsijában: félmeztelenül kapták le a napon sütkérező üzletasszonyt

borsonline.hu

Zsidró Tamás: Ettől a szerelemtől újra tinédzsernek érzem magam

life.hu

Scitec Muscle Beach: Egy fesztivál, amit körbeleng a kitartás és az erő (x)

borsonline.hu

Müller Cecília riadót fújt: halálos fertőzés terjed Magyarországon

További cikkek

Rezsi

Rezsicsökkentés: így takaríthat meg sok pénzt a konyhában

Gáz

Most közölték: A Gazprom már küldi a plusz gázt Magyarországnak