Aktuális

Jelentkezzen, ha látja Petőfi Sándort!

V. Zs. 

2017. január 4. szerda 09:30

Fűti a forradalmi hevület és kívülről tudja a Nemzeti dalt vagy a János vitézt? Büszke rá, hogy hetyke bajusza van? Jobban ékesíti karját a láncnál a kard? Akkor lehet, hogy önt keressük!

Petőfi Sándor 1822. de­cember 31-ről 1823. ja­nuár 1-jére virradóra született, immáron 194 évvel ezelőtt. Szellemisége azóta is erősen köztünk él, hiszen a forradalom költője máig a magyar irodalom egyik legismertebb és legfontosabb alakja.

Borzák Tibor újságíró ak­tuális, a poéta családfáját vizsgáló és oldalági leszármazottait bemutató Rokonom, Petőfi című kötete kapcsán gondolt arra, talán ideje lenne megtalálni a mai kor Petőfijét. Legalábbis a külső jegyek alapján.

– A könyv borítójára a szabadszállási, 1973-ban elhunyt Lutz Péter Károly portréja került, aki anyai ágon Petőfi rokona, és szinte megtévesztésig hasonlít híres hozzátartozójára. Innen jött az ötlet, hogy meg lehetne keresni a költő további hasonmásait is – beszélt elképzeléséről Borzák Tibor. A Szeptember végén alkotójáról egyébként mindösszesen egy fotó, pontosabban egy dagerrotípia készült, ám számos festmény is megőrizte küllemét. Még ha utóbbiak kissé talán romantikusabb formában is az eredetinél. Szinnyei József a Magyar írók élete és munkái című, 1909-ben kiadott kötetében az alábbiak szerint jellemzi Petőfit.

Nem volt szép ember, középmagasságú, szikár alakja feltűnően széles vállakkal társult, arca sovány és halvány volt. Szemei aprók, orra római szabású, de kissé hegyes, homloka nyílt, mely fölé majdnem bozontos, színfekete hajzat borult. Alsó ajka a szokottnál vastagabb, szája kicsiny és szép, de ha nevetett, ez nem állt neki jól. Felső ajkát ritkás vékony bajusz csak kevéssé fedte, állát hasonló szakáll körítette, melyet oldalt leborotválva viselt. 

Rokoni szálak

Ha Önre állnak ezek a kitételek, netán rokonai, ismerősei körében tud valakiről, aki megszólalásig hasonlít Petőfi Sándorra, akkor kérjük, fotót mellékelve jelentkezzen a petofi@borsonline.hu e-mail címen. Jelentkezési határidő: január 31.

További cikkek

Bukás

Óriási bukás lett a baloldali aláírásgyűjtés: elkéstek és keveset gyűjtöttek

Sztrók

Súlyos károsodást szenvedett a sztrókja után M. Richárd

Ez is érdekelhet

borsonline.hu

Kiadták a körözést: Magyar youtubert keres a rendőrség

mindmegette.hu

Ha beüt az anafilaxiás sokk: ezt kell tenned súlyos allergiás reakció esetén

origo.hu

Személyautós kényelemmel kényeztet a Ssangyong pickupja

vg.hu

Nem csak meggyőződésből oltásellenes Djokovic

szon.hu

Cicaharc az Exatlonban - Megérkezett Dominikára Pap Dorci legnagyobb riválisa

origo.hu

Másfél óra alatt döntöttek a nácik a holokausztról

origo.hu

Fiatalkorúak lehetnek teherautó-sofőrök az USA-ban

life.hu

Gáspár Győző végre elmondta, mit jelent a "cigány kolbász"

life.hu

Kulcsár Edina vőlegényével, Mátéval is úgy szakított, mint Csutival

life.hu

Vége! Többé soha nem láthatjuk együtt Kiszel Tündét és lányát

origo.hu

Újabb fontos levelet küldenek a bankok az ügyfeleiknek