Aktuális

Soroksár: a főrendőr szerint mázlisták a gyilkosok

P. Gál Judit

2014. október 6. hétfő 05:10

Ügyészek, rendőrök, bírák ülnek újra iskolapadba a Károli Gáspár Református Egyetem bűnügyiszakjogász-képzésén. Az ismert gyilkossági főrendőr, Kovács Lajos az utóbbi idők elhibázott nyomozásait elemzi a képzésen és most lapunk hasábjain is.

- Az utóbbi években a legnagyobb sajtóvisszhangot a móri mészárlás ügyében hozott téves ítélet kapta: Kaiser Ede abban ártatlan volt, mégis tényleges életfogytiglant kapott. Mi a tanulsága annak a nyomozásnak?
- A felismerő tanúk vallomását döntő bizonyítéknak tekintette a bíró. Azét a három emberét, aki egy sorból határozottan kiválasztotta Kaiser Edét, hogy ő állt az ajtóban magát biztonsági őrnek kiadva a rabláskor. A legfrissebb európai kutatások azt vizsgálták, milyen okok állnak a hibás nyomozások mögött. Első helyre teszik ezt a nyomozási cselekményt, amelyet felismertetésre bemutatásnak nevezünk. Második helyen az elhibázott tanúkihallgatások, a har­madikon pedig a szakértői tévedések állnak.

- Kaiser Ede tényleg hasonlított az igazi gyilkosra, Weiszdorn Róbertre.
- Lehet, hogy a vonásai hasonlóak voltak, de Kaiser közel egy fejjel alacsonyabb.

- Milyen hibát követtek el a rendőrök?
- Nem voltam ott, nem akarom minősíteni. Általánosságban azonban elmondhatom: a nagy horderejű ügyekben nyomás nehezedik a rendőrökre. A kutatások szerint nem ritka, hogy nyomást gyakorolnak a tanúra. Azt tudatosítják, hogy rajta múlik, a tettes elnyeri-e a büntetését, mert biztosan ott áll a sorban, azok között, akikből neki egyet választania kell.

- Az elhibázott tanúkihallgatásokról a 14 éves kiskunlacházi Horák Nóra megölése jut az eszembe.
- Ott a gyilkosság utáni napokban, amikor az adatgyűjtést végezték a rendőrök, nem volt otthon a gyilkos. Nem volt kapacitás arra, hogy újra és újra visszamenjenek a nyomozók azokhoz, akik a tanúkutatásból kimaradtak. Márpedig a kriminalisztikában alapszabály, hogy nem szabad lyukat hagyni. Így csak hét hónappal később fogták el a tettest.

- Egy éve hiába próbálja a rendőrség megtalálni a Soroksáron megölt családanya, Kardosné Gyurik Krisztina gyilkosait. Mit gondol, itt is félresiklott a nyomozás?
- Ha a hasonló gyilkossági ügyekben egy évig nincs gyanúsított, akkor vagy mázlija van a tettesnek, mert nem került a nyomozás látókörébe, vagy benne van a nyomozás anyagában, de valamiért túlléptek rajta a zsaruk. Sokszor azért, mert nagyon jó az alibije. Lehet, hogy már rég beszéltek az elkövetővel, mégis csak többéves nyomozás után derül ki, hogy ő tette.

- A soroksári gyilkosságnál mit tart valószínűbbnek?
- Jól ismerem a nyomozókat. Meggyőződésem, hogy a soroksári gyilkosoknak mázlijuk van.

- Van tökéletes gyilkosság?
- Nincs, csak szerencsés gyilkosok vannak.

- Mit gondol, sok olyan ügyész, rendőr részt vesz majd a szakjogászképzésen, aki hasonló félresiklott nyomozásnak volt a részese?
- Valószínűleg épp azok érdeklődnek inkább a képzés iránt, akik jók a szakmájukban, és még jobbak akarnak lenni.

- Farkas Helga, az 1991-ben elrabolt lány ügyében csak személyi szabadság megsértése miatt ítélték el Cs. Józsefet, aki ma már vígan él külföldön. Van önben keserűség amiatt, hogy nem sikerült rábizonyítani a gyilkosság elkövetését?
- A mai napig foglalkoztat az ügy. A társa, aki vele volt, már halott. Először csak azért rabolták el Helgát, mert meg akarták zsarolni az apját. Majd amikor nem kapták meg a pénzt, úgy döntöttek, meg kell szabadulni tőle. Számomra ez az ügy nincs lezárva addig, amíg a lány holtteste elő nem kerül.

A bizonyítékok értékelése

A kriminalisztika az a tudomány, amely elemzi, hogyan kell felfedezni, felkutatni, beszerezni, rögzíteni, majd értékelni a bizonyítékokat. Ma a jogi egyetemek legtöbbjén mindössze egy félévig tanulják a jövő ügyészei, bírái ezt a tantárgyat. Az ügyészek leggyakrabban csak az aktákból döntenek a vádemelésről.

Soroksári gyilkosság

2013. szeptember 25-én támadták meg a kocogó Kardosné Gyurik Krisztinát, akit durván bántalmaztak, majd megfojtottak. A helyszínen két férfi DNS-ét találta meg a rendőrség. Gyanúsított még nincs.

Móri mészárlás

2002. május 9-én a móri Erste Bankban lemészároltak nyolc embert. A rendőrség 2002. július 22-én elfogta Hajdú Lászlót és Kaiser Edét. Kaisert 2005. október 25-én jogerősen tényleges életfogytiglani fegyházra ítélték. 2007. február 16-án elfogták a 36 éves Nagy Lászlót és a 34 éves Weiszdorn Róbertet. Utóbbi azonnal beismerte, hogy nem Kaiser, hanem ő állt a móri Erste Bank ajtajában, miközben társa sorra kivégezte a bent lévő embereket.

Horák Nóra megölése

A fiatal lány holttestére 2008. november 23-án találtak rá Kiskunlacháza határá­ban. Horák Nóra éjjel fél kettőig a helyi művelődési házban szórakozott, innen indult el egyedül. Három sarokkal arrébb szólította le őt Pócsai József, aki hazafelé tartva elhatározta, hogy közösül az első nővel, akivel találkozik. A férfi feltehetőleg azért ölte meg a lányt, mert megijedt, hogy meghallják a kiabálását. 

További cikkek

Tragédia

Sikítás törte meg a csendet: szomszédai küzdöttek az 1 éves kisfiú életéért

Karambol

Súlyos baleset történt, azonnal indultak a rendőrök és a tűzoltók a XVIII. kerületbe

Ez is érdekelhet

origo.hu

Nem várnak tovább, máris új rendszámokat vezetnek be Magyarországon

borsonline.hu

„Csak a kétségbeesett kiabálás szűrődött át” - Így élték meg a szemtanúk a budapesti kórház tűzet

origo.hu

Légifotók régen, amikor még nem drónokkal fotóztak - galéria

hirtv.hu

Brutális, ami az ország felé tart: ebben nem lesz köszönet

veol.hu

Fiatalok tragédiája: Ahogy a klinikai szakpszichológus látja

origo.hu

Világít a koronavírus a szájmaszkba tehető betéten

vg.hu

WHO: az omikron vethet véget a járványnak

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: a lengyelek megóvták az oroszok elleni meccset – sajtóhír

ripost.hu

„Csak sírdogáltam az orvosiban csendesen” – megrázó vallomás a magyar doktortól

ripost.hu

Meglepő, mit mond Csollány Szilveszterről és a lélegeztetett betegekről a pszichoterapeuta

origo.hu

Látványos galéria a Petőfi Zenei Díj átadójáról