Szezonális kóstoló: Nyakunkon a húsvét

csülök
PUBLIKÁLÁS: 2015. március 23. 17:00
Van, aki a bárányra esküszik, míg másnak sonka vagy nyúl nélkül nincs igazi húsvét. Azonban az sem mindegy, hogy milyen körettel kínáljuk, mennyire változatos és ínycsiklandó a tálalás. Mit szólnak a sárgarépával töltött burgonyagombóchoz vagy a sonkás-tojásos galuskához?
Bors

Barna sörben párolt nyúl

Hozzávalók: 1,5-2 kg-os nyúl darabolva 1 nagyobb hagyma 2-3 sárgarépa két gerezd fokhagyma 3-4 ág kakukkfű 2 ág rozmaring 4-5 szem borókabogyó só bors mustár fél liter barna sör liszt olaj 1 ek. méz A nyúldarabokat megsózzuk, enyhén borsozzuk, lisztbe mártjuk, és a felforrósított olajon körbesütjük, amíg a hús aranybarna kérget nem kap. Majd hozzáadjuk a felaprított hagymát, rádobjuk a nagyobb, 2-3 centis darabokra vágott répákat, és pár percig pirítjuk. Ekkor beletesszük a kakukkfüvet, rozmaringot, borókát, fokhagymagerezdeket, felöntjük a sörrel, és addig pároljuk, amíg a hús meg nem puhul. Ezalatt a szaft is kicsit besűrűsödik. A végén kevés mustárral, sóval és egy kanál mézzel ízesítjük.

TIPP: Köretnek sárgarépával töltött burgonyagombócot adunk.

Sárgarépával töltött burgonyagombóc

Hozzávalók: 40 dkg burgonya 13 dkg finomliszt só frissen őrölt bors 12 ág rozmaring 1 tojás A burgonyát héjában megfőzzük, majd lehúzzuk a héját, és még melegen összetörjük (különben darabos lesz).
 Ha kihűlt, hozzáadjuk a tojássárgáját, sót, frissen őrölt borsot, finomra vágott rozmaringot, és a lisztet.
Összegyúrjuk, és kiveszünk egy tojásnyi nagyságú tésztát, aminek a közepébe mélyedést formálunk, majd belerakjuk a nyúl mellett megpárolódott és összetört sárgarépát.

Gombócot formázunk belőle, és enyhén sós vízben kifőzzük. Közben vajon egy kis morzsát pirítunk, és ha elkészültek a gombócok, akkor átforgatjuk benne őket.


160 grammos diéta

A 160 grammos diéta nem tartozik a manapság divatos fogyókúrás irányzatok közé. Aki ezt a diétát követi, elsősorban egészségügyi okokból kényszerül rá: inzulinrezisztencia vagy terhességi cukorbetegség a leggyakoribb ok, amiért az orvos előírja a szigorú szabályok szerinti étkezést. A diéta azonban nem megkötéseket, hanem lehetőségeket rejt magában Kun-Tomán Viki, a Tipikus Flammeres gasztroblog szerzője szerint. Receptjei bizonyítják, hogy munka mellett, a mai rohanó világban is lehet és kell is tennünk egészségünk megőrzéséért a helyes táplálkozással.
 

Baconbe tekert szűzpecsenye újhagymás gerslivel

Hozzávalók: 50 dkg szűzpecsenye 2 púpos teáskanál paradicsompüré 1 evőkanál frissen aprított oregánó 1 evőkanál friss kakukkfű 6 szelet bacon só bors a körethez: 20 dkg gersli (árpagyöngy) 6 dl zöldségalaplé 4 szál újhagyma 1/2 fej vöröshagyma 1 evőkanál friss kakukkfű A körethez a gerslit alaposan leöblítjük, hogy a felfogott víz átlátszó legyen. A vöröshagymát felkockázzuk, az újhagymát felszeleteljük. Egy vastag aljú fazékban felhevítjük az olajat, 1 percig pirítjuk rajta a gerslit, majd felöntjük az alaplével. Lefedve, kis lángon kb. 35 perc alatt megpároljuk. Az újhagymát kevés olívaolajon megpirítjuk, a kakukkfűvel együtt a gerslihez adjuk.

A szűzpecsenyéről levágjuk a  zsíros, inas részeket. A paradicsompürét elkeverjük az oregánóval és a kakukkfűvel, kevés sóval és borssal. A húst megkenjük a fűszeres paradicsompürével, majd betekerjük a baconnel. Legalább 1 órán át a hűtőben pihentetjük. Kivajazott tűzálló tálba fektetjük a húst, és előmelegített sütőben először 10 percig 200 fokon, majd 15 percig 160 fokon sütjük. Szeletelés előtt kb. 5 percet pihentetjük.

Szénhidráttartalom: 1 adag 41 g szénhidrátot tartalmaz.
Kalóriatartalom: 1 adag 534 kalóriát tartalmaz.

Konyhatündér: Sertéscsülök sütve-főzve

Nem kell feltétlenül drága combsonkát venni húsvétra, az a lényeg, hogy a megvásárolt hús tényleg jó minőségű legyen. A részletekbe Bezselics Ildikó, a ketcicakonyhaja blog háziasszonya avatja be az olvasót.

Ha több kell az átlagosnál! Keresse a Borsot a Magazinokkal!

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.