Aktuális

Szlovákiában is csökken az új fertőzöttek száma

MTI

2020. április 27. hétfő 17:52

Közel egy hete csökkenő tendenciát mutat Szlovákiában a koronavírus-fertőzéssel újonnan diagnosztizáltak száma, a kórból újonnan kigyógyultak száma pedig péntek óta minden nap meghaladta az új fertőzöttekét - derült ki hétfőn a központi válságstáb honlapján közölt adatokból.

Míg az új koronavírus (SARS-CoV-2) frissen azonosított fertőzötteinek napi átlaga két héttel ezelőtt ötven körül volt, a múlt héten a napi átlag ennek kevesebb mint felére csökkent. A regisztrált új esetek száma pénteken 13, szombaton 6, vasárnaptól hétfő délig pedig 2 volt. A legújabb esetekkel együtt az országban eddig 1381 személynél állapították meg a fertőzést, a vírus okozta Covid-19 betegségből kigyógyultak száma 403, az elismert halálos áldozatoké 18, az elvégzett vírustesztek száma pedig már meghaladta a 74 ezret.

A koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások feloldása Szlovákiában már a múlt héten elkezdődött, első lépésben a kisebb alapterületű üzletek és szolgáltatók nyithattak meg szerdán. Ugyanakkor érvényben maradtak az egészségbiztonsági előírások, például, hogy az üzletekbe belépők számát az alapterület alapján korlátozzák, a belépéskor kötelező a kézfertőtlenítés és a legalább 2 méteres távolságtartás.

Igor Matovic szlovák kormányfő egy televíziós vitaműsorban vasárnap, a koronavírus terjedésének csökkenő tendenciáját véleményezve, jónak minősítette a helyzet alakulását, ugyanakkor óvatosságra intett, hangsúlyozva: nem szabad elsietni a korlátozások feloldásának ütemét. Matovic megerősítette: május 6-nál hamarabb nem indítják el a korlátozások feloldásának második szakaszát.

Az említett második szakaszban a kültéri sportpályák, a rövid távú szállást nyújtó intézmények, fodrászatok és hasonló szolgáltatások kezdhetnék újra működésüket, illetve az istentiszteletekre és házasságkötésekre vonatkozó korlátozások egy részét is feloldanák.

A Covidistress Global Survey nevű világszintű felmérésnek a TASR közszolgálati hírügynökség által hétfőn közzétett adatai szerint Szlovákiában a megkérdezettek több mint 80 százalékát nyugtalanítja a kór nemzetgazdaságra gyakorolt hatása. A felmérésben résztvevők 58 százalékát ugyanakkor saját anyagi bevételeinek, illetve a leendő munkalehetőségeknek az alakulása aggasztja. A válaszadók több mint egyharmada minősítette megfelelő mértékűnek a kormány által a járvány megfékezésére hozott intézkedéseket. Ugyanakkor 15 százalékuk enyhének mondta azokat, 48 százalékuk pedig úgy vélekedett, hogy túl sok a korlátozó intézkedés.

További cikkek

Tragédia

Sikítás törte meg a csendet: szomszédai küzdöttek az 1 éves kisfiú életéért

Karambol

Súlyos baleset történt, azonnal indultak a rendőrök és a tűzoltók a XVIII. kerületbe

Ez is érdekelhet

life.hu

Életveszélyes állapotban szállították kórházba a magyar rappert: végre hír érkezett az állapotáról

metropol.hu

23 éves focista halt meg a Ferihegyi úti ütközésben

origo.hu

Légifotók régen, amikor még nem drónokkal fotóztak - galéria

magyarnemzet.hu

Költségvetési csalás gyanújába keveredett Kész Zoltán, Márki-Zay Péter jobbkeze

vaol.hu

Csúsztak az utak, havazott is - Sok a baleset Vas megye útjain

origo.hu

Porszívó és légtisztító egyben

origo.hu

Kiderült, hol a legkelendőbbek a minigarzonok

borsonline.hu

Zokogva nyilatkozott Babicsek Bernát édesanyja: „Mi akartuk eltemetni a fiunkat”

life.hu

Új intézkedés: a szülők nem vihetik óvodába oltatlan gyermekeiket ebben a városban

ripost.hu

Meglepő, mit mond Csollány Szilveszterről és a lélegeztetett betegekről a pszichoterapeuta

origo.hu

Utolértek egy autót Pécelen, amit a sofőr művelt, olyat csak filmekben látni - videó