7.Szüreti bállal zárult
Még a katonák is hazajöttek szüret idejére. Amikor már mindenütt elvégezték a szüreti munkálatokat, megtartották a hagyományos szüreti bált. Ennek a bálnak is messzire jutott a híre, hiszen úgy tartották például, hogy aki a debreceni vásárban, a pócsi búcsún és a mádi szüreti bálon nem megy férjhez, örökké pártában marad.
* * *
6.Jellegzetes menü
A szüreti fogások elkészítésére a gazdaasszony különös gondossággal ügyelt. Este a szüretből hazatérőket már megterített asztal várta. Fő eledel a birka -vagy marhahúsból készült bográcsos és a kalács volt. A húsleves, töltött káposzta sem maradhatott el, amit aztán (csöröge) fánk zárt.
* * *
5.Az asszonyok szedték
A lányok, asszonyok voltak a szedők, akik vidékenként változó gyűjtőedénybe – vödör, kézi puttony, kosár, sajtár – szedték kacorral (szőlőmetsző késsel) a szőlőt. Ők kiabáltak aztán a puttonyos legényeknek, férfiaknak, akik – az akkor még fából készült – puttonyba gyűjtötték a szőlőt. A szemeket préselés előtt összezúzták, ezután indult a tulajdonképpeni borkészítés.
* * *
4.A törvénykezés is szünetelt
A szüret régen igazi hagyományos ünnepnek számított. Olyankor még a törvénykezés is szünetelt, még az idegen földön vitézkedők is hazaértek. Kihagyhatatlan esemény volt, nem utolsósorban az ismerkedés egyik legfontosabb színtere. Nem múlhatott el igazi szüret borozgatás és verekedés nélkül.
* * *
3.Minden évben ugyanakkor tartották
Sok hagyomány ma is él, s ezekhez – mint például a szüret kezdetének időpontjához – büszkén ragaszkodnak az emberek. Tokaj-Hegyalján például a hagyomány szerint Simon-Júdás (október 28.) napján kezdték meg az aszú szüretelését. A 18–19. században az Alföldön például hagyományosan Mihály napja (szeptember 29.) volt a szüret kezdetének időpontja, míg a Dunántúlon csak Terézia napján (október 15.) kezdődött a szüret.
* * *
2.Amíg énekelnek, nem esznek
Nem telt el egy szüret sem a jó hangos énekek nélkül. A víg nótaszó mellett fel-felhangzott a „puttonyos” felkiáltás is. A gazda nótára szólított fel mindenkit, mondván, hogy „amíg énekelnek, nem esznek”, utalva arra, hogy a munkát be kell fejezni. Ha az időjárás kedvező volt, az asszonyok az aszúszemeket is kiválogatták, majd taposni kezdték a gyűjtőben, pont ugyanúgy, mint ma is.
* * *
1.Füstből jósoltak
A szőlő metszése, vagyis „vinyigézése” az asszonyok munkája volt. Miután levágták a felesleget a növényről begyújtották a vinyigéket, és a füstből jósolták meg a bor minőségét. Ha a füst a tőke fejéhez közel szállt, akkor a bő termésben hittek, ha viszont magasra szállt a füst, azzal vigasztalták magukat, hogy a bor ára is magas lesz.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.