Aktuális

Erzsébetváros alpolgármestere volt a legbőkezűbb

M. R.

2017. május 15. hétfő 10:30

Nem szívjóságból adományoznak milliókat a pártoknak egyesek: valójában a pártok segítségével biztosított jövedelemből „adóznak” le.

Már nyilvános a Fidesz 2016-os pénzügyi beszámolója: az állami támogatáson és a tagdíjakon felül összesen 46,7 millió forintra tett szert a párt magánszemélyek adományaiból. Viszont mindössze nyolcan fizettek ötszázezer forintnál többet, így a törvény szerint csak őket kellett nevesíteni: egy kivételével mindannyian politikusok vagy politikai támogatással kerültek pozíciójukba.

Négyen a Fidesz európai parlamenti képviselői, Papcsák Ferenc a Magyar Nemzeti Bank felügyelőbizottságának tagja, Girán Já­nos pedig a pécsi polgármester ta­nácsadója. A kakukktojás Kukoda Nándor, egy élelmiszerlánc elnöke, aki tavaly még a Fidesz legnagyobb adományozója volt. Idén viszont „csak” 800 ezer forintot fizetett be (tavaly 1,2 milliót).

Az idei rekorder Bajkai István, 3 millió 180 ezer forintos adományával. Bajkai a Fidesz alapító tagja, a fővárosi VII. kerület alpolgármestere, és nem mellesleg Orbán Viktor miniszterelnök lánya, Or­bán Ráhel jogi képviselője. Rá­adásul Bajkai annak az ügyvédi irodának a tagja, amely a Miniszterelnökségtől 2016-ban ötmilliárd forintos keretösszegű megbízást elnyert cégcsoporthoz tartozik.

– Az adományozás a nagy parlamenti pártoknál – nem csak idehaza, de külföldön is – létező, kimondott vagy kimondatlan elvárás, amit pártadónak is nevezünk – mondta a Borsnak Kiszelly Zoltán politológus. A Fideszben ezt Ughy-adónak nevezték (Ughy Attila fideszes politikus ötlete nyomán), azt azonban nem tudni, hogy ma is érvényben van-e. A bruttó jövedelem 2 százalékát kellett befizetni minden, a párt segítségével megszerzett tisztség után. – Azt a többletet kell megfizetni, amit a párt emblémája jelent. Minél magasabb az elért jövedelem, annál nagyobb az adomány – tette hozzá Kiszelly.     

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Nem rejtegeti a melleit a mobilvécénél szexelő Azahriah volt barátnője - kép

vg.hu

Bebörtönzik a benzinártüntetőket

metropol.hu

„A szemem láttára robbant fel a mozdony Budapesten„ – András végignézte az egészet

hirtv.hu

Kiakadt a magyar édesanya: Ezt üzente drogos szomszédjának

borsonline.hu

Rendkívüli közleményt adott ki a TEK a Kis-Dunában elmerült börtönőrökkel kapcsolatban

life.hu

Így egyél okosan a menstruáció előtti panaszok enyhítése érdekében

borsonline.hu

Tragédiába fulladt a fesztivál, halálba ugrott egy férfi

mindmegette.hu

Elképesztő! Így sürög-forog Tóth Gabiék két éves kislánya a konyhában

borsonline.hu

Megfagyott a levegő a szülőszobában, az orvosok sem hittek a szemüknek

További cikkek

Eltűnt

Megtalálták a Dunában eltűnt egyik kutyakiképző holttestét

Béke

Szentkirályi Alexandra: A béke az egyetlen megoldás