Aktuális

Egyre kisebb korban kezdik az ivászatot a gyerekek

2008. október 21. kedd 10:00

Megdöbbentő eredményt hozott az Országos Kriminalisztikai Intézet felmérése: a 13-15 évesek 79 százaléka volt már részeg, és 8 százalékuk egyszer már kipróbált valamilyen kábítószert. Ráadásul a fiatalok körében egyre elfogadottabb az agresszivitás. Felvetődik a kérdés: mit lehetne tenni ez ellen?

Horváth Renáta 27 éves. Nem tagadja, az ő korában is korán kezdték az italozást a fiatalok, hiszen Renáta is csak 16 volt, amikor először becsiccsentett. – Azért a 13-14 év nagyon korai. Azért isznak és drogoznak, hogy mielőbb felnőttnek tűnjenek. Ráadásul a szüleiknek sincs idejük foglalkozni velük. A káros következményeket pedig nem látják - szögezte le Renáta.

Krepsz Róbert fia még csak kilenc éves, de hamarosan a veszélyeztetett korba lép. – Én is korán húztam meg először a butykost, 15 éves voltam. A gyerekemet azonban nem szeretném már 13 évesen részegen látni. Ha egyszer mégis hazaállít ittasan, hát biztosan nagyon komolyan elbeszélgetek majd vele - mondta Róbert.

Pintér Istvánné már nyugdíjas. Az asszony úgy emlékszik, az ő korukban a középiskolában szóba sem jöhetett az ital. – Nem értem a mai fiatalokat, jó dolgukban azt sem tudják, mit csináljanak. Sajnos a szülőknek sincs idejük velük foglalkozni, hiszen folyton csak dolgoznak vagy rohannak ügyeket intézni -vélekedik Pintérné.

Tilla korán kezdte

Till Attila szerint a gyerekek gondolkodását okosan kell irányítani, példamutatással, és észérvekkel a megfelelő irányba lehet terelni a csemeték érdeklődését.
- Én 14-15 éves korom körül találkoztam először az alkohollal – meséli a műsorvezető. – A gimiben, társaságban ez természetes velejárója volt a buliknak. Szerencsére azonban nem estem át a ló túloldalára, fiatal korom ellenére is képes voltam mértéket tartani. Mert a mértékletesség a lényeg! Ezen gondolatmenet mentén igyekszünk a csemetéinket is felnevelni – mondja. – A feleségem tökéletes példát mutat, hiszen soha életében nem ivott és nem dohányzott. Én cigizek, de sosem a gyerekek előtt, és iszom is alkalomadtán. A kicsiknek viszont azt mondjuk, hogy az alkohol és a dohányzás jó nagy marhaság! Ennek köszönhetően már többször megkaptam tõlük, hogy milyen buta vagyok, hogy rágyújtok...– meséli nevetve.

F. Zs.

Mit tehet a szülő?

Csupor Réka

További cikkek

Tragédia

Holtan esett össze az iskolában a hetedikes diák

Felvétel

Hűtlen pasiját akarta lebuktatni, szörnyű titkot fedezett fel

Ez is érdekelhet

origo.hu

Már Magyarországon is rendelhető az új Opel Astra, az árától hanyatt fog esni

metropol.hu

Tovább fokozódik a Kulcsár Edina–Csuti-ügy: Tommyboy is elárulta a véleményét

life.hu

Vége! Többé soha nem láthatjuk együtt Kiszel Tündét és lányát

mandiner.hu

„Belebetegszem a tehetetlenségbe” – Így panaszkodnak az ország sorsáról liberális hírességek (videó)

sonline.hu

A parkban rugdosta meg barátnőjét egy segesdi fiatal

origo.hu

Életveszélyes állatok lepték el az ausztrál partokat

nemzetisport.hu

PL: a 94. percben még a Leicester vezetett, végül a Tottenham nyert

vg.hu

Visszavonulót fújt a forint

nemzetisport.hu

Női kézi: rejtett kamerákat találtak egy német csapat öltözőjében

szon.hu

Pikáns jelenet - melltartóban táncol Barbi (videó)

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: a szárnyaló Montenegró a horvátokat is elpáholta

origo.hu

Leállt egy baba légzése a kocsiban, az anyja berohant vele a tűzoltókhoz, és megtörtént a csoda