Aktuális

Egyre kisebb korban kezdik az ivászatot a gyerekek

Létrehozva: 2008.10.21.

Megdöbbentő eredményt hozott az Országos Kriminalisztikai Intézet felmérése: a 13-15 évesek 79 százaléka volt már részeg, és 8 százalékuk egyszer már kipróbált valamilyen kábítószert. Ráadásul a fiatalok körében egyre elfogadottabb az agresszivitás. Felvetődik a kérdés: mit lehetne tenni ez ellen?

Horváth Renáta 27 éves. Nem tagadja, az ő korában is korán kezdték az italozást a fiatalok, hiszen Renáta is csak 16 volt, amikor először becsiccsentett. – Azért a 13-14 év nagyon korai. Azért isznak és drogoznak, hogy mielőbb felnőttnek tűnjenek. Ráadásul a szüleiknek sincs idejük foglalkozni velük. A káros következményeket pedig nem látják - szögezte le Renáta.

Krepsz Róbert fia még csak kilenc éves, de hamarosan a veszélyeztetett korba lép. – Én is korán húztam meg először a butykost, 15 éves voltam. A gyerekemet azonban nem szeretném már 13 évesen részegen látni. Ha egyszer mégis hazaállít ittasan, hát biztosan nagyon komolyan elbeszélgetek majd vele - mondta Róbert.

Pintér Istvánné már nyugdíjas. Az asszony úgy emlékszik, az ő korukban a középiskolában szóba sem jöhetett az ital. – Nem értem a mai fiatalokat, jó dolgukban azt sem tudják, mit csináljanak. Sajnos a szülőknek sincs idejük velük foglalkozni, hiszen folyton csak dolgoznak vagy rohannak ügyeket intézni -vélekedik Pintérné.

Tilla korán kezdte

Till Attila szerint a gyerekek gondolkodását okosan kell irányítani, példamutatással, és észérvekkel a megfelelő irányba lehet terelni a csemeték érdeklődését.
- Én 14-15 éves korom körül találkoztam először az alkohollal – meséli a műsorvezető. – A gimiben, társaságban ez természetes velejárója volt a buliknak. Szerencsére azonban nem estem át a ló túloldalára, fiatal korom ellenére is képes voltam mértéket tartani. Mert a mértékletesség a lényeg! Ezen gondolatmenet mentén igyekszünk a csemetéinket is felnevelni – mondja. – A feleségem tökéletes példát mutat, hiszen soha életében nem ivott és nem dohányzott. Én cigizek, de sosem a gyerekek előtt, és iszom is alkalomadtán. A kicsiknek viszont azt mondjuk, hogy az alkohol és a dohányzás jó nagy marhaság! Ennek köszönhetően már többször megkaptam tõlük, hogy milyen buta vagyok, hogy rágyújtok...– meséli nevetve.

F. Zs.









Mit tehet a szülő?








Csupor Réka
Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek