Hatórányi főzés kell a zamatos tyúkhúslevesnek

Hatórányi főzés kell a zamatos tyúkhúslevesnek

hús
PUBLIKÁLÁS: 2020. február 22. 12:00
Megfelelő hús nélkül nincsen tökéletes húsleves. Minél több van benne, annál finomabb lesz, arra viszont nagyon figyelni kell, hogy melyik húsfajtát mennyi idő alatt főzzük tökéletesre.
Bors

Megfelelő hús nélkül nincsen tökéletes húsleves. Minél több van benne, annál finomabb lesz, arra viszont nagyon figyelni kell, hogy melyik húsfajtát mennyi idő alatt főzzük tökéletesre.

Meczker Tamás: Marhában van a legtöbb kollagén

Meczker Ta­más séf szereti megbolondítani a marhahúslevest, amely a magas kollagén- és zsírszövettartalma miatt a legaranybarnább a húslevesek közül.

– Ne felejtsük el, hogy hideg vízbe tegyük fel a marhahúslevest főni, mivel, ha meleg a víz, a hús benntartja a benne lévő zamatokat. Hátsó marhacombot, szegyet és húsos csontot teszek a levesbe, ezek rengeteg kollagént és zsírszövetet tartalmaznak. Többször érdemes lehabozni, majd mehetnek a zöldségek. Én egy kis gyömbérrel és sáfránnyal is megbolondítom, nagyon jól áll neki. Gyöngyözve főzzük. Ha egy átlagos, családi adagot veszünk, a levesünk körülbelül 3-4 óra alatt elkészül, a húsunk pedig puhára fő. A húst azonban mindig ellenőrizzük: akkor jó, ha szálára tudjuk szedni. Külön tálalva, mustárral és tormával nagyon finom a leves mellé!

Szendrei Bence: Pirítástól lesz szép színe a levesnek!

Szendrei Bence séf szerint a tökéletes csirke- vagy tyúkhúsleves titka a megfelelő alapanyagban és a lassú főzési időben rejlik.

– A legfontosabb, hogy szabadtartású csirkét, tyúkot vagy kakast használjunk a levesünkhöz. Ez azért is fontos, mert a boltival ellentétben a szabadtartású szárnyasok megfelelő táplálékot esznek, a szabadban vannak, nincsenek összezárva, nem éri őket stressz. Első lépésként mindig darabokra szedem, és egy tálcára téve sütőben 230 fokon egy kicsit lepirítom, hogy kapjon egy aranybarna kérget a húsunk. Ez azért lényeges, mert aranybarna lesz tőle a levesünk, és egy erőteljesebb, zamatosabb ízt kap. Ezután teszem csak fazékba, és ha lehaboztam, zöldségezem és fűszerezem. Érdemes kísérletezni a zöldfűszerekkel, a kakukkfű például kifejezetten jól áll neki. Fontos, hogy ne kuktában főzzük, mert kevésbé lesz ízes a levesünk, arról nem beszélve, hogy zavaros is lesz. Mindig fedő nélkül, edényben főzöm. A csirkének gyöngyözve elég 2-3 óra, de a tyúknak bizony idő kell, 5-6-7 órát is igényelhet, attól függően, hogy milyen idős az állat. A kakasnál ez az idő 8–9 óra is lehet egy kétéves példánynál – mondja a séf.

Vigyázzunk a sörétekkel!

Viszonylag ritkán, sokszor csak ünnepek alkalmával kerül az asztalra fácán vagy gyöngytyúk, amiből kiváló leves készíthető. Vigyázni kell azonban, mert ha vadászismerőstől kapjuk, könnyen találhatunk benne egy-két sörétet, amit el kell távolítani. A szerkezetük a vadakéhoz hasonló, szálasabb és erősebb, viszont a megtévesztően nagy tollazatuk alatt sokkal kisebb a mellük és a combjuk is. Ettől függetlenül 4-5 órát főzni kell, ha levest készítünk, és erőteljesen kell füszerezni.

Bereznay Tamás: Ha disznó, akkor orja

Főleg disznóvágáskor szokás készíteni orjából, azaz húsos sertésgerincből a húslevest (amiben még benne van a rezgős velő is), hiszen olyankor van frissen ez a méltatlanul elhanyagolt finomság. A hentesnél is nehezen kapni orjacsontot, ezért ritkán van az embernek alkalma ebből főzni vasárnaponként.

– Nem kell olyan sok időt főzni, hamar, 2–3 óra alatt elkészül és nagyon finom, szaftos a csont melletti hús. A friss, főtt velőről nem is beszélve, ami isteni egy kis pirítóssal – meséli a Borsnak Bereznay Tamás séf – Én úgy szoktam készíteni, hogy elsőre leforrázom a csontot, alaposan megmosom, hogy ne legyen zavaros a leves. A vöröshagymát, fokhagymát félbe vágom, lepirítom, ez is ad egy pluszízt a levesnek. A zöldségekből én is ugyanazt használom, mint mindenki más, gyökeret, sárgarépát és karalábét, és ami még akad. A különbség a többi húsleveshez képest talán annyi, hogy egy kicsit több egész borsot elbír, mint mondjuk egy tyúkhúsleves.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.