Aktuális

Durva: halálugrás a Hudson folyó felett

Török Hanna

2013. szeptember 8. vasárnap 09:00

Néhány évvel ezelőtt egy amerikai artista elhatározta, az utcára viszi a trapézugrást, amelyet bárki számára megtanulhatóvá tesz. A New York City Trapéziskola híres turistacélpont lett.

Halálugrás a Hudson folyó felett? Igen, ezt akár ön is megteheti! Ehhez nem kell más, néhány látogatás New-York szívébe, no és a kellő bátorság és kitartás mellett jó sok készpénz. A Nagy Almának is becézett város amúgy is a világ legizgalmasabb helyeinek egyike. 1998-ban egy Jona­thon Conant nevű ifjú artista úgy gondolta, létrehoz egy egészen egyedi látványosságot: a cirkuszi sátorból kiviszik a szabadba a légtornászok trapézait.

Manhattan szélén, a Hudson folyóra telepített bázison ráadásul bárki megtanulhatja a cirkuszi készségeket. Ahogyan a nyelviskolákban, úgy a New York City Trapéziskola kurzusain is lehet kezdő, középhaladó és mester tanfolyamokat venni, ahol egészen az alapoktól a szaltóig mindent el lehet sajátítani – szuperbiztonságos körülmények között.

„Mámorító érzés odafentről lenézni!” – számolt be tapasztalatairól a híres David Lettermann-show-ban az egyik növendék. „Két hónappal ezelőtt még a saját testsúlyomat sem bírtam megtartani, most pedig szabadon repülök, miközben a Szabadság-szobor néz engem” – lelkesedett egy igencsak túlsúlyos asszonyság.
A szabadtéri órák tavasztól késő őszig a hét minden napján délelőttől estig tartanak; a nyári napokon esti kivilágítás mellett. Sportolók, hivatalnokok, főállású anyukák, és persze rengeteg gyermek jár ide – igaz, a magyar pénztárcákhoz mérve igencsak borsos óradíjakat fizetve. A nem mindennapi élményért alkalmanként 35–70 dollárt kell leperkálni; mégis mindig biztosított a telt ház!

Természetesen a turisták is beszállhatnak, az ott-tartózkodásuk időtartamától függően egy gyorstalpaló keretében akár a trapézugrásig is eljuthatnak. „Két hétre érkeztem, végigszaladtam a legfontosabb látnivalókon, de aztán minden időmet itt töltöm” – mesélte Hans, egy német egyetemista, hozzátéve, hogy ha tehetné, maradna akár egy egész évet. Mert a halálugrás a Hudson folyó felett bizony egy életre szóló élmény. A New York Trapéziskola jóvoltából immár bárki számára elérhető, ehhez csupán át kell ugrani a „Nagy Almába”.

Végy mély lélegzetet!

Az első fázisban az önkéntes artisták megtanulják megtartani a saját súlyukat, majd kis magasságban lengenek a trapézon. Ahogyan egyre magabiztosabbá válnak, úgy engedik őket egyre magasabbra, következik a szabadlengés, míg legvégül 23 méter magasságban lendülhetnek neki az első igazi ugrásnak. „Amikor rád kerül a sor, végy egy mély lélegzetet, és figyelj arra, amit az oktatód kér” – figyelmeztetik a műkedvelő artistákat, akik életük nagy élményének nevezik a trapézugrást.
 

További cikkek

Pedofil

7 éves kora óta zaklatta lányát a horrorapa, közös gyerekük is született

Kínos

Purhabbal akarta kezelni férje férfiasságát, nagyon rossz vége lett

Ez is érdekelhet

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: Magunknak és sok mindenki másnak is csalódást okoztunk – Marguc

ripost.hu

Már nem kell sokat várni, ekkor ér Magyarországra a havazás

life.hu

Melltartó nélkül mutatta meg formás idomait Emily Ratajkowski - Fotó (18+)

beol.hu

Egy kilenc éves kislányt zaklatott a dombiratosi kamuprofilos

origo.hu

Démoni külsejű lényt fotóztak egy fán

origo.hu

Marhákra kiadott gázkibocsátási tanúsítvány miatt lehet botrány az USA-ban

borsonline.hu

Gyönyörű, szőke hajú lány tűnt el – családja könyörög a segítségért

origo.hu

A megengedett sebesség duplájával mértek be egy autóst a 4-esen, kártyával azonnal fizetett

mandiner.hu

„Elképesztő sorok voltak” – írta Jámbor az aláírásgyűjtésről, aztán jött Hont, és megmutatta a valóságot

origo.hu

Így nézett szembe a halállal az ír terrorista