Aktuális

Az ország harmadik legnagyobb műkincslopása történt Debrecenben

Hofmeister Zoltán, H. Á.

2014. április 25. péntek 11:00

Egy 80 millió forintra értékelt Csontváry-festmény és egy 25 millióra taksált Nemes Lampérth-tusrajz tűnt el rejtélyes körülmények között a debreceni MODEM Központból. A képek tulajdonosát két hete értesítették a mûvek eltűnéséről, de a lopás időpontja még kérdéses.

A debreceni MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központból ellopták Csontváry Kosztka Tivadar és Nemes Lampérth József egy-egy alkotását, amelyek értéke összesen több mint százmillió forint. Az intézmény múlt héten feljelentést tett, de csak most került nyilvánosságra a rejtélyes ügy. Az alkotások tulajdonosát, Antal Péter műgyűjtőt elmondása szerint április 10-én értesítették, hogy hiányzik Csontváry Kosztka Tivadar Éjszakai táj holdvilágnál alakokkal című festménye, valamint Nemes Lampérth József tusrajza Táj dombokkal címmel.

– Számomra sem világos, hogy a képeket mikor lopták el – mondta a Borsnak Antal Péter. – Azt tudom, hogy a Csontváry tavaly júliusban még megvolt, a Nemes Lampérth-tusrajz pedig októberben – magyarázta a tulajdonos. Arra a kérdésünkre, hogy biztosítva voltak-e a képek, Antal annyit mondott: ő soha nem látott biztosítási szerződést. – Nyolc éve, amikor megnyílt a MODEM, kötöttem a várossal egy haszonkölcsön-szerződést 400 műtárgyra, köztük erre a kettőre is. Ekkor a Csontváry-festmény letéti értékét 80, míg a Nemes Lampérth-tusrajzét 25 millió forintban határozták meg.

Antal a képek jelenlegi piaci értékéről sem akart találgatásokba bocsátkozni. – Erről szakértők tudnának reálisan nyilatkozni, én nem akarom a saját képeim értékét megbecsülni – mondta. Arról viszont szívesen beszélt, hogy hol tárolták a képeket. – A MODEM földszintjén található egy páncélajtós, tűzbiztos helyiség. Itt voltak a képek. Bár ebben a teremben kamarák is vannak, az időszaki kiállítások miatt elég nagy itt az átjáróforgalom – válaszolta a Bors kérdésére Antal.

Az ellopott kép az Éjszakai táj holdvilágnál

Lapunk megkereste a debreceni Villás Galériát és Aukciósházat, hogy jelenleg mennyit is érhet ez a két alkotás. – Nehéz erre válaszolni – mondta Villás János galériatulajdonos. – Egy Csontváry-kép Magyarországon is ritka, ezért úgy vélem, hogy 80 milliónál is többet érhet. Nemes Lampérth tusrajzai is kelendőek a piacon, így véleményem szerint a Táj dombokkal biztosan megér ma is 25 milliót vagy még többet.
Villás János megemlítette, hogy két éve egy hazai aukción 80 millióról indult egy Csontváry-mû, amit végül 240 mil­lióért ütöttek le.

Kerestük az ügyben a rendőrséget is, ám csak szűkszavúan válaszoltak. – Ismeretlen tettes ellen indult nyomozás – közölte dr. Dobó Dénes rendőr hadnagy, a Hajdú–Bihar Megyei Rendőrfőkapitányság sajtóreferense.

Szerettük volna megszólaltatni a MODEM igazgatóját, Kukla Krisztiánt is, ám csak titkárságvezetőjét értük el, aki annyit mondott: az igazgató úr nem kíván nyilatkozni.

Másfél milliárdos volt a legnagyobb műkincslopás

A mostani minden idők harmadik legnagyobb magyar műkincslopása. A legértékesebb képeket 1983-ban vitték el a Szépművészeti Múzeumból: Raffaello, Tintoretto, Giorgone és más festők műveit, összesen másfél milliárd forint értékben. Akkoriban tatarozták a Szépművészetit, így a tolvajok bemásztak az állványokon. Csakhamar elcsípték őket, igaz, addigra több kép is külföldre kerülhetett.

A lista második helye is Csontváry Koszta Tivadar művéhez köthető: 2012. március 15-én egy budapesti magángyűjtőtől lopták el többek közt a Szerelmesek találkozása című, 288 milliót érő festményt. Alig egy hónappal később kattant a bilincs az elkövetők kezén, akik csak a hírekből értesültek róla, micsoda kincset is raboltak, 480 millió értékben. A Csontváry-képet egyikük apósának Szigony utcai lakásában találták meg: befalazták a műalkotást, és egy szekrényt is elétoltak. A másik elkövető robogón vitte volna eladni Mednyánszky László két művét, amikor elfogták.

További cikkek

Tragédia

„Olyan hívást kaptam, amit egyetlen szülő sem akar” – zokogta az apuka, aki elvesztette a gyermekét

Tűz

Halálos áldozata is van a hajnali budapesti kórháztűznek -Fotók

Ez is érdekelhet

borsonline.hu

Felfoghatatlan tragédia: Furcsa zajra ébredt a házaspár, a következő percben holtan feküdt egyikük

borsonline.hu

Bangóné diplomabotránya nem az első a baloldalon

origo.hu

Megőrülnek a cicáért, mert pont úgy néz ki, mint Csizmás Kandúr

kemma.hu

Hetedszer is jó tanuló, jó sportoló lett az oroszlányi kajakos, Pordán Petra

origo.hu

A tudósok szerint megvan a szuperélelmiszer, ami véget vethet az éhezésnek

vg.hu

Jövő nyáron már nem kuna kell a horvátországi nyaraláshoz

szon.hu

Nyíregyházi, nyírkarászi, tiszavasvári és ópályi lakosokat fogtak el a rendőrök szombaton

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: koronavírusos a góllövőlistát vezető Kay Smits

origo.hu

26 évesen meghalt az Oscar-díjas színésznő egyetlen fia, éppen a születésnapján