Balázs Fecónál süllő kerül az ünnepi asztalra

Balázs Fecónál süllő kerül az ünnepi asztalra

vacsora
PUBLIKÁLÁS: 2019. december 17. 12:00
Sokan már most, jó előre megveszik a piacokon a karácsonyi asztalra való ünnepi halat. A leg­keresettebb a ponty mellett a harcsa, de idén a fogas és a busa is igen népszerű.
Hu-Zo

A keresztény karácsony ünnepét a IV. század óta tartjuk. Jézus születésnapját eredetileg december 25-ben állapították meg, és a karácsonyi böjtnek de­cember 24-én éjfélkor lett vége. Böjt idején halat lehetett enni, az nem számított húsételnek.

A húsevés szigorúságát VI. Pál pápa enyhítette 1966-ban.

Krisztus követői

A hal fogyasztásának több magyarázatát is számon tartják. A hal, szimbólumként, a megkeresztelt embereket jelképezi. A Bibliából ismert, hogy Jézus az apostolokat az emberek halászaivá tette. Így lett a kereszt mellett a hal a kereszténység egyik legfontosabb szimbóluma, jelképezve azokat, akik Krisztust követik.

A bőség ígérete

A népi hagyományban is fontos szerepe van a halfogyasztásnak, ott is fontos szimbólumként. A babona szerint a gyors mozgású hal egyrészt gyors haladásra serkenti az elfogyasztóit, másrészt a pikkelyei, az úgynevezett halpénzek, bőséget ígérnek a ház népének. Hasonló jelentéssel bírnak, mint a mák, a lencse, a bab és a borsó. Szárnyas egyáltalán nem kerülhetett az asztalra, mivel a baromfi hátrafelé kapar, és ez rossz előjel a következő évre.

A keresztény Európa ismeri

A karácsonyi halevés, valamennyi európai keresztény országban elterjedt. Akárcsak nálunk, a halászlé a lengyeleknél is elmaradhatatlan fogás az ünnepi vacsorán. A 16. századig karácsonykor kezdődött Magyarországon is az új év, ezért van sok hasonlóság a két ünnep szokásai között. Az ókori Rómában december 17–24. között ünnepelték a téli napfordulót, és erre az időre a nagy lakomák, ivászatok és a zene, tánc volt a jellemző, aminek fénypontja a karácsonyi lakoma lett. A reformáció és a puritanizmus tette aztán később visszafogottá az ünnepeket.

Ilyen egyszerű a halászlé

Lévai Ferenc, a nemzet halásza a halászlé elkészítéséről:
– Tegyük fel a bográcsban a vizet, majd ha felforrt, akkor tegyük hozzá a durvára vágott hagymát és az előre besózott halat. A halszeleteket irdaljuk be körülbelül fél centinként a szálkák miatt, hagyjuk állni egy kicsit, úgy egy jó órát, hogy a só jól átjárja, és csapja ki belőle a vizet! A halászlének nagyjából 50 perc alatt kész is kell lennie. Ha elforrta a habját, 20-25 perc után, nagyjából féltávnál, akkor kicsit vegyük le a tűzről! Adjuk hozzá a pirospaprikát, de ügyeljünk rá, hogy ne csapódjon ki az edény szélére, mert akkor megkeseredik a halászlevünk. Utána még egy negyedórát rotyoghat.
Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.