A keresztény karácsony ünnepét a IV. század óta tartjuk. Jézus születésnapját eredetileg december 25-ben állapították meg, és a karácsonyi böjtnek december 24-én éjfélkor lett vége. Böjt idején halat lehetett enni, az nem számított húsételnek.
A húsevés szigorúságát VI. Pál pápa enyhítette 1966-ban.
Krisztus követői
A hal fogyasztásának több magyarázatát is számon tartják. A hal, szimbólumként, a megkeresztelt embereket jelképezi. A Bibliából ismert, hogy Jézus az apostolokat az emberek halászaivá tette. Így lett a kereszt mellett a hal a kereszténység egyik legfontosabb szimbóluma, jelképezve azokat, akik Krisztust követik.
A bőség ígérete
A népi hagyományban is fontos szerepe van a halfogyasztásnak, ott is fontos szimbólumként. A babona szerint a gyors mozgású hal egyrészt gyors haladásra serkenti az elfogyasztóit, másrészt a pikkelyei, az úgynevezett halpénzek, bőséget ígérnek a ház népének. Hasonló jelentéssel bírnak, mint a mák, a lencse, a bab és a borsó. Szárnyas egyáltalán nem kerülhetett az asztalra, mivel a baromfi hátrafelé kapar, és ez rossz előjel a következő évre.
A keresztény Európa ismeri
A karácsonyi halevés, valamennyi európai keresztény országban elterjedt. Akárcsak nálunk, a halászlé a lengyeleknél is elmaradhatatlan fogás az ünnepi vacsorán. A 16. századig karácsonykor kezdődött Magyarországon is az új év, ezért van sok hasonlóság a két ünnep szokásai között. Az ókori Rómában december 17–24. között ünnepelték a téli napfordulót, és erre az időre a nagy lakomák, ivászatok és a zene, tánc volt a jellemző, aminek fénypontja a karácsonyi lakoma lett. A reformáció és a puritanizmus tette aztán később visszafogottá az ünnepeket.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.