Aktuális

Szita-ügy: megvonták a gyámsági jogot Bence nevelőapjától

P. Gál Judit

2013. május 6. hétfő 08:25

Nem Szita Bence apjaként, hanem csupán az ügy egyik tanújaként lehet jelen a kisfiú gyilkosainak május 13-án kezdődő tárgyalásán Gyöngyi Sándor. Lapunk megtudta, a gyámhatóság – a kisfiú halála után – megvonta a gondviselőnek járó jogokat a férfitól.

Emlékezetes, nem sokkal azután, hogy kiderült, a 11 éves Szita Bencét a nevelőapa barátnője, P. Erika gyilkoltatta meg, mert úgy érezte, hogy a gyerek a boldogsága útjában áll, az apa ügyvédet fogadott. Azt gondolta, a bíróságon jogász segítségével képviselheti a kisfiú érdekeit. 

A Bors azonban megtudta, a férfi hetekkel ezelőtt lemondta az ügyvéd megbízását, miután a gyámhatóság az érvényes jogszabályoknak megfelelően – a gyerek halála miatt – megvonta tőle a gyámsági jogokat. Ez annyit jelent, hogy a kisfiút az édesanyja vagy egy általa ­meg­bízott ügyvéd képviselheti a per során. Megkerestük Gyöngyi Sándort, aki megerősítette értesülésünket.

– Bárhogy szólnak a jogszabályok, úgy érzem, hogy szülői kötelességem végig ott lenni a tárgyalóteremben, amíg a per zajlik – mondta Gyöngyi Sándor. – A szeretetet, a kötődést, az egymással törődést nem a jog adta nekem. Ez a kapcsolat megvolt azelőtt is, hogy a gyámhatóság nekem adta a kisfiamat. Úgy érzem, apaként igenis jogom van a tárgyalássorozatot végigkísérni, és nem gyámként, nem nevelő­apaként, hanem édesapaként. Mert a mi életünk arról szólt, hogy én az ő édesapja vagyok. Ezt nem veheti el tőlem a jog.

Mint arról korábban írtunk, a 11 éves Szita Bence sorsa szinte születése óta hányatott volt. A kisfiú az édesanyja, Szita Szilvia egy futó kapcsolatából született. Az asszony első férje Gyöngyi Sándor volt. Ebből a házasságból született egy lányuk, a ma már felnőtt Lilla, akit a válás után az apánál helyezett el a bíróság. A kis Bence egészen kicsi korától minden hétvégén találkozott a nővérével és Gyöngyi Sándorral, valójában ők jelentették a családot számára.

Másfél évesen már apának szólította a férfit. A gyámhatóság 2009-ben jelölte ki Gyöngyi Sándort a gyerek gondviselőjének, ezzel a kisfiú édesanyja – akinek súlyos anyagi és egészségügyi gondjai voltak – egyet is értett.

Minden problémájáért a gyereket okolta P. Erika

Tizennegyedik életévét be nem töltött személy ellen kitervelten, nyereségvágyból és különös kegyetlenséggel elkövetett emberöléssel vádolta meg a Somogy Megyei Főügyészség Szita Bence feltételezett gyilkosait. Az elsőrendű vádlottra, a Bencét módszeresen halálra kínzó, többszörösen büntetett előéletű B. Józsefre tényleges életfogytiglani büntetést kér az ügyész. K. Józsefre, mint társtettesre, illetve Bence nevelőanyjára, P. Erikára, mint felbujtóra fegyházbüntetést kérnek.

A kisfiút halála előtt brutálisan megverték, negyvenszer megszúrták, majd élve temették el. A vádirat szerint P. Erika 2009-ben lett szerelmes Gyöngyi Sándorba, aki Szita Bence nevelőapja volt. A nő és a férfi kapcsolata azonban megromlott, ezért P. Erika a kisfiút tette felelőssé. Sátáni tulajdonságokkal ruházta fel a gyereket, többek között az is meggyőződése volt, hogy az ő ugyanolyan korú kisfia is Bence miatt lett beteg.

Rögeszmésen csak arra tudott gondolni, hogy végeznie kell a gyerekkel, csak így – ha már Bence nem lesz az útjában – kerülhet ismét közelebb Gyöngyi Sándorhoz. P. Erika eközben mindent megtett, hogy azt a látszatot keltse, mintha szeretné Bencét. Senki nem tudta, valójában milyen érzelmek dúlnak az asszonyban. 

További cikkek

Dráma

Harmadszor landolt kamion a család kertjében a Bács-Kiskun megyei Bodogláron

Gyász

Orbán Viktor megható szavakkal búcsúzik Csollány Szilvesztertől

Ez is érdekelhet

haon.hu

Hogy megy át a felüljáró alatt az emeletes vonat?

mindmegette.hu

Heti top 10 recept: röpködnek a mínuszok, előkerültek a melengető, kiadós receptek

life.hu

Oláh Gergő reagált a hazai celebvilág botrányos válásaira: "Egy életen át kell harcolni egy házasságért"

magyarnemzet.hu

„Visszataszító ilyet hallani egy közéleti szereplőtől”

feol.hu

Kishíján megölték a 16 éves fiút Sárkeresztúron

origo.hu

Harcol a véres Pokémon-játékkal a Nintendo

nemzetisport.hu

MU: Lingard ismét kölcsönbe kerülhet, de most nem a West Ham csapna le rá

origo.hu

Látványos légifelvételek a lovagkirály kedvenc várának felújításáról - galéria

life.hu

Berki Mazsi a házassága megromlásáról: "Krisztiánnal már nem tudtunk beszélgetni"

metropol.hu

Szörnyű hír érkezett! 43 éves korában meghalt a magyar színész

mandiner.hu

Az egyesült baloldal felszólította Orbánt, hogy ne találkozzon Putyinnal Moszkvában

origo.hu

Fontos figyelmeztetést adtak ki rengeteg magyar autótulajdonos számára