19 milliót adtak a Hantai-festményért

Igen értékes festményekhez juthatott hozzá, aki licitált a Kieselbach galéria 53. őszi aukcióján. Hantai Simon két képét is elárverezték: az Étude és a Manteaux de lavierge című alkotás kikiáltási ára is 12 millió forint volt. Előbbi 18, utóbbi 19 millió forintért talált gazdára. Mindkét mű magánkézből került az aukcióra, utóbbi eredetileg a nemrégiben elhunyt költő, Juhász Ferenc tulajdonát képezte.

Hantai Simon Manteaux de lavierge című alkotását 19 millió forintért vették meg a Kieselbach galéria aukcióján

Juhász Anna, a költő lánya a Borsnak elmondta, Hantai és Juhász gyermekkoruk óta jó barátságot ápoltak (mindketten Bián, a mai Biatorbágyon születtek). Az irodalmár köteteit már a ‘70-es, ‘80-as években is rendre Hantai-festmények díszítették.

Juhász Anna: Édesapám mindig is kiállt a barátja mellett © MTI

– Édesapám ezzel állt ki barátja mellett. Amikor még senki sem ismerte Hantait, ő már akkor is hitt benne – árulta el Juhász Anna. A Juhász-család több Hantaifestményt is birtokolt, így amikor a költő tavaly év végén elhunyt, lánya a galéria segítségével kiállítást szervezett. A most elárverezett kép, a Manteaux de lavierge, Juhász Pacsirta a szívben című kötetének borítóján szerepelt, és szimbolikus jelentése van.

– Apám egyik legfontosabb kötetének megjelenése szándékosan 2008-ra volt időzítve. Ekkor halt meg ugyanis Hantai Simon. A borítóval adózni akart barátja emlékének – mondta a költő lánya.

Hantai Simon Manteaux de lavierge című alkotását 19 millió forintért vették meg a Kieselbach galéria aukcióján

Ő a magyar rekorder

Hantai Simon 1922-ben született, ősei magyarországi németek voltak. 1948-ban hagyta el hazánkat, és Párizsban telepedett le. 2015-ben az M.C.5 (Mariale) című 1962-es festményét 785,5 millió forintért (nagyjából 2,6 millió euróért) adták el. Ez a legmagasabb összeg, amelyet aukciókon magyar vagy magyar származású művész munkájáért valaha is adtak.