Aktuális

Húsz év után találkozhat nagyszülei gyilkosával

Sütő Dániel

2015. február 22. vasárnap 08:45

Jövő héten kezdődik W. Csaba László büntetőpere. A férfi 1995-ben könyörtelenül kivégzett egy zuglói nyugdíjas házaspárt. Eddig megúszta a felelősségre vonást. Az áldozatok hozzátartozói látni akarják a gyilkost.

Retteg a pillanattól, de nagyszülei gyilkosa szemébe akar nézni Szalai Dóra. A lehetőség most már adott: közel húsz év után a rendőrség elfogta az erdélyi W. Csaba Lászlót, aki 1995. május 20-án hidegvérrel meggyilkolta zuglói házában a 79 éves Szalai Istvánt és 74 esztendős nejét. A férfi tavaly április óta előzetes letartóztatásban várja, hogy büntetőpere február 26-án megkezdődjön.

– Borzasztó időket éltünk át a 19 év alatt, amíg a gyilkost elkapták. Nehéz szavakba foglalni. A nagyszüleim életét ez a férfi könyörtelenül elvette. Már a nyomozás legelején felmerült, hogy ő lehet az elkövető, a rendőrség mégsem tudta meggyanúsítani a gyilkossággal. Eleinte reménykedtünk. Aztán teltek a hetek, a hónapok. Végül két év után lezárták a nyomozást – emlékezett vissza Dóra.

Családját megviselték az események. Dóra húszéves volt, amikor a tragédia történt. Ő találta meg nagyszülei holttestét, de az események annyira sokkolták, hogy agya törölte az emlékeket. Azóta pánikbetegséggel küzd, amit tovább súlyosbított a folyamatos bizonytalanság. Csak édesapja elbeszéléséből tudja, hogy pontosan mi történt akkor.

– Mi nem ismertük ezt a férfit, csak annyit tudtunk róla, hogy néha segített nekik a ház körüli munkákban – vette át a szót István, Dóra édesapja, aki lánya után ment be a gyilkosság helyszínére.

– A szüleim nem dohányoztak, de a házban csikkeket találtak. W. Csaba László cigarettái voltak, de mivel akkoriban még nem állt rendelkezésre a DNS-nyomokat kimutató technológia, nem tudták minden kétséget kizáróan rábizonyítani a gyilkosságot – összegezte István.

W. Csaba Lászlót a gyilkosság napján a házaspár egy néhány ezer forintos tartozás miatt vonta kérdőre. A férfi azonban elvesztette fejét, s előbb egy bottal, majd egy nyújtófával bántalmazta az idős embereket. Ezután kést ragadott és összesen harminc szúrással végzett velük.

A kést az idős férfi nyakában hagyta. A vérengzés után még húsz percig ült a tett színhelyén egyik cigarettát szívva a másik után. Nem sokkal később hazatért Romániába, majd – nem tudni, hogy pontosan milyen körülmények között – 2004-ben Magyarországra települt.

A XV. kerületben lakott, 2010-ben pe­dig megkapta a magyar állampolgárságot. Megnősült, gyereke is született. Boldogan élt, amíg tavaly áprilisban a rendőrség be nem hívta egy tanúkihallgatásra, ahol mindent bevallott, hogy könnyítsen lelkiismeretén.

A Szalai család jogi képviselője, dr. Poprádi Péter ügyvéd a Borsnak elmondta: az eljárás eredményének függvényében döntenek majd a kártérítési igény benyújtásáról.

További cikkek

Családi dráma

Megdöbbentő fordulat a gyermekével végző pornósztár ügyében

Halálos baleset

"Bűntudatom van" - először tért vissza Magyarországra Eva Rezesova a szabadulása óta

Ez is érdekelhet

astronet.hu

Napi horoszkóp 2022. január 17.: a Rák szinte olvas a másik lelkében, az Oroszlán megmutatja erejét

likebalaton.hu

Titkos helyek, érdekes történetek – tematikus séták télen is

life.hu

A sörözőkből bordélyok, a pincérnőkből örömlányok lettek Párizsban

hirtv.hu

Először szólalt meg Eva Rezesova szabadulása óta: „a mai napig bűntudatom van”

kisalfold.hu

Meseházikó, nyugalommal, csodakilátással Tényőn

origo.hu

A hivatalos adatoknál kétszer több esőerdő égett le Indonéziában 2019-ben

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: íme, Máthé Dominik győztes gólja – videó

vg.hu

Oltásra kötelezik a 18 év felettieket a szomszédunkban

metropol.hu

A kutatók is elsápadtak attól, ami az Antarktisz jege alól előkerült

borsonline.hu

Lekapcsolták a gépekről Hannát, három gyermeke maradt árván

borsonline.hu

Az orvosok sem hittek a szemüknek, olyat találtak az intenzívre került covidos beteg plüssállatában

origo.hu

Kilátszott Tolvai Reni mellbimbója a csipkefelsőből - fotó