Aktuális

59 évesen hunyt el, 42 év kóma után

Bors

2012. november 24. szombat 16:00

Edwarda O’Bara volt a világon a legtovább kómában. 16 évesen – 1970-ben - egy influenzafertőzés követően került kórházba, és vesztette el a kapcsolatát a világgal. Anyja, majd halála után húga ápolta haláláig. A családról könyvet is írtak, illetve a Katolikus Egyház pápai éremmel tüntette ki az önfeláldozó anyát, akinek sose jutott eszébe lányát otthonba adni.

Az egykori tanítónő lánya, az amerikai Edwarda O’Bara volt a világon a legtovább kómában. A nő még 16 évesen – 1970-ben - egy influenzafertőzés követően került kórházba, és mielőtt elvesztette az eszméletét, édesanyjával megígértette, sosem hagyja el – írja a Daily Mail. Az asszony állta a szavát, és amíg élt, gondozta kómában lévő lányát. A lány egy úgynevezett diabéteszes kómában volt 42 évig.

A diabéteszes kómát a vércukorszint túl alacsony vagy túl magas szintje okozhatja. Kialakulása előtt vannak tünetei. Hogy a tudatvesztéssel járó állapotból felébred-e valaha a beteg, megjósolhatatlan, ahogy az is, ébredés után van-e esélye normális életre. Ennél a kómatípusnál a beteg szeme nyitva van, de nem érez, nem hall, nem mozog.

Kaye O'Bara 1977-ban elvesztette férjét, akit szívinfarktus vitt el. Onnantól egyedül gondozta gyermekét, aki soha nem adott be otthonba. Korábban azt nyilatkozta, sohasem gondolt arra, hogy véget vessen a lánya életének, ugyanakkor nem ítéli el azokat, akik nem így döntenek.

Az asszony öt évvel ezelőtt – 2008-ban - hunyt el, és egészséges lánya szerint egy pillanatra sem adta fel, hogy Edwarda valaha felépül. Soha nem aludt 90 percnél többet, hogy elkerülje a felfekvéseket, továbbá folyamatosan kommunikált a lánnyal, mert azt gondolta, nem hiábavaló.

Többeknek példaképpé vált a család

Az anya halála után, testvére, Colleen O'Bara vette gondozásba, és ő is feladta állását, hogy a lehető legjobban helyt tudjon állni a gondozásban. A lóidomárként dolgozó Colleen pontosan ugyanolyan odaadással ápolta testvérét, mint anyja. Felolvasott nővérének, zenét is hallgattak és vendégeket is fogadott, akik szerint a ház, ahol élt a család, a szeretet háza volt.

Több embert megérintett a kitartó és szerető család: 2000-ben a Katolikus Egyház pápai éremmel tüntette ki Kaye O’Barát, és könyv is született a történetükből. Idén áprilisban ünnepelték Edwarda O’Bara 59. születésnapját, amelyen több tucat ember jelent meg. Colleen O'Bara arra se volt rest, hogy testvére állapotáról folyamatosan tájékoztassa az érdeklődőket, ezért a Facebookon egy létrehozott egy oldalt a nevében.

Szerdán, amikor kiment a konyhába, hogy egy teát készítsen magának, testvére elhunyt. „Lehunyta a szemét és most már anyuval van a mennyekben” – írta a nővér. „Megtanultam tőle a türelmet, amit korábban nem sikerült. Megtanított a feltétel nélküli szeretetre, neki köszönhetően nőttem fel egyik napról a másikra.”

További cikkek

Gyász

Édesanyja karjai között hunyt el az újszülött kislány

Horror

Gyomorforgató, mi került elő a férfi fagyasztójából, még a rendőrök is rosszul lettek

Ez is érdekelhet

mandiner.hu

Betiltották a kritikai fajelmélet oktatását Virginiában

likebalaton.hu

Különleges szálláshelyek a Balatonnál #2 – Malom a Lesence pataknál

origo.hu

Ezek a világ legfényűzőbb börtönei - galéria

magyarnemzet.hu

Floridai magánszigeten építkezik a budapesti közműholding vezetője

origo.hu

Megint eltűnhet egy népszerű, emblematikus állat

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: Magunknak és sok mindenki másnak is csalódást okoztunk – Marguc

origo.hu

Ettől rettegnek az amerikai légitársaságok a koronavírus után

mandiner.hu

Hegedűs Anna (Transzparens Újságírásért Alapítvány): A szerb Blikktől a hvg címlapjáig: így terjedt az RTL álnéven jegyzett kritikája

astronet.hu

Napi horoszkóp 2022. január 19.: az Oroszlán megmutatja az igazságot, a Vízöntő jelet kap

nemzetisport.hu

Arsenal: közös megegyezéssel távozik a védő – hivatalos

origo.hu

130 éve született Oliver Hardy, a Stan és Pan-filmek népszerű színésze - galéria