Aktuális

Ez történik most a rakparton: Aszfaltplázson „lazulhatnak” a budapestiek

Bors

2021. július 8. csütörtök 07:00

Homok helyett aszfalt, pálmafák helyett fikuszok, tömeg helyett ásítozó üresség – a Metropol munkatársai körülnéztek a pesti rakparton újjáélesztett Plázson.

Forrás: Metropol

„Újraéled a pesti plázs”, „Két hónapig lehet majd lazulni a rakparton” – harsogták egy hónapja öles címsorokkal a médiumok. A jó hírt Karácsony Gergely kabinetfőnöke, Balogh Samu jelentette be június 9-én. Mivel a Lánchíd és a Margit híd közötti részt – az a fővárosi lezáráshullám egyik fő csapásaként – június 7-én felújítás miatt kiiktatták, a városvezetők úgy döntöttek, az üresen álló területen pihenőpartot létesítenek. Ennek megvalósítására a Budapest Brand Nonprofit Zrt-vel-t és a Város és Folyó Egyesülettel kötöttek szerződést.

A projekt megvalósítására összesen tízmillió forintot költöttek el.

A rakpartszakaszra egyebek mellett 100 növényt, ivókutakat, utcabútorokat, például piknikasztalokat, napozóágyakat és tollaslabdapályát is ígértek.

A Metropol lent járt járt a „plázson” egy hónappal a bejelentés után, és egy hónappal a rakpart tervezett augusztus 15-i újramegnyitása előtt. Az önfeledten lazuló tömegnek nyoma sem volt, egy-két bringás tekert csak át az aszfaltra kaspókban kirakott növények között. A tollaslabdapálya nem található, ellenben néhány utcai bútor valóban árválkodott az eredetileg népszerű közösségi helynek tervezett, 70 ezer négyzetméteres területen.

A látottak alapján nem csak, hogy nem éledt újjá az egykori pesti látványosság, de még csak „plázsnak” sem lehet nevezni a némi növénnyel és bútorral tarkított aszfaltutat.

Egyszer már sikerült

2003 augusztusában már történt egy próbálkozás egy „budapesti plázs” létrehozására. Demszkyék a Margit-hídtól a Dráva-utcáig terjedő dunai szakaszt rendezték be a Párizsban, a Szajna-parton létrehozott mesterséges tengerpart mintájára. Akkor azonban valóban voltak pálmafák, homok, napozóágyak, sőt még rendezvényekkel is szórakoztatták a Duna-partra kilátogatókat.

További cikkek

Tűz

Menekítik az embereket Budapesten, nagy a baj

Ez is érdekelhet

metropol.hu

Brutális hózápor csap le az országra, de van még egy rossz hírünk

likebalaton.hu

Ez az amerikai sorozatsztár forgatott a keszthelyi kastélyban

life.hu

5 észszerű és hasznos újévi fogadalom, amit érdemes betartanod

magyarnemzet.hu

Márki-Zay Péter saját közönségének hozzátartóin viccelődött

kisalfold.hu

Negatív rekord - mutatjuk az új fertőzöttek számát egyetlen nap alatt megyénkben

origo.hu

Különös tevehibrideket ábrázolnak az iraki templom falain

vg.hu

Diplomáciával próbálják megelőzni az ukrajnai háborút

life.hu

Ebben az 5 csillagjegyben születnek a legtehetségesebb emberek

nemzetisport.hu

NB I: Örülnék, ha állandó bajnokesélyes lenne a Puskás Akadémia – Hornyák Zsolt

origo.hu

Elszaladt egy raklap térkőért a tüzépre, az autójától mindenkinek elakadt a lélegzete

origo.hu

Óriási fordulat a kínai okostelefon-piacon