A száraz dunszton múlik a télire elrakott lecsó

A száraz dunszton múlik a télire elrakott lecsó

tél
PUBLIKÁLÁS: 2019. szeptember 16. 13:00
Télen, amikor kint esik a hó, jó visszagondolni a nyár legfinomabb ízeire. Ezeken a napokon egy gondoskodó háziasszony le­emel a kamrapolcról egy jó lecsót, és megidézi a nyarat egy finom vacsora erejéig. De hogyan marad finom a felbontásig?
Bors

60 százaléka paprika legyen

Ahány ház, annyi szokás. Mindenki másképp készíti a lecsót és másképp szereti a befőttbe zárni az ínycsiklandó ízeket. Számít a zöldségek aránya?

– Tíz százaléka hagyma, hatvan százaléka paprika, és a maradék paradicsom legyen. Ez az arány adja azt az ízvilágot, amit leginkább kedvelünk mi, magyarok – tanácsolja a Bors olvasóinak Németh József, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség hagyományőrzésért felelős Venesz-díjas séfje. – El­készítéskor a paradicsomot  mindenképpen csak a végén tegyük bele! – teszi hozzá.

Nem kell tartósítószer sem

– A száraz dunszt a lecsó elrakásának lényege. Az étel forró állapotban rögtön kerüljön a befőttesüvegbe. Fontos, hogy tartsuk a magas hőmérsékletet, mert ezzel fogjuk tartósítani. Pokrócokba bugyoláljuk az üvegeket, körül is lehet párnázni, hogy minél tovább megőrizze a lecsó a saját hőjét. Szépen lassan kell hagyni kihűlni. Ez másfél vagy akár több napig is eltarthat. Nem szükséges hozzá tartósítószer, ezzel a módszerrel tartósítható a lecsó – magyarázza Király Ágnes, a FerMentor Blog szerkesztője, hogy min áll vagy bukik az egész. 

Megspórolható az idő

Időt és energiát spórolhat meg az ember, ha van egy befőző automatája. Mi­vel tartósítószer-mentes, egészséges is. Befőző automatával a lecsó is friss és zamatos ma­rad. Mindent be lehet rajta állítani, és a gép gyakorlatilag helyettünk csinálja meg a befőzést. Egyre elterjedtebb, mert egyszerűbb vele a befőzés, ráadásul sok mindenre lehet használni: lekvárt, szörpöt, forralt bort is lehet vele készíteni. Körülbelül 20 ezer forintért már vásárolható.

Külön is el lehet tenni

Télen nemcsak ízetlenebb, de drágább is a hozzávaló.

– Van, aki teljesen készre főzve teszi el a lecsót, és van, aki nem. A paprikát és a paradicsomot el lehet tenni külön a hagyma nélkül, hiszen azt télen is be tudjuk szerezni. Ilyenkor a hagymát frissen dinszteljük, és arra öntjük rá az elrakott paradicsomot és paprikát. Semmi más nem kell a befôttbe, még só sem, hiszen elég, ha a készítéskor ízesítjük – tudta meg a Bors Király Ágnestől.

A séf tippje

A paprikát haránt vágásokkal szeletelje fel, mert így nem fog szétesni – javasolja a Venesz-díjas séf.

Milyen zöldséget válasszunk?

– A paradicsomnál az a legfontosabb, hogy minél lédúsabb legyen – árulta el a Borsnak a FerMentor Blog szerkesztője, aki a vastag húsú lecsópaprikát javasolja.

Ugyanezen az állásponton van Németh József is.

– A legjobbnak én a lecsópaprikát tartom, és ez a leg­olcsóbb is. Kissé vastagabb a húsos része, mint a többi­nek, ezért könnyebb vele dolgoz­ni, nem lehet olyan könnyen szétfőzni. A jó lecsóban roppanó­sak a zöldségek, ne főzze túl! – vallja.

Menjen vagy maradjon a héj?

A Bors által megkérdezett hagyományőrző séf szerint csak azok szokták meghámozni a paradicsomot, akik nem szeretik az összepöndörödött héjat, és amúgy is ki szokták azt válogatni.

Véleménye szerint ízben nem lesz más. Ha héj nélkül főzi, akkor a paradicsom alsó részébe kereszt alakba vágjon bele, majd egy villával pár másodpercre mártsa lobogó vízbe. Ha így jár el, pillanatok alatt le tudja szedni a paradicsom héját.

Nem áll el örökké

A tartósítószer-mentesen befőzött lecsót fél éven belül ajánlott megenni.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.