Mediterrán fogások a kánikulához

Mediterrán fogások a kánikulához

mediterrán
PUBLIKÁLÁS: 2019. július 14. 13:30
Ha kánikulában készítünk ebédet, a legjobb a Földközi-tenger térségéből kölcsönözni néhány receptet – nem csak gyorsan és egyszerűen készíthetők el, az összetételük is kíméli majd szervezetünket a forróságban.
Bors

Görögdinnye-gazpacho

Elkészítési idő: 20 perc

Hozzávalók (4 adag):

70 dkg görögdinnye kimagozva
1 kígyóuborka 
3 nagy, lédús paradicsom 
2 ek extra szűz olívaolaj
2 ek balzsamecet
1 kk só

A tálaláshoz:

10 dkg kecskesajt
1 maroknyi bazsalikomlevél

Elkészítés: a dinnyét feldaraboljuk és kimagozzuk, az uborkát és a paradicsomot megmossuk és feldaraboljuk. A robotgépben simára turmixoljuk a zöldségeket, majd hozzákeverjük a sót, a balzsamecetet, az olívaolajat, és egy órára a hűtőbe tesszük. Tálaláskor morzsolunk a tetejére egy kis kecskesajtot és megszórjuk bazsalikomlevéllel.

Görög saláta – horiatiki

Elkészítési idő: 20 perc

Hozzávalók (4 adag):

4 nagyobb paradicsom 
2 kígyóuborka 
2 fej lilahagyma 
20 dkg feta sajt
2 maréknyi fekete kalamata olajbogyó 
2 piros kaliforniai paprika 
1 citrom
4 ek olívaolaj 
1 kk só
1 kk szárított oregano

Elkészítés: előveszünk négy tányért, és tálalásra készen állítjuk össze a salátát. Az uborkákat meghámozzuk, karikára vágjuk. A paradicsomot felszeleteljük, a lilahagymát felvágjuk és karikáira szedjük. A kaliforniai paprikákat félbevágjuk és felszeleteljük. Az előkészített hozzávalókat egyenlően elosztjuk a tányérokon. A te­tejére rendezzük az olajbogyót, a darabokra vágott fetát, majd meglocsoljuk olívaolajjal, és megszórjuk oreganóval. Minden tányérra helyezzünk egy gerezd citromot, hogy mindenki ízlés szerint lo­csolhassa.

Csevapcsicsa

Elkészítési idő: 10 perc+1 óra pihentetés

Hozzávalók (25 darab):

1 kg nem túl sovány darált hús (birka-, vagy marha- és disznóhús keveréke)
½ kk szódabikarbóna
só, darált erőspaprika

A tálaláshoz:

paradicsom
apróra vágott, sózott hagyma
uborka

Elkészítés: a húst kétszer ledaráljuk, majd belegyúrjuk a szódabikarbónát és az erőspaprikát. Hűtőben egy órát pihentetjük, akkor adjuk hozzá a sót (nem szabad korábban, mert levet enged). 6-8 centi hosszú, 2 centi vastag roládokat formázunk belőle, és grillen vagy vaslapon kisütjük. A tányéron apróra vágott, sózott hagymát és szeletelt paradicsomot, uborkát tálalunk mellé.

Pestós zöldségsaláta grillezett halfilével

Elkészítési idő: 10 perc

Hozzávalók (4 adag):

4 szelet harcsafilé
2 kis cukkini 
20 dkg koktélparadicsom
20 dkg feta sajt
4 ek bazsalikompesto 
1 kk só
1 kk őrölt bors

A tálaláshoz:

friss bazsalikomlevelek

Elkészítés: a zöldségeket mossuk meg, szárítsuk le. A koktélparadi­csomokat vágjuk félbe, a cukkinit hosszában félbe, majd fél centi vastag szeletekre, és egy tálban keverjük össze. Adjuk hozzá a kockákra vágott feta sajtot. Keverjük hozzá a pestót, és tegyük fél órára a hűtőbe. Ezalatt a halat sózzuk be, szórjuk meg borssal, és grillserpenyőben vagy vaslapon mindkét oldalát süssük meg.

Tiramisuparfé

Elkészítési idő: 40 perc+fagyasztás

Hozzávalók (6 adag):

50 dkg mascarpone
25 dkg tejszín
1 vaníliarúd kikapart magjai
1 dl espresso kávé
8 dkg cukor
8 ek Amaretto likőr
1 csomag babapiskóta
holland kakaópor a beszóráshoz

Elkészítés: ke­verjük habosra a mascarponét a cu­korral és a vaníliarúd kikapart magjaival. Adjunk hozzá fél deci espresso kávét és 4 evőkanál likőrt. A tejszínből vert kemény habot forgassuk óvatosan a krémbe. A krémet teljesen hűtsük le. Rétegezzük bele a tiramisut átlátszó poharakba a szokásos módon: a kávéba és Amarettóba mártott piskótákra rétegenként simítsuk rá az előkészített mascarponekrémet úgy, hogy a tetejére krém kerüljön. Egy éj­szakára tegyük a mélyhűtőbe – tálalás előtt pedig szórjuk meg a tetejét kakaó­porral.

Nyári gyümölcssaláta

Elkészítési idő: 10 perc

Hozzávalók (4 adag):
40 dkg szezonális idénygyümölcs (őszibarack, dinnye, kajszi, ribizli, málna)
1 ek méz
1/2 dl gyümölcspálinka

Elkészítés: a megmosott, feldarabolt gyümölcsöket egy tálban összekeverjük. Meglocsoljuk a mézzel elkevert pálinkával, átkeverjük és egy órára a hűtőbe tesszük.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.