Aktuális

Észak-Korea hivatalosan mindössze ötszáz embert tart karanténban

MTI

2020. április 3. péntek 08:20

Észak-Korea hivatalosan mindössze ötszáz embert tart karanténban koronavírus miatt a KCNA állami hírügynökség péntek reggeli közlése szerint, Dél-Koreában viszont az országos járványügyi és betegségmegelőzési központ azt közölte, hogy tízezer fölé emelkedett a Covid-19-járvány fertőzöttjeinek száma.

A KCNA közlése szerint a kommunista ország fokozni fogja az új típusú koronavírus terjedése elleni kampányát. Ugyanakkor jelentette azt is, hogy mostanra mindössze 500 ember maradt karanténban, miután az utóbbi hetekben a hatóságok több ezer embert kiengedtek ki, akiknél a közlés szerint  nem jelentkeztek panaszok.

A kommunista állam hírügynöksége arról is beszámolt, hogy tisztségviselők - a konkrét térségek megnevezése nélkül - egy nemrég lezajlott országos veszélyhelyzeti megbeszélésen bírálták, hogy egyes helyeken a karanténszabályok ellenőrzése "passzívvá vált".

A KCNA arról nem tett említést, hogy a karanténban maradt emberek között vannak-e külföldiek. Észak-Koreában ugyanis a járvány terjedésének kezdetén 380 külföldit helyeztek úgynevezett egészségügyi elkülönítés alá. A KCNA a múlt héten közölte, hogy mindössze két külföldi maradt vesztegzár alatt. Phenjan március végén egy különgéppel elszállított több tucat külföldi diplomatát az oroszországi Vlagyivosztokba.

Phenjan eddig hivatalosan egy fertőzöttet sem erősített meg, de az állami sajtó a foganatosított járványügyi intézkedéseket "nemzeti létszükségletnek" nevezte. A kommunista ország kiutasította a külföldi turistákat, felfüggesztette szinte a teljes határforgalmat egyedüli szövetségesével, a járvány kiindulópontjának számító Kínával, egészségügyi ellenőrzést vezetett be a határátkelőhelyeken, és mozgósította az egészségügyi dolgozókat, hogy ellenőrizzék a lakosságot, és különítsék el azokat, akiknél a fertőzés tünetei jelentkeznek.

Dél-Koreában az utóbbi 24 órában 86 új esetet regisztráltak, így a fertőzöttek száma 10 062-re gyarapodott. Az elhunytak száma öttel 174-re nőtt. A statisztikai adatok a fertőzést mutató görbe ellaposodására utalnak: az utóbbi három hétben naponta átlagosan száz új esetet jelentettek. A világos csökkenési trend márciusban indult el, miután februárban naponta mintegy 900 új fertőzést regisztráltak.

További cikkek

Havazás

Kiadták a riasztást: Ezeket a megyéket borítja be mindjárt a hó

Botrány

Autót akartak feltörni, nyilvános szex lett belőle

Ez is érdekelhet