Aktuális

Fiúnak született, mégis évek óta lányként él a tini

Bors

2015. február 26. csütörtök 19:00

14 éves, és mégis tudja, milyen lányként élni, annak ellenére, hogy férfi géneket - és nemi szervet - kapott a természettől.

Jazz Jennings 14 évesen úgy él, mint bármelyik tinilány. Fiúkról pusmog, szeretne szerelembe esni, szereti a divatot és arról álmodik, hogy egyszer anyuka lesz. Blogol a YouTube-on és fent van a Facebook-on. Az egyetlen különbség közte és barátnői között: Jazz fiúnak született.

Jazz egyike a legfiatalabb transzneműeknek: öt éves kora óta nőként él, férfi hormonjait blokkoló gyógyszerekkel fogják vissza. Osztálytársai kiskora óta ismerik különleges történetét.

Jazz, akit két ikerbátyja, Sander és Griffin, valamint nővére, Ari is támogat, már kiskorában sem érezte magát fiúnak. Piciként, amikor anyja rászólt, hogy legyen jó fiú, ő gyakran kijavította: jó kislány. “Mindig lányruhákban akartam járni, és Ari babáival játszani. Kétévesen megkérdeztem anyut, mikor jön egy jótündér, aki elviszi a péniszemet” - mesélte a lány, akinél három éves korában (a világon legfiatalabbként) diagnosztizáltak nemi azonosságtudati zavart - írja a Daily Mail.

A diagnózis megerősítette Jazz és szülei döntését: öt éves korától lányként nevelték a gyermeket. “A gyerekek kérdezgették, miért öltöztem lánynak, amikor fiú vagyok. Azt mondtam, rossz testbe születtem. De ebédkor senki nem akart mellém ülni, és a fiúk úgy hívtak: Az. Se a fiúk, se a lányok mosdóját nem használhattam. Elszigeteltnek éreztem magam.”

“10 éves koromra az iskolában már majdnem mindenki tudta, hogy transznemű vagyok. Volt pár közeli barátom, akik mellettem álltak, és ahogy telt az idő, úgy lettem egyre biztosabb magamban” - magyarázta a lány, akit egyre kevésbé érintettek a zaklatások és az iskolai ugratások.

Ám a természet - a pubertáskorral közbeszólt: Jazznek 11 éves kora óta hormonblokkolókat kell szednie, egészen az élete végéig, hogy visszafogja teste természetes tesztoszterontermelését. “Rémálmaim voltak attól, hogy elkezd az arcom szőrösödni, és a hangom mélyülni. A gyógyszerek hatása visszafordítható, így ha abbahagyom a gyógyszerek szedését, átesem a férfi pubertáson. De ez soha nem fog megtörténni - túl boldog vagyok nőként.”

“Néha gyászolom a fiam elvesztését. De büszkék vagyunk Jazzre: hallgattunk rá, és engedtük, hogy az lehessen, aki szeretne. Eleinte nehéz volt, de most már látjuk, mennyivel boldogabb lányként” - mesélte Jazz édesanyja, Jeanette.

A transznemű fiatal több talkshow-ban is megfordult szüleivel együtt, és az interneten is kampányol a hasonló sorsú gyermekek mellett.

 

További cikkek

Koronavírus

Ahhoz vagyunk hozzászokva, hogy a betegeink meggyógyulnak. Most nem gyógyultak meg – egy magyar Covid-osztályos nővér vallomása

Baleset

Fiatal focista vesztette életét a XVIII. kerületi balesetben

Ez is érdekelhet

nemzetisport.hu

Ibra megsérült, a Milan nem villogott, de a Juve a kaput sem találta el

life.hu

Borzalmas: Metró alá löktek egy nőt: a helyszínen életét vesztette

vg.hu

Jövő nyáron már nem kuna kell a horvátországi nyaraláshoz

szon.hu

Brutálisan megvertek egy kamaszt a Mátészalkára tartó vonaton (videó)

nemzetisport.hu

Afrika-kupa: a 9. pár hozott döntést, Burkina Faso az első negyeddöntős

vg.hu

Magángéppel érkeztek Oslóba a tálibok a nyugati világgal való első tárgyalásra

ripost.hu

Ónos eső, havazás és mínusz 15 fok, ez vár ránk a jövő héten, mutatjuk, hol

nemzetisport.hu

Ligue 1: Sergio Ramos első gólja, Lionel Messi visszatért

borsonline.hu

Zokogva nyilatkozott Babicsek Bernát édesanyja: „Mi akartuk eltemetni a fiunkat”

origo.hu

Ki is a szocialista Bangóné Borbély Ildikó, aki diplomát hamisíthatott magának?