Vajjal lekenve nem reped meg a kalács

Vajjal lekenve nem reped meg a kalács

tanácsadás
PUBLIKÁLÁS: 2019. április 06. 09:30
Ha valakit megkérdezünk, hogy mi nem hiányozhat a húsvéti asztalról, akkor az egyik válasza biztosan a kalács lesz. Egyszerűbb, mint hinné!
Bors

Schobert Norbi: Feldobja a mandula

– Szerencsére a fogyókúrázók is el tudják maguknak készíteni a kalácsot a sonkához. Én mindig Update-lisztet használok, amihez Update Lovely Sweet édesítőszert keverek. Ehhez jöhet az élesztő, a tojássárgája, a kézmeleg tej és a langyos vaj. Ebbe a keverékbe szoktam tenni még reszelt mandulát is, ami még jobban feldobja a végeredményt. Díszítésként a tetejére is mehet.

– Ha megvan minden hozzávaló, akkor öszszedolgozom, és egy nyirkos konyharuha alatt körülbelül 40 percig pihentetem. Ha ez megvan, ak­kor átgyúrom, megformázom, és újabb 40 per­-cig hagyom kelni. Mielőtt betenném a 190 fokos sütőbe, megkenem tojással, és rászórom a maradék mandulát. Egyszerűen isteni. 

Hozzávalók: 200 gramm liszt, 1 mokkáskanál édesítőszer, 10 gramm élesztő, 1 deci tej, 2 tojássárgája, 30 gramm olvasztott vaj, 30 gramm reszelt mandula.

Szabályok, hogy foszlós legyen a kalács

Sajnos nem elég a bevált recept ahhoz, hogy lekörözzük az anyós sütijét, vannak dolgok, amiket be kell tartani, hogy verhetetlen legyen az eredmény.

* A hozzávalók szobahőmérsékletűek legyenek! A sütés előtt órákkal tegyünk ki mindent a pultra!

* Friss élesztőt használjunk, ne szárítottat!

* A konyha legyen huzatmentes, kellemesen meleg!

* A lisztet szitáljuk, és ne öntsük! Így sokkal levegősebb lesz.

* Először fakanállal keverjük a tésztát, és amikor már nagyjából összeállt, akkor váltsunk a kezünkre!

* Az olvasztott vaj csak a végén kerüljön a tésztába!

* Minél tovább gyúrjuk, annál több levegő kerül bele, és annál jobb lesz az állaga.

Szendrei Bence: Felejtsük el a margarint!

A MasterChef Junior zsűritagja leginkább a hagyományos ízeket kedveli, ha húsvétról van szó.

– A hozzávalókon múlik minden. Én csak házi tojással dolgozom, ettől nagyon szép sárga lesz a kalács, és az ízéhez is hozzátesz a minőség. A kalácsnak – és egyébként minden kenyérfélének – az a lényege, hogy jó zsiradékot használjunk. A da­gasztásánál szigorúan csak vajjal dolgozzunk, a margarint és az olajat kerülni kell!

Először ki kell dagasztani az élesztős tésztát, és csak utána tegyük bele a vajat, így teljesen más lesz a kész péksütemény szerkezete. Ha egyből belekeverjük a növényi zsiradékot a liszt, víz, tojás keverékéhez, akkor nem alakul ki szépen a hálós gluténszerkezet. A kész tésztához citromot, fahéjat is tehetünk, de száraz fűszerekkel, mint például szegfűszeggel, szegfűborssal is feldobhatjuk, de fontos, hogy ezek ne változtassák meg az állagát.

Mielőtt betennénk a sűtőbe a fonott tésztát, kenjük le vajjal jó alaposan, így nem reped meg. A sütés vége felé egy kicsit sózott, vizezett tojássárgájával átkenhetjük, ettől lesz aranybarna a teteje. 

Hogyan fonjam? 

Szinte végeláthatatlan fonási trükk van. A jól bevált csavarás és hármas fonás mellett választhatunk különlegesebbet is.

Keverjük az ízeket!

Ha egy kicsit fel szeretnénk dobni a fonott kalácsot, akkor a nyújtás előtt az egyik gombócot kakaóval dolgozzuk el! Magába a tésztába tehetünk még csokoládédarabokat, zselékockákat, de akár aszalt gyümölcsöket is.

Ha sósra vágyunk, akkor beledolgozhatunk tökmagot, chiát, mákot. Ezekből egy kevés mehet a nyers tésztába vagy a péksütemény tetejére.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.