Aktuális

A gyerekek imádják a zöld ovit

M. G.

Létrehozva: 2012.05.20.

A jövő óvodáinak európai mintája működik Koppenhága mellett. Az aktívház szén-dioxid- semleges, a friss levegőnek és a természetes fénynek köszönhetően ideális tér a kicsiknek.

Horsholmban található a Napház (Solhuset) névre keresztelt bölcsőde-óvoda. Az épület bemutatja és megtanítja a gyermekeknek, hogyan élhetnek harmóniában környezetünkkel. Rendkívül energiahatékony, a működéséhez szükséges energiát saját maga állítja elő, sőt többletet is termel. Az épület nincs káros hatással a környezetére, valamint a friss levegő és a tereket betöltő természetes fény pozitív hatást gyakorol minden ott tartózkodóra.

Gunther Zsolt építész a projekt kapcsán elmondta: – Az energianyereség optimalizálása, a természetes fény ideális mennyisége és a beltéri környezet emberközeli kialakítása kihívások elé állítja az építészeket. Sajnos ritkán készülnek olyan épületek, melyek a szükségből erényt kovácsolnak, és a formai kötöttségeket innovatívan értelmezik. A Solhuset ezek közé tartozik: az óvodára boruló hullámzó tető hol energianyerő felületként, hol tetőablakként működik. A belső terek feszültséggel telítettek, hiszen az átlátások, a szomszédos helyiségeken keresztül feltáruló külső, a tetőn közvetlenül besütő nap a nagyobb építészeti egység és a természet állandó jelenlétét sugallja.

Az 1300 négyzetméter alapterületű intézmény energiaszükségletét több forrásból fedezi: a hőmennyiség előállításában a nagy hatásfokú hőszivattyú és a napkollektorok játszanak szerepet, míg a napelemek többletenergiát termelnek elektromos áram formájában. A Napház egész évben kellemes és egészséges komfortot biztosít a gyerekeknek. A tetőn időjárásjelző állomás kapott helyet, amely szenzorok révén érzékeli a belső tér szén-dioxid szintjét is. A vezérlés szükség szerint nyitja-zárja az ablakokat, és kapcsolja fel vagy le a világítást. Nyáron a túlzott napsugárzás és meleg ellen a nyílászárók külső árnyékolói nyújtanak védelmet.

Az építők olyan természetes anyagokat használtak, amelyek teljes életciklusuk során környezetsemlegesek. Az épület homlokzata faburkolatot kapott, nehézfémek és oldószer használata nélkül. A ­háromszög alakú épület tetején északi és déli tetősíkok váltakoznak. A zöld tetőre telepített pozsgás növények pedig jól gazdálkodnak a csapadékkal. 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek