Aktuális

Már az ételosztásért is fizetni kell Magyarországon?

Létrehozva: 2014.12.05.

Megtiltották az ételosztást egy cég tulajdonosának, hogy ne lássa a kormányzat a kígyózó sorokat. Egy interneten terjedő levél állítja ezt.

A neten terjedő történet röviden: az ételkiszállító cég tulajdonosa elment egy budapesti kerületi önkormányzathoz. Területfoglalási engedélyt akart kérni. Az ügyintéző azt mondta neki, utasításba kapták, nem adhatnak ki engedélyt ételosztáshoz közterületeken. Indoklásként azt mondta, a kormány nem akarja, hogy az emberek annyi szegényt lássanak az utcákon.

Az internetes bejegyzés szerint az ügyintéző azt is hozzátette: a kérelmet nem fogják elutasítani, csak elnapolják a döntést. Méghozzá határozatlan ideig.

Mi az igazság? Tavaly adódtak problémák az engedélyek ki­adásával. Vélhetően a levél is a 2013-as polémiáról szól. És mi a helyzet idén? Az önkormányzatokat teszteltük.

Hantos Attila 39 éves, útépítő munkás. Évek óta hajléktalan és állásnélküli. Hol a legjobb az étel? Ezt kérdeztük tőle.

– A Blahán karácsonykor. Tarhonyás krumpli, kenyérrel, uborkával. Az mindent visz. Idén is megyek, ha lesz. Egyébként a krisnásoké is élvezhető a Városligetben. De én már mindent megeszek, ha éhes vagyok – mondta a Széll Kálmán téri metróállomás környékén kéregető férfi.

VIII. kerület Polgármester

Kocsis Máté (Fidesz)

A Blaha Lujza térre kértünk engedélyt. Azért, mert zűrös helynek számít. Januárban a fővárosi önkormányzat azért is késleltette az engedély kiadását, mert elviselhetetlen ­­bűz terjengett a vécék körül, és állítólag több járókelőt zaklattak a sorbanállók.

Tarlós István főpolgármester ezután öt állandó helyszínt jelölt ki Budapesten ételosztási célra.
A tegnapi válasz: a tér nem a kerület fennhatósága alá tartozik. Ha más területet jelölünk meg, segítenek a foglalásban. Jelenleg a Teleki téren van ételosztás. Helypénzt nem kértek.

XIII. kerület Polgármester

Tóth József (MSZP)

Határozzuk meg, hol szeretnénk osztani. Fotót is küldhetünk a kiválasztott helyről. Ennek ismeretében döntik el, kihez tartozik a terület, illetve a helyszín alkalmas-e az adományozásra. Két hetet vesz igénybe az engedély kiadása. Költsége nincs.

V. kerület Polgármester

Szentgyörgyvölgyi Péter (Fidesz)

Négy helyszínre kértünk engedélyt. Ezek közül hármat (Ferenciek tere, Március 15. tér és Erzsébet tér) rögvest elutasítottak, egyedül a Szabadság térre mondták azt, van némi esélyünk, hogy megkapjuk az engedélyt. Elmondták, elbírálják a kérést, és egyéni bírálat alapján állapítják meg a területfoglalási díjat. Az engedély kiállítására itt is két hetet mondtak.

XIV. kerület Polgármester

Karácsony Gergely (PM)

A Bors lapzártáig, azaz csütörtök délutánig nem talált illetékest. 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek