Aktuális

Közmunka fenyegeti a pályán feketézőket - Bíróság elé áll a csaló edző és focista páros

K. B.

Létrehozva: 2020.01.21.

Példátlan büntetéssel rettentenék el az amatőr focit fertőző „feketézéstől” a csapatokat: Veszprém megyében bíróság elé állnak az elkövetők.

Hamis papírokkal játszatott egy 18 éves fiút egy megyei másodosztályú U19-es bajnokin a csabrendeki focicsapat edzője.

A „feketézés” még novemberben történt, a rendőrség közokirat-hamisítás miatt nyomozott, az iratokat átadták az ügyészségnek. Megtudtuk, a tinédzser – aki egy másik csapat igazolt focistája, így bukott le – győztes gólt rúgott a meccsen, ami után rendőrt hívtak rá.

A fegyelmi eljárás alá vont játékos a játékvezetői jelentés szerint elismerte a vétséget, állította, az edzővel találták ki, hogy más papírjaival játsszon – mondta a Borsnak dr. Guba László, az MLSZ Veszprém megyei Igazgatósága Fegyelmi Bizottságának elnöke. Ők a játékost négy, az edzőt hat hónapra tiltották el, a klubot 100 ezer forintra büntették.

Az amatőr focit régóta fertőzi a „feketézés”, az interneten azzal szoktak viccelődni, a megyei csapatok enélkül ki sem tudnának állni egy-egy találkozóra. Ám a legtöbb esetben fény sem derül a csalásra, vagy épp senki nem foglalkozik vele. Ha valaki mégis jelzi a szövetség felé, utólag nehéz bizonyítani.

– Veszprém me­gyében szerencsére nagyon ritkán fordult elő, hogy valaki más nevére szóló papírokkal játszott és ez kiderült. Ezekben az esetekben a fegyelmi bizottság kiszabta a megfelelő büntetést. Nem tudok olyan ügyről, amely hasonló tényállás alapján a bírósági ítéletig eljutott volna – fogalmazott dr. Guba.

Ügyvédként elmondta, hogy a közokirat-hamisítást legfeljebb három évi szabadságvesztéssel rendeli büntetni a törvény, de ilyen tárgyi súlyú cselekményért büntetlen előélet mellett közérdekű munka vagy pénzbüntetés kiszabása valószínűsíthető.   

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek