Aktuális

Kormányblöff tandíjügyben?

Bors

Létrehozva: 2012.12.18.

Találgatják a leendő főiskolai hallgatók és a szakértők is, hogy mire célozhatott Orbán Viktor szombaton, a felsőoktatási reformmal kapcsolatban. A részletekről holnap dönt a kormány. Tegnap a Humán Platform demonstrációjáról óriási tömeg vonult a Magyar Rádió épületéhez.

Orbán Viktor hétvégén arról beszélt, hogy aki eléri a minimális ponthatárt (ez ma 240 pont), s kinyilvánítja szándékát, hogy Magyarországon akar dolgozni, annak ingyenessé kell tenni a felsőoktatást.

Ez szöges ellentétben áll a korábbi kormányzati elképzelésekkel, amelyek részben, avagy egészben fizetőssé tették volna a felsőoktatást.

Mint ismert: korábban napokig tüntettek a tervezett tandíj bevezetése és a keretszám-csökkentés ellen. A demonstrációk tegnap is folytatódtak, ugyanis továbbra is rengeteg a kérdőjel. A Humán Platform tegnap délután ötkor kezdődő tüntetésén összegyűlt tömeg a Magyar Rádió székházához vonult.

– Itt óriási káosz van. Jövőre nem százezren, hanem sokkal többen felvételiznének, még azok is, akik most költségtérítésben tanulnak. Ezt pedig még egy jól működő költségvetés sem bírná el. Ez blöff a hallgatói tüntetések megzavarására. Várhatóan kiderül majd, hogy nem 240, hanem jóval több pont kell az állami helyekre, a kormány pedig áttolja a felelősséget az egyetemekre – mondta a Borsnak Horn György oktatási szakértő.

Megkérdeztük az Emberi Erőforrások Minisztériumát, hogyan kell értelmezni a kormányfő szavait? Annyit válaszoltak: a felsőoktatás átalakításával kapcsolatban szerdán hozza meg döntését a kabinet, s csak azt követően adnak tájékoztatást.

Hétfőn beszélt volna a Parlamentben Orbán Viktor, ez azonban elmaradt. A kormányfő fogműtétje miatt nem tudott felszólalni. A kormány azonban már lépett: bár a szervezetekkel még nem is egyeztettek, benyújtottak egy törvényjavaslatot a Költségvetési Bizottságon keresztül.

Ezek szerint valóban nem lesznek keretszámok, viszont a területért felelős miniszter évente szabja majd meg, szakonként hány pontot kell elérni az államilag finanszírozott helyekért.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek