Hibák a könyvben
– A harmadik már tökéletes lesz – jelentette ki Molnár B. Tamás, amikor az Étteremés Borkalauz hibáiról kérdeztük. Elismerte: akadnak a könyvben adminisztrációs hibák, mint ahogy az előzőben is voltak. A Maligán étterem tulajdonosa például azt kifogásolta, hogy bezártként tüntették fel a helyet, holott „csak” az eddigi bérlő és főszakács távozott.
– Litovszki Zsolt egy zseni, így egy gazdag törzsvendége elcsábította magánséfnek – árulta el Oláh Gábor. – A bolt azonban ettől nem zárt be, csak átalakult: a fogásokat Kachnics István készíti, aki dolgozott együtt az előző séffel, de a saját stílusában főz.
Drága mulatság
Az Étterem- és Borkalauzban feltüntetett árak alapján nem olcsó mulatság a legjobb éttermekben megebédelni: a Costes például 15–20 ezer forintért kínál egy menüt. Az enoteca Corso bisztrójában azonban kétezer forintból jól lehet lakni. A Gundel 9 pontja ellenére 8500–18 000 forint között számláz három fogásért, míg a Kispipában 2500–8000 forintot kérnek ugyanezért.
Szigorú pontrendszer
T:: vendéglő, ami nem éri el a legalsó ponthatárt se
8--9 pont: vendéglő hiányosságokkal, de észlelhető erényekkel
10--11 pont: több jó fogás kapható, észrevehető a szezonalitásra törekvés
12--14 pont:: a konyha nemzetközi összehasonlításban is jó
15--17 pont: kiemelkedően jó minőség és kreativitás, csúcsgasztronómiai színvonal. A legtöbb tesztelt étterem 8 és 12 pont közötti értéket ért el, 13 pont felett mind - össze tíz vendéglátóhely akad. A szerkesztők szerint az élmezőnyben félpontnyi különbség is sokat jelent.
Cs. E.–F. G.–Sz. E.–H. N.–F. J.