Aktuális

Sok felesleges gyógyszert szedünk - oldja meg inkább házilag!

Címkék
gyógyszer

Bors

Létrehozva: 2018.09.23.

Szinte minden probléma miatt rögtön a gyógyszertárba szaladunk, pedig nem kellene. A felesleges gyógyszerszedés ugyanis gyomorproblémákat is okozhat.

Forrás: Thinkstock

Ami kell, az kell

Az igaz, hogy mi, magyarok a gyógyszerszedésben élen já­runk, sok tablettát feleslegesen szedünk be, de vannak olyan készítmények, amelyek elhagyhatatlanok. Ilyenek például a vérnyomást szabályozók, illetve a cukorbetegségre felírt pirulák. Ezek mindegyikét orvos írja fel vényre, így a szedésük már-már kötelezőnek mondható. A magyarok problémáját a patikából papír nélkül kiváltható, illetve a televíziós reklámokban szereplő gyógyszerek okozzák.

Nem bírjuk a fájdalmat

Fájdalomcsillapítóból fogy a legtöbb, aminek oka lehet, hogy könnyen hozzájuthatunk, és ha panaszunk van, tudjuk, hogy pillanatok alatt megszünteti a problémát.

– Egy enyhébb fejfájás esetén a gyógyszer helyett ihatunk egy kávét és elmehetünk sétálni, nem kell rögtön a pirulákhoz nyúlni. Az izom- vagy ízületi fájdalmaknál is hajlamosak az emberek olyan gyógyszert bevenni, amit nem orvos írt fel, ezek pedig rossz hatással lehetnek a vérképző szervekre, de van olyan is, ami tönkreteszi a gyomor nyálkahártyáját – figyelmeztetett dr. Bense Tamás háziorvos, majd hozzátette, ezeket meggondoltan kell szedni, és csak akkor, amikor tényleg erős fájdalmaink vannak.

Multivitaminra sincs mindig szükség

Ha az ember változatosan étkezik és nincs semmi különösebb oka rá, hogy külön szedjen étrend-kiegészítőket, illetve vitaminokat, akkor ezek is elhagyhatóak. Dr. Bense szerint jobb konzultálni az orvossal, hogy milyen vitamint, és egyáltalán miért kell szedni, és az sem elhanyagolható, hogy mennyi ideig.

– Persze egy legyengült ál­lapotban lévő embernél, aki éppen egy betegség után lábadozik, más a helyzet, mivel ilyen esetekben szükség van a plusz vitaminbevitelre. Egy normális, vegyes étkezésű felnőttnek viszont nem gondolnám, hogy korlát nélkül, feleslege­sen kellene szednie – mondta az orvos.

Házilag oldja meg!

Porckopásra szardínia: A tengeri halakban található omega-3 blokkolja a gyulladásért felelős receptorokat és csökkenti a porckopást okozó enzimek termelődését.

Gyomorfájdalomra áfonya: Tannintartalma miatt antibakteriális hatású, ezért a hasmenés ellen is jó, sőt helyreállítja a bélflórát is.

Fejfájásra fehér fűzfakéreg: Elsősorban influenzára, fejfájásra és különböző gyulladásokra nagyon jó. 16 éven aluli gyereknek viszont nem adható.

Görcsoldásra ananász: A benne lévő bromelain vegyület enyhíti a krónikus fájdalmat és a görcsöt is, mivel felemészti a vér egyik fehérjéjét, amely a fájdalomért felel.

Gyomorégésre almaecet: Felgyorsítja az emésztés folyamatát, leginkább akkor segít, ha valakinek kevés a gyomorsava.

Fogfájásra szegfűszeg: Háromóránként rágcsáljunk el egy darabot, ez enyhíti a kínzó fájdalmat, amíg eljutunk az orvoshoz.

Szájsebre méz: Erős gyulladáscsökkentő és vírusölő hatása miatt gyorsítja a sebgyógyulást. Tökéletes például a kiszáradt ajkakra, herpeszre, és a szájüregi aftára is.

Zúzódásra kurkuma: Olajban feloldva kenjük rá az érintett területre, ez gyorsítja a zúzódások, rándulások gyógyulását.

Izomfájdalomra gyömbér: Napi két evőkanál elég, de vigyázzunk, mert erős az íze. Vízbe áztatva vagy teaként is fogyaszthatjuk.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek