Aktuális

Elvették a fiát, Anglia rabja lett Zsolt

M. S.

Létrehozva: 2014.08.09.

Angliában rekedt édesapa kért segítséget a Borstól. Szabó Zsolt július 25. óta gyakorlatilag hajléktalanként, okmányaitól megfosztva él a Londontól 70 kilométerre lévő Maidstone városában. Állítja: exneje állított neki kelepcét.

Nagy bajban van egy budapesti férfi. Szabó Zsolt Angliából telefonon kért segítséget a Borstól. A családapa döbbenetes történettel állt elő, s pillanatnyilag reménye sincs rá, hogy hazatérhessen. De ami számára a legfájdalmasabb: hétéves kisfiát, Benit sem láthatja.

– Én nevelem a fiamat, nagy szüksége lenne rám – bocsátotta előre Zsolt. – Beni kétéves volt, amikor az anyja lelépett tőlünk. Elváltunk, 2012-ben pedig a Pesti Központi Kerületi Bíróság jogerősen nálam helyezte el a gyereket. A feleségem tavaly kiköltözött Angliába. Év végén azonban felhívott és arra kért, hogy engedjem meg, hogy a karácsonyt velünk töltse. Igent mondtam, és az itt tartózkodása alatt kibékültünk.

Miután visszautazott Angliába, egyre többször felhívott és arra biztatott, hogy a fiammal együtt menjünk utána és kezdjünk ott új életet. Áprilisra megérett bennem az elhatározás, az összes pénzemmel kiutaztunk, és Maidstone városában kibéreltünk egy lakást. Egy rövid ideig jól mentek a dolgok, de aztán újra sokasodtak a viták, júliusra besokalltam. Összepakoltam a cuccunkat, Benivel együtt vissza akartam térni Budapestre.

Egyszerre csak rendőrök jelentek meg a háznál, megbilincseltek és bevittek az őrsre. Négy napig fogvatartottak, utána közölték velem, hogy a feleségem jelentett fel, azt állítva, hogy hetekkel korábban megerőszakoltam őt. Ebből természetesen egy szó sem igaz, ám a rendőrségről csak úgy szabadulhattam, hogy elvették tőlem az útlevelem és a személyi igazolványom, távolságtartást rendeltek el, 500 méternél közelebb nem mehetek a házhoz. Minden este jelentkeznem kell a rendőrségen, a tárgyalásomat pedig csak október 1-re tűzték ki.

Segítséget kértem a magyar konzulátustól, de eddig semmi sem történt. Tíz napig az autómban aludtam, most találtam alkalmi munkát, amelyből egy szoba kibérléséhez elegendő pénzt össze tudtam szedni – magyarázta az elkeseredett apa.

Nem adhat okmányt a konzulátus

A Bors megkeresésére a Külügyminisztérium az alábbi tájékoztatást adta az ügyről:

„Szabó Zsolt megkereste a londoni magyar nagykövetség konzuli osztályát. A konzuli szolgálat számára részletes tájékoztatást, illetve tanácsokat adott, amely a jogi védelemre, az okmányokra, az eljárásra, a lehetséges Egyesült Királyságbeli és magyarországi lépéseire vonatkozott. A konzulátus kapcsolatba lépett az illetékes magyar hatóságokkal. A konzuli szolgálat a magyar állampolgárok kérésére a hazajutásukhoz ideiglenes úti okmányt állít ki, ha a kérelmező úti okmányát elvesztette, ellopták, megrongálódott vagy más módon utazásra alkalmatlanná vált.

A brit büntetőeljárás keretében annak érdekében bevont úti okmányt, hogy a kérelmező ne hagyhassa el az országot az eljárás befejezéséig, akkor lehet pótolni, ha az utazáshoz az eljáró hatóság is hozzájárul. Ugyanakkor a konzuli védelemről szóló törvény szerint a konzuli tisztviselő ügyvédi jogvédelmet nem láthat el, és a külföldi tartózkodásához közvetlen anyagi támogatás nyújtására sincs lehetősége.”

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek