Hogyan és meddig kell keleszteni a tésztát a tökéletes végeredményhez? Eláruljuk

Hogyan és meddig kell keleszteni a tésztát a tökéletes végeredményhez? Eláruljuk

tészta
PUBLIKÁLÁS: 2021. április 20. 16:00
Sokan megijednek a házi kelt tészta sütésétől, pedig fölösleges, csak némi odafigyelést igényel.
Bors

A hőmérséklet a titok. Hiába adják meg a receptek a kelesztési időt, az nagyban függ a levegő hőmérsékletétől, ezért jobb arra figyelni, mikor emelkedik duplájára a tészta. A kelesztés lényege ugyanis a térfogatnövelés, ami szobahőmérsékleten sokkal kevesebb időt vesz igénybe, mint hűvös helyen.

Az ujjpróba a nyerő

Tiszta konyharuhával takarjuk le az edényt, amibe a masszát tettük, és akkor jó, amikor az ujjunkat belenyomva visszaugrik az eredeti állapotába. Vagyis rugalmas. Ha a benyomás után összeesik, akkor túlkelt, azaz túl levegős lett. Ilyenkor sem kell kidobni, hanem érdemes újradagasztani és kicsit újrakeleszteni.

Miután sütőformába tettük, közvetlenül a sütés előtt is érdemes egy rövid kelesztést még beiktatni, hogy tészta visszanyerje szerkezetét, amit esetleg a formába igazítás során kinyomkodtunk belőle.

Különböző állag kell

Tipp: különböző süteményekhez eltérő állagú kelt tészta kell. Lágyabb tészta szükséges a kuglófhoz, aranygaluskához, lángoshoz, fánkhoz, míg keményebb a kakaós csigához, fonott kalácshoz, vagy a túrós batyuhoz.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.