Aktuális

Hajtóvadászat - Hetvenen sem tudták elkapni Vackor macit

P. Zs., R. K.

2018. június 7. csütörtök 09:30

Még helikopteres üldözőit is átverte a medve, amely lapzártánk idején talán már Csongrád megyében kóborol.

Mindenki eszén túljárt a mackó, aki már két hete kóborol az országban. Meglépett a helikopter elől, amiből altatólövedékkel akarták kilőni, megállított egy autóst és még egy méhészetbe is elugrott mézért.

Egész nap zajlott a hajtóvadászat a medve után, akit legutóbb hétfőn még a Pest megyei Abonyban láttak, de tegnap már 25 kilométerrel arrébb, Kocséron pihent meg. A szakemberek folyamatosan követték, a tervük az volt, hogy kora hajnalban, 4 óra körül, amikor felébred, altatólövedékkel kilövik.

Három nemzeti park szakemberei is üldözték: a Duna–Ipoly, a Kiskunsági és a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság Természetvédelmi Őrszolgálata, valamint a Pest Me­gyei Rendőr-főkapitányság, a térségi polgárőrség és a helyi vadásztársaságok is a körbekerítésére készültek.

Ehhez a Készenléti Rendőrség helikopterének segítségét kérték, abból akarták a lövedékkel kifektetni. Nem sikerült, Vackor dél körül már elérte Csongrád megyét. Legalább 35 kilométert futott le tegnap.

A Bors munkatársai is a mackó nyomába eredtek, egész nap követtük az útját.

– Jól nevelt medve, csak nyitott kapun megy be. De igen tehetséges, hogy el tudott jönni több száz kilométert úgy, hogy nem vették észre. Mivel az Abony–Kocsér–Szentkirály–Tiszaalpár vonalon mozgott, így Ursus Kocsérikusznak neveztük el – mondta a Borsnak nevetve dr. Szabó László, Kocsér orvosa. Bár ennek a fele sem tréfa, hiszen többeket jól megijesztett az egyébként jámbor állat.

– Egy nő látta először hajnali 4 óra tájban. Kijött a kapun megtett néhány lépést, és két lábra állva fordult vele szembe a medve. A hölgy nagyon megijedt, de szerencséjére az állat elszaladt az ellenkező irányba. Aztán egy autóssal is összefutott, szó szerint megállította –  tudtuk meg a helyiektől.

Estére már úgy tudjuk, hatvan-hetven ember fáradozott azon, hogy sikerüljön elaltatni a medvét.
Kocsér polgármestere, Bodnár András lapunknak megmutatta az állat nyomait a település határában: a homokban jól láthatóan kivehetők voltak méretes lábnyomai, a székletét pedig több tíz méteren keresztül szórta szét. A szentkirályi határban pedig felborogatott kaptárakat is egy méhészetben, hogy hozzájusson kedvenc csemegéjéhez, a mézhez.

Lapzártánkig nem sikerült elkapniuk a szakembereknek a mackót, és mivel megyét váltott, így a csapatok is lecserélődtek. A munkában a Fővárosi Állat- és Növénykert vezető állatorvosa, dr. Sós Endre és a Szegedi Vadaspark Igazgatója, Veprik Róbert is részt vesz. Van engedélyük arra, hogy kilőjék az álla­tot. Elfogása után jeladóval látják majd el a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság kollégái, és egy minden településtől távoli, nemzeti parki élőhelyen engedik majd szabadon. Már ha egyáltalán sikerül elkapniuk.
     

További cikkek

Gyilkosság

Brutális: Kislánya szeme láttára késelte meg barátnője a kétgyermekes apát

FÖLD

Borzasztó felfedezés: így fog elpusztulni a Föld

Ez is érdekelhet

she.life.hu

Ezt az 5 dolgot ki nem állhatják a pasik a nőkben

metropol.hu

Gáspár Győző is gratulált Kulcsár Edina új kapcsolatához, nem is akárhogyan- Fotó!

she.life.hu

Bárcsak újra láthatnám a tükörben azt, akit egykor a legjobban szerettem: önmagamat

szon.hu

Megrázó képek - szörnyű dolog történt ma délelőtt a Széna téren

origo.hu

Nem remekelt a Samsung Galaxy S21 széria

origo.hu

Lezárultak a bértárgyalások a MÁV-Volán-csoportnál

nemzetisport.hu

FTC: bejelentették a nigériai csatár szerződtetését – hivatalos

kemma.hu

Az országban elsőként az esztergomi kórházban lesz tb-finanszírozott oxigénterápia

vg.hu

Letartóztatták azt az ápolónőt, akit azzal vádolnak, hogy csak imitálta az oltás beadását

origo.hu

Szabó István Hollywood magyar alapítójára emlékezett - videó