Bors Karanténkonyha: Felfedjük a legfinomabb húsleves titkát!

Bors Karanténkonyha: Felfedjük a legfinomabb húsleves titkát!

karantén
PUBLIKÁLÁS: 2020. május 14. 18:00
A koronavírus sokunkat rákényszerített arra, hogy a négy fal között főzzünk. Pánikra azonban semmi ok! Hogy én, <a href="https://www.instagram.com/k_reim/?hl=hu" target="_blank">Reim Károly</a> szakács lennék? A fenéket! Csupán, ahogy sokakat, engem is a gyomrom vezérel. A szerény trükkjeimet pedig most a Bors olvasóival is megosztom, hogy minél finomabb fogásokkal tömjük tele a korgó bendőnket!
Bors

Ahogy nem múlhat el vasárnap rántott hús nélkül, úgy húsleves nélkül sem! Mi magyarok rajongunk érte, legyen szó tyúkhúslevesről vagy marhahúslevesről. Ehetjük tésztával, galuskával, húsgombóccal vagy anélkül, a lényeg, hogy sok zöldség és hús legyen benne.

A velőscsont a kulcs

Az én személyes kedvencem a marhahúsleves, így most ezt készítettem. Vásároltam egy szép nagy csontos rostélyost, egy szép marhafelsálat – de a lábszár is tökéletes bele. A kulcsa viszont szerintem a velőscsont, ami zseniális ízt ad a levesünknek. A húsokat mossuk meg, majd hideg vízben tegyük fel főzni. Szigorúan egy nagy lábosban készítsük, a kuktát felejtsük el! Le is piríthatjuk előtte a húsokat sütőben, ettől kap egy különlegesebb ízt, de én most ettől eltekintettem. 

Ha felhabozódott a levesünk, mindenképpen szedjük le, akár több körben is, hogy tiszta legyen. Közben készítsük elő a zöldségeket. Minél többet teszünk bele, annál jobb lesz a húslevesünk. 

Pucoljuk meg és vágjuk fel a répát, a fehérrépát, vágjuk le a zeller és karalábé héját, mossuk meg a kelkáposztát. Mehet bele egy paprika, jó sok friss petrezselyem és fokhagyma is, valamint természetesen a vöröshagyma se maradjon ki, amin hagyjuk rajta a héját, méghozzá azért, mert kellemesen meg fogja színezni a levesünket.

Gyöngyözve főzzük

Ha megvagyunk a fölölzéssel, mehetnek a zöldségek az edényünkbe. Fűszerezzük: só, egész bors és én egy leheletnyi őrölt köményt és gyömbért is teszek bele, nagyon passzol hozzá. A vegetát és a leveskockát felejtsük el!

Fontos, hogy a levesünket ne forraljuk, hanem szépen-lassan, gyöngyözve főzzük, alacsony lángon. Ez persze időigényes, főleg egy marhahúslevesnél. Minél tovább főzzük, annál finomabb lesz. Három óra minimum kell neki, de ha 5-6 órán át gyöngyöztetjük, akkor lesz az igazi, én hagytam neki most bőven időt. A velőscsontot vegyük ki féltávon, különben teljesen kifő belőle a velő, és túl zsíros lesz tőle a levesünk.

Ha elkészült, szedjük ki a zöldségeket és a húsokat, a levest pedig szűrjük le, hogy tiszta legyen. Én tésztát főztem hozzá, és egy kis főtthúsból készített gombócot is formáztam bele, a velős csontot pedig szintén feltálaltam.

JÓ ÉTVÁGYAT MINDENKINEK!

És, ami fontos: lehetőleg

MARADJUNK OTTHON!

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.