Aktuális

Úgy néz ki, Szerbiában minden vakcinából kell majd harmadik oltás is

Bors

Létrehozva: 2021.06.02.

Függetlenül a gyártótól egy harmadik adagra is szükség lesz a második adagot követően 6, 8 vagy 12 hónap után.

Forrás: Pixabay

Szerbiában az epidemiológusok és az immunológusok is egyetértenek abban, hogy mindenkinek fel kell vennie a vakcina harmadik adagját is, írja a Szabad Magyar Szó. Az utóbbi időben egyre többször lehet hallani arról, hogy nem elég a két adag vakcina, egy harmadik, emlékeztető dózisra is szükség lesz.

Arról, hogy a kínai vakcina két adagja után egy harmadik adagra is szükség lesz már egy ideje beszélnek az immunológusok, de most Branislav Tiodorović epidemiológus azt mondta:

mindegy, hogy melyik gyártó védőoltását vettük fel, szükséges lesz egy harmadik, emlékeztető dózisra is.

Tiodorović a Prva Televízión vendégszerepelve azt mondta: függetlenül a gyártótól, egy harmadik adagra is szükség lesz a második adagot követően hat, nyolc vagy 12 hónap után.

Hasonló az eset, mint az influenzával. Az ellen is első körben fel kell venni a védőoltás mindkét adagját, majd évente egy emlékeztető vakcinára van szükség

– mondta a járványügyi szakértő. Szerinte ugyanez lesz a koronavírus elleni védekezés üteme is.

Hozzátette, nincs szükség arra, hogy a polgárok ellenőrizgessék, mennyi antitest van a szervezetükben, hiszen az attól függ, melyik védőoltást kapták meg, ahogy az is, hogy mikor kell majd felvenniük a harmadik adag vakcinát.

Miodrag Čolić immunológus is úgy véli, hogy a polgárokat valószínűleg évente be kell oltani a koronavírus ellen, hiszen átlagosan minden egyes védőoltás körülbelül egy évig hatékony.

Szerinte Szerbia közel áll a kollektív immunitáshoz, ugyanakkor arra is figyelmeztet, hogy óvatosnak kell lennünk, mert a koronavírusról még nem tudunk eleget.

A járvány terjedése várhatóan lelassul, ehhez hozzájárul az átoltottság és a nyári meleg  időszak is. Úgy gondolom azonban, hogy a koronavírus elleni küzdelem ősszel várhatóan folytatódni fog, de talán nem olyan mértékben, mint eddig

– nyilatkozta Čolić a Szerbiai Rádió és Televízió hírműsorában.

Arra a kérdésre, hogy szükséges-e az antitesteket ellenőrizni, az immunológus hangsúlyozta, hogy ezek a vizsgálatok „nem szükségesek”.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek