Aktuális

Szlovákiában is csökken az új fertőzöttek száma

MTI

Létrehozva: 2020.04.27.

Közel egy hete csökkenő tendenciát mutat Szlovákiában a koronavírus-fertőzéssel újonnan diagnosztizáltak száma, a kórból újonnan kigyógyultak száma pedig péntek óta minden nap meghaladta az új fertőzöttekét - derült ki hétfőn a központi válságstáb honlapján közölt adatokból.

Míg az új koronavírus (SARS-CoV-2) frissen azonosított fertőzötteinek napi átlaga két héttel ezelőtt ötven körül volt, a múlt héten a napi átlag ennek kevesebb mint felére csökkent. A regisztrált új esetek száma pénteken 13, szombaton 6, vasárnaptól hétfő délig pedig 2 volt. A legújabb esetekkel együtt az országban eddig 1381 személynél állapították meg a fertőzést, a vírus okozta Covid-19 betegségből kigyógyultak száma 403, az elismert halálos áldozatoké 18, az elvégzett vírustesztek száma pedig már meghaladta a 74 ezret.

A koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások feloldása Szlovákiában már a múlt héten elkezdődött, első lépésben a kisebb alapterületű üzletek és szolgáltatók nyithattak meg szerdán. Ugyanakkor érvényben maradtak az egészségbiztonsági előírások, például, hogy az üzletekbe belépők számát az alapterület alapján korlátozzák, a belépéskor kötelező a kézfertőtlenítés és a legalább 2 méteres távolságtartás.

Igor Matovic szlovák kormányfő egy televíziós vitaműsorban vasárnap, a koronavírus terjedésének csökkenő tendenciáját véleményezve, jónak minősítette a helyzet alakulását, ugyanakkor óvatosságra intett, hangsúlyozva: nem szabad elsietni a korlátozások feloldásának ütemét. Matovic megerősítette: május 6-nál hamarabb nem indítják el a korlátozások feloldásának második szakaszát.

Az említett második szakaszban a kültéri sportpályák, a rövid távú szállást nyújtó intézmények, fodrászatok és hasonló szolgáltatások kezdhetnék újra működésüket, illetve az istentiszteletekre és házasságkötésekre vonatkozó korlátozások egy részét is feloldanák.

A Covidistress Global Survey nevű világszintű felmérésnek a TASR közszolgálati hírügynökség által hétfőn közzétett adatai szerint Szlovákiában a megkérdezettek több mint 80 százalékát nyugtalanítja a kór nemzetgazdaságra gyakorolt hatása. A felmérésben résztvevők 58 százalékát ugyanakkor saját anyagi bevételeinek, illetve a leendő munkalehetőségeknek az alakulása aggasztja. A válaszadók több mint egyharmada minősítette megfelelő mértékűnek a kormány által a járvány megfékezésére hozott intézkedéseket. Ugyanakkor 15 százalékuk enyhének mondta azokat, 48 százalékuk pedig úgy vélekedett, hogy túl sok a korlátozó intézkedés.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek