Aktuális

7 dolog, amiért érdemes Portugáliába menni

Nyakó András

2018. június 1. péntek 15:30

Eddigi életem egyik legjobb döntése volt, amikor megvettem a Portugáliába szóló repülőjegyet. Tudtam, hogy érdemes elutazni oda, de ilyen fantasztikus élményekre én sem számítottam. Megpróbáltam összeválogatni a legnagyobb élményeimet.

7. Ananászlikőr

Nemcsak a trópusokon, de Portugáliában is terem ananász. Kicsit kisebb és szúrósabb héjú, de nagyon finom. A nyers gyümölcsnél már csak a belőle készült lekvár és likőr finomabb. Utóbbival érdemes csínján bánni, mert viszonylag magas az alkoholtartalma, de az édes íze miatt itatja is magát. Az éttermek a ház ajándékaként szolgálják a vendégeknek.

6. Termálfürdők

Városnézés és túrázás után jólesik pihenni, szerencsére ehhez nem kell a szállodaszobában maradni. A szabadtéri termálfürdőknek fantasztikus hangulata van, ahogy a vastag kövekből kialakított medencéket pálmafák és nagy levelű bokrok keretezik. A vizek többsége 39 fokos, de van olyan medence is, amit a hegyről csordogáló patak vize hűt strandvíz-hőmérsékletűre. Még a néha eleredő eső sem rondít bele az élménybe.

5. Bálnales

A bálnák és a delfinek vonulóútvonalát keresztezik az Azori-szigetek. Az év bármely időszakában érdemes kihajózni az óceánra, de a legnagyobb esély, hogy bálnával vagy delfinnel találkozzunk, májusban van. Tavasz végén vonul a legtöbb faj. A világ legnagyobb állatait látni nem mindennapi dolog, egészen leírhatatlan élmény, amikor elôször megpillantja az ember a vízből kibukkanó bálnahátat vagy -uszonyt. Túl jó képet készíteni róluk sokáig tart, én mire megnyomtam a gombot, már le is bukott a víz alá. Érdemes eltenni a telefont, és csak várni rájuk.

4. Teaültetvények

Az Azori-szigeteken találhatók Európa legidősebb, máig működő teaültetvényei. Főleg a csapadékosabb és szelesebb északi oldalon fekszenek. A Chá Gorreana nevű ültetvényen becsületkassza mellett kóstolhatók a teák, de csomagban vásárolni is lehet belőlük. Többféle fekete teát – erősebbet és gyengébbet –, valamint zöld teát készítenek, és az ezekből kevert hagyományos azori teát is érdemes megkóstolni. Nincs megnyugtatóbb annál, mint amikor az ember az óceán mellett kezében egy csésze teával ücsörög.

3. Túraútvonalak

Hivatalosan Portugáliához tartoznak az Azori-szigetek, a valóságban 1500 kilométer és 2 órányi repülőút választja el őket Európától. Sao Migue­len, a legnagyobb szigeten ren­geteg túraútvonal közül lehet választani. És nincs két egyforma! Egyik nap a hegygerincen sétál az ember, jobbra tőle a krátertavak, balra pedig a végtelen óceán. Másik nap dzsungelszerű a táj, de olyan túraútvonal is van, ahol a part menti sziklákon kell egyensúlyozni.

2. Francesinha

A portugálok egyik legfinomabb fogásától garantált a kajakóma. Két szelet kenyér közé marhahúst és szalonnát tesznek – van, ahol tükörtojással fokozzák az ízorgiát –, majd az egészet sajtbundába öltöztetik. Végül paprikás szósszal öntik nyakon, ezért mély tányérban szervírozzák. Az i-re a pontot pedig a tetejére pakolt olívabogyó teszi. Mellé a legtöbb helyen sült krumplit adnak, ami egyébként – számomra kissé érthetetlen módon – a legelterjedtebb köret az országban.

1. Lisszabon óvárosa

Alfama, a portugál főváros óvárosa – akárcsak a dél-európai történelmi városok többsége –  tele van kusza és szűk utcákkal. A csempés házak között sétálva nem ritka, hogy a helyiek zsinórokra teregetett ruhája a fejünk fö­lött szárad. Itt vannak ráadásul a legjobb és nem utolsósorban legolcsóbb éttermek – kedvencem a fokhagymás garnéla. S itt van a legtöbb kilátópont is (portugálul: Miradouro), amelyekről olyan panoráma nyílik a Lisszabon alatt folyó Tejóra és a városra, hogy az ember lélegzete is eláll.

További cikkek

Tragédia

Döbbenetes részletek: Ezek voltak a koronavírusban meghalt humorista utolsó szavai

Tragédia

Drámai részletek derültek ki a Tatabányán, jég alatt talált Róbert halála kapcsán

Ez is érdekelhet

ripost.hu

Ehhez a három jegyhez visszatér az exe 2022-ben

origo.hu

Látványos képeken az európai felhőkarcolók

mandiner.hu

Carolina Punset: Ha Brüsszelben élsz, egy iszlamisták által birtokolt városban élsz

kemma.hu

Eltűnt tanár holttestét találták meg a síkvölgyi tóban

origo.hu

Jeges kanyont fedeztek fel az Antarktiszon

nemzetisport.hu

Kerékpár: 95 százalék esélye volt, hogy lebénulok – Bernal

origo.hu

Fontos bejelentést tett egy népszerű hazai áruházlánc a SZÉP-kártyákról

life.hu

Young G Béci elszólta magát Kulcsár Edina válásáról: ő másképp tudja a történetet

vg.hu

Sorra mondják le koncertjeiket a világsztárok, kidőltek a Covidtól a stábtagok

origo.hu

Eltemették Gaspard Ullielt - fotók